We gaan vaker thuiswerken
'Iets meer dan de helft van de Nederlanders (52%) werkt geregeld vanuit huis,' schrijft de NS in haar jaarverslag over 2024 'Nergens in de Europese Unie is dat percentage zó hoog. Ook zie je steeds vaker dat mensen thuis opstarten en pas later op de dag naar het werk gaan.' Voor het treinverkeer heeft dat grote gevolgen: 'De ongekende daling van reizigersaantallen tijdens de coronacrisis werkt nog steeds door: reispatronen zijn sinds de pandemie structureel anders. Op maandag, woensdag en vrijdag verwelkomen we bijvoorbeeld minder reizigers dan voorheen, terwijl de spits op dinsdag en donderdag relatief veel drukker is.'
,,Op de weg zien we die trend ook, maar in veel mindere mate," zegt Toon Zijlstra, onderzoeker van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). ,,Dat heeft te maken met het soort mensen dat met de trein reist voor werk. Dat zijn vooral hoogopgeleiden: ambtenaren, onderzoekers, studenten. Vaak werken ze op een kantoor in de stad, waarbij thuiswerken best tot de mogelijkheden behoort. Op de weg vind je een bredere doorsnede van de bevolking. Die hebben de mogelijkheid om thuis te werken vaak niet."
Lees ook: Hybride werken: Dit zijn de meest en minst flexibele landen van Europa
We gaan meer videobellen
,,Corona was een grootschalig natuurlijk experiment," zegt Zijlstra. ,,Als je als sociaal wetenschapper zoiets zou willen opzetten, kreeg je het niet voor elkaar. Een van de gevolgen van de lockdown is dat we wereldwijd met z'n allen een spoedcursus Zoom, Meet, Teams en al die andere videobelplatforms kregen. Tot corona dachten we dat communicatie toch vooral fysiek, face-to-face moest zijn, maar videobellen is nooit meer verdwenen. Platforms als Zoom, die spectaculair groeiden in 2020, lijken na 2022 zelfs nog verder doorgegroeid in wereldwijde gebruikers, maar het is onduidelijk of het aantal sessies per gebruiker ook nog stijgt. Ik heb de cijfers wel eens bij elkaar gezocht, maar ze zijn heel lastig te vergelijken. Het ene platform communiceert over de dagelijkse gebruikers, de ander over unieke gebruikers, of over de sessies per dag, per jaar, of juist per gebruiker. Bovendien fuseren die platformen ook nog wel eens, zoals Google Duo dat op ging in Google Meet. Dat maakt de cijfers er niet eenduidiger op."
We gaan minder zakelijk vliegen
'Zakenreizigers vliegen minder dan voor corona, maar onduidelijk of dat zo blijft', kopte Nu.nl drie jaar geleden, naar aanleiding van een onderzoek van het KiM: 'Steeds meer bedrijven verplichten hun werknemers om de trein te nemen voor korte internationale zakenreizen. Naar bestemmingen als Parijs, Londen en Frankfurt mogen zij niet meer vliegen, om de CO2-uitstoot van zakelijke reizen te beperken.'
Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid zei in hetzelfde artikel wel te verwachten dat 'het aantal zakelijke vliegreizen in 2025 weer op het niveau zal zijn van voor de pandemie. Dat is dan nog wel 15 tot 30 procent lager dan de prognoses van 2019'.
Toon Zijlstra van het KiM heeft nog niet alle cijfers over 2024 binnen, maar schat het aantal 'zakelijke vliegreizen door de inwoners van Nederland in 2024' op 3,1 miljoen. ,,In 2019, kwamen we nog op 3,7 miljoen zakelijke vliegreizen uit. Vergeet daarbij niet dat het aantal werkenden juist met 7 procent gegroeid is tussen 2019 en 2024."
Voor Schiphol zijn de gevolgen aanzienlijk. ,,In 2019 waren er 23,6 miljoen zakelijke passagiers op Schiphol. In 2024 waren dat er 18 miljoen. Het aantal passagiers op Schiphol zakte sowieso in die periode, maar procentueel daalde het percentage zakelijke reizigers ook nog eens van 33 naar 27 procent. Terwijl zakelijke passagiers zo'n twee tot drie keer zo veel opleveren. Omdat ze doorgaans luxer reizen, maar ook nog eens tickets boeken met meer flexibiliteit. En ze boeken vaak niet heel vroeg of juist heel laat, maar tussen de twee en zes weken voor vertrek. En dan betaal je het meest."
Lees ook: We zijn een di-do-economie geworden. Houden zo?
Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je nu gratis in: