Maatschappelijke impact

Beursplein 5: Ine (82) was vijftig jaar geleden de eerste vrouw op de Amsterdamse effectenbeurs

 
Ine Pennings was de eerste vrouw op de Amsterdamse effectenbeurs. Ine Pennings was de eerste vrouw op de Amsterdamse effectenbeurs. Foto: ED /  Charlotte Verhagen / DCI Media.
Ine Pennings was de eerste vrouw op de Amsterdamse effectenbeurs. Foto: ED / Charlotte Verhagen / DCI Media.
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Ze was, zonder overdrijving, landelijk voorpaginanieuws. Vijftig jaar geleden stapte Ine Pennings (82) als allereerste vrouw de vloer op van de Amsterdamse effectenbeurs. Ook al was de Eindhovense helemaal 'niet zo'n Dolle Mina'.

'De koersen stijgen, maar het peil daalt'. Vijftig jaar later kan Ine Pennings zich er nauwelijks druk om maken. Maar dit was toch echt wat haar nieuwe collega zei, toen een journalist vroeg wat hij ervan vond dat voor het eerst vrouwen een voet op de Amsterdamse beursvloer zetten. Ine was nota bene de aanstichtster van dat alles. Maar pas een heel leven later realiseert ze zich de betekenis daarvan: ze heeft destijds eigenlijk als een ijsbreker het mannenbolwerk van Beursplein 5 opengebroken.

Aan de vooravond van Internationale Vrouwendag haalt ze haar herinneringen op. Het plakboek met foto's en vergeelde krantenartikelen ligt voor haar op tafel. Die eerste werkdag in januari 1975 werd de toon al meteen gezet. Op ED.nl vertelt Ine: ,,Toen we met ons bosje bloemen aankwamen op de entresol, stonden daar al die heren te zingen: 'Oh, wat zijn ze mooi'. Heel gênant eigenlijk."

LEES OOK: Waarom een sterk inclusiebeleid juist nu essentieel is volgens Chantal Korteweg (directeur Inclusive Banking, Social Impact en Human Rights bij ABN AMRO)

Op de effectenbeurs: 'Doe jij je schortje eens aan'

Misschien was het voor een deel Amsterdamse joligheid, en een beetje onwennigheid. Jongere collega's wilden de vrouwelijke nieuwkomers echt wel accepteren. ,,Maar er liepen er ook rond van 75, die vonden het niks, vrouwen op de beursvloer." Later kwamen ze boven haar bureau hangen: 'Doe jij je schortje eens aan'. ,,Sommige mannen vonden nog echt dat vrouwen maar één recht hadden". Het aanrecht. ,,Was ik zestien geweest, dan was ik meteen weggegaan. Maar het ging mijn ene oor in en mijn andere oor uit."

Want pech voor hen: al toen Ine bij de Boerenleenbank op de Eindhovense Raiffeisenstraat werkte, raakte ze geïntrigeerd door beurskoersen. Hoe die omhoog en omlaag gingen al naargelang de economie zich ontwikkelde. Stapje voor stapje werkte ze zich op. Van zestienjarig meisje dat nota's mocht uittikken, tot medewerker op de effectenafdeling.

Ik had twaalf jaar ervaring en mocht het niet, maar een zestienjarige jongen die vakantiewerk deed, mocht het wel

Ine Pennings

Het was, wist ze lange tijd, een doodlopende weg die ze bewandelde. Het 'laatste stukje' van het effectenwerk, de handel op de Amsterdamse beurs, zou ze nooit meemaken. Om de simpele reden dat vrouwen daar niet werden toegelaten.

'Jammer dat je geen man bent, anders kon je naar de effectenbeurs'

,,Ik vond dat zo stom. Ik had twaalf jaar ervaring en mocht het niet, maar een zestienjarige jongen die vakantiewerk deed, mocht het wel." Ook haar nieuwe directeur zei het, toen ze overstapte naar Rabo-dochter Schretlen en co, dat effecten verhandelde: ,,Wat jammer dat je geen man bent, anders kon je naar de effectenbeurs."

En toch, toen de beurs een nieuwe bediende zocht, stuurde ze brutaalweg haar sollicitatie in. Tot haar stomme verbazing kreeg ze een telefoontje. Ze was welkom. ,,Maar ze moesten nog wel eerst de reglementen aanpassen." Om te voorkomen dat Ine alleen stond tussen al die mannen, werden er nog twee vrouwen aangenomen. Damestoiletten waren er niet, een broek dragen bleef taboe. Maar Ine had de tijd van haar leven in het gekrioel op de beursvloer. Ze bracht briefjes naar de 'hoekmannen', waarop stond wat klanten wilden kopen of verkopen. Waarop die hoekmannen aan het handelen sloegen. ,,Het was een echte markt."

Anderhalf jaar duurde het geluk. Toen maakte haar droom plaats voor iets anders moois: haar zoon Michiel, die nu zijn moeder hoort vertellen en toegeeft dat hij nooit zo in de gaten had dat ze stiekem een voorvechtster van de emancipatie was. ,,Ik was ook niet zo'n Dolle Mina en ook geen feministe", zegt Ine. ,,Ik wilde dit gewoon doen."

LEES OOK: Ondanks dreigende handelsoorlog stijgen de beurskoersen in Europa en China: hoe kan dat?

Van de effectenbeurs in Amsterdam en het moederschap, naar de Rabobank in Eindhoven

De Dolle Mina's hadden er zeker iets van gevonden dat Ine haar carrière stilzette voor het moederschap. „Maar je kunt maar één ding goed doen," stelt ze nuchter. Ze keerde uiteindelijk terug naar het moedernest, de Rabobank in Eindhoven, waar ze in totaal 36 dienstjaren volmaakte.

Eerlijk gezegd is ze wel verrast door alle aandacht dezer dagen voor haar voorvechtersrol. Ze werd al ontvangen op het Rabo-hoofdkantoor in Utrecht en was het stralende middelpunt bij Euronext, zoals de Amsterdamse beurs inmiddels heet. Het leverde haar een weerzien op met de beursvloer waaraan ze zo'n mooie herinneringen bewaart. De levendigheid van toen is vervangen door de stilte van computers. En overal lopen nu vrouwen rond. ,,Helemaal niks veranderd", zegt ze over het gebouw. En tegelijk is niets meer hetzelfde.

x Zo haalde Ine vijftig jaar geleden de krant: ‘doorbreekt mannen-monopolie’.
Zo haalde Ine vijftig jaar geleden de krant: 'doorbreekt mannen-monopolie'.

HOE WERKT BELEGGEN? Wil jij je geld voor je laten werken, maar weet je niet waar te beginnen? Of ben je al aan het beleggen, maar wil je je strategie aanscherpen met inzichten van experts? BusinessWise Academy helpt je op weg, met elke woensdag een nieuwe, korte video met adviezen en tips: dit is de link naar alle afleveringen.