'Dit worden gouden tijden voor Amerika', hoorden we Donald Trump in zijn overwinningsspeech zeggen. Voor Amerika. Economen aan de andere kant van de oceaan waarschuwen voor de gevolgen die Trumps beleid zou kunnen gaan hebben voor de Europese economie. Gevolgen die er zeker zijn als kabinet-Trump II importtarieven gaat heffen op Europese producten. Dat zou gaan om 10 procent.
'Er valt te onderhandelen met Trump'
,,Een Europese reactie daarop is ingewikkeld", stelt Bert Colijn, hoofdeconoom van ING Nederland. ,,Het invoeren van importrechten tegen de VS schaadt Europa, omdat daarmee alle producten vanuit de VS hier duurder worden. Dat drijft de inflatie op. Er valt te onderhandelen met Trump over de tarieven. Dat was in zijn eerste termijn in ieder geval wel zo."
MEER PRODUCTIE NAAR DE VS? Casper Roerade, beleidadviseur bij evofenedex, vertelde bij de NOS: 'Importtarieven zijn kostenverhogend. Bedrijven moeten meer gaan investeren in weerbaarheid en kunnen daardoor bijvoorbeeld niet investeren in efficiëntie. En ze maken daardoor minder winst. We hebben nu nog hele voordelige handelstarieven. Op Nederlands bier zit nu bijvoorbeeld nul procent aan heffingen. Het zingt wel rond onder ondernemers dat ze meer productie naar Amerika gaan verplaatsen, als die importheffingen er gaan komen'.
In een gesprek met De Ondernemer (video bovenaan) zegt Dirk Beljaarts, minister van Economische Zaken, daarover onder meer: ,,Het is goed om te realiseren dat ook de huidige Biden-administration best een sterke Amerikaanse economische agenda heeft. Ik wil dus het beeld wegnemen dat we van 0 naar 100 gaan - en dat is ook niet zo. Het zal anders worden, daar hebben we al een voorproefje van gehad, van vier jaar Trump. Het is niet zo dat we als kabinet aan de zijlijn zitten kijken van 'nou, wat zal daar 'ns gaan gebeuren'.
Beljaarts wil maar zeggen: natuurlijk kent hij de opties, de reacties van economen en dat-wat-er-zou-kunnen-gaan gebeuren, maar wil niet op elk what-if-scenario dan ook vooruitlopen. De minister was nog voor de verkiezingen in de VS, in Washington, waar hij om de tafel ging met zowel Democraten als Republikeinen. ,,Ook met onder andere de Republikeinse Denktank, de National Heritage Foundation, en met de beoogd minister van Handel, of Economische Zaken, Robert Lighthizer. En dat om proactief de relatie te bouwen, om goed in touch te zijn over wat er gaat gebeuren, zodat we gesprekspartner zijn en niet ontvanger van en-zo- gaan-we-het-doen. Want dat past niet bij de ambitie die ik heb en die wij als kabinet hebben."
,,De VS is, buiten Europa, de tweede belangrijkste handelspartner van Nederland. Er zijn enorme afhankelijkheden. En wij zijn ook een belangrijk land voor de VS als het gaat om wat wij importeren. Ik kan niet op een what-if scenario vooruitlopen, maar de relatie is altijd heel goed, heel respectvol geweest. Ik heb in een vroegtijdig stadium daarin geïnvesteerd en dat blijven we doen."
Bekijk het volledige gesprek van EZ-minister Beljaarts met Thomas Hendriks van De Ondernemer via deze link.