Podcasts

Pitchtrainer Nathalie Mangelaars: Zo zeg je vanzelf minder 'uh'

 
 
Geschreven door:
Leestijd 2 minuten

In deze aflevering van de podcast 'Hoe word ik' beantwoordt pitchtrainer Nathalie Mangelaars de vraag: hoe word ik geen 'uh' zegger?

Vulgeluiden, noemt Nathalie Mangelaars, eigenaar van de Pitch Academy, de 'uh'tjes die we maar al te vaak gebruiken. Het kan afleiden van de boodschap die je wilt overbrengen. Ze legt uit hoe je 'uh' zeggen voorkomt.

Waarom zeggen we 'uh'?

Volgens Mangelaars zijn er verschillende soorten 'uh's. Een veelvoorkomende reden is nadenken, vooral wanneer we onzeker zijn over wat we willen zeggen. Deze 'uh' ontstaat als je niet precies weet welke woorden je moet gebruiken, wat vaak voorkomt in gesprekken waarvan de richting nog niet vaststaat. Niet elke 'uh' is negatief. Soms kunnen ze nuttig zijn om even tijd te nemen voordat je een ingewikkeld idee introduceert of als je de aandacht van je luisteraars probeert vast te houden voor een belangrijk punt.

Tips om 'uh' te vermijden

Voorbereiding is cruciaal: Mangelaars benadrukt dat goede voorbereiding de sleutel is tot vloeiender spreken. Als je van tevoren weet wat je wilt zeggen, denk je minder na tijdens het praten, wat het aantal uh's aanzienlijk kan verminderen. Schrijf je teksten niet alleen uit, maar oefen ze ook hardop. Hierdoor zorg je ervoor dat je de 'route' van je toespraak al eens hebt afgelegd, wat je brein helpt bij het vloeiender presenteren.

Oefen hardop: Net zoals het doornemen van de route je helpt bij het navigeren, helpt het hardop oefenen van je tekst bij het vertrouwd raken met je verhaal. Zo identificeer je ook de stukken waar je nog op vastloopt. Door te oefenen, train je je hersenen om minder 'uh's te gebruiken als pauze om na te denken.

Neem bewuste pauzes: In plaats van automatisch een 'uh' in te voegen tijdens een moment van aarzeling, kun je proberen bewust een stilte in te lassen. Dit geeft je de tijd om na te denken zonder je toe te geven aan een vulgeluid. Begin met het oefenen van deze techniek met informele gesprekken aan de keukentafel, voordat je het toepast tijdens belangrijke presentaties of gesprekken. Hoe vaker je een 'uh' vervangt door een pauze, des te natuurlijker het wordt.

Sommige mensen, vertelt Mangelaars ook nog, spreken van nature vloeiender in de ochtend, als ze scherper zijn. Anderen kunnen hun uh's misschien juist vermijden door rustiger en bewuster te spreken.

Luister ook de andere afleveringen met Nathalie Mangelaars

Hoe word ik een betere pitcher?
Hoe word ik een overtuigende spreker?
Hoe word ik een spreker zonder zenuwen?

Meer luisteren? Hier vind je alle afleveringen:

Hoe word ik BusinessWise
BusinessWise