In Silicon Valley worden AI-bedrijven binnen een week miljarden waard, zonder verdienmodel, zonder product. Maar net zo snel vallen startups om als techreuzen hun niche overnemen. De onbarmhartige dynamiek van de AI-economie, beluister deze derde Even bellen met Silicon Valley en weet hoe Gerben van Driel (vanuit Utrecht) en Wibe Wagemans (vanuit de Valley) dát zien.
De AI-vrouw van 2 miljard dollar
Bijvoorbeeld: ken je dat verhaal van die Albanese vrouw van 2 miljard dollar? „Ze studeerde in Canada, werkte bij Tesla en werd later CTO bij OpenAI. Vorig jaar stapte ze op om een eigen AI-bedrijf te starten. Ze heeft een paar mensen van OpenAI meegenomen en daarmee, zonder daadwerkelijk product, 2 miljard dollar opgehaald." De waardering van haar bedrijf? „Tussen de 6 en 12 miljard dollar. Zij weet precies wat er misging bij OpenAI. Grote kans dat een techreus als Apple haar bedrijf binnen een paar jaar koopt voor tientallen miljarden." Haar naam: Mira Murati.
Lees ook - Nederlandse tech-startup Airweave haalt 6 miljoen op en verhuist naar Silicon Valley
OpenAI lanceert GPT-2 agent: creative destruction
OpenAI, het bedrijf waar Murati dus vertrok, lanceerde deze week de GPT-2 agent. Daarmee kunnen gebruikers AI-agents direct aansturen binnen ChatGPT. „Ze trekken hiermee het gras onder de voeten weg bij tientallen startups. Die waren bezig met tools die nu overbodig zijn. Als een bulldozer eroverheen. Creative destruction noemen we dat."
Brussel kan ‘soevereiniteit’ roepen wat ze willen, maar AI gebeurt hier
Wibe Wagemans
Europa als epicentrum van AI...
Europa spreekt zich steeds vaker uit over technologische soevereiniteit en AI-wetgeving, merkt ook Wibe Wagemans. „Brussel kan soevereiniteit roepen wat ze willen, maar AI gebeurt hier. Silicon Valley heeft het grootste marktaandeel ooit. Boston en New York doen nauwelijks mee, laat staan Europa. Ik las laatst in een artikel dat Europa de achterstand kan inhalen, dat Amerika de richting kwijt is (lachend). Zeggen dat Europa het epicentrum kan worden, ja, dat is best bizar."
Risico verkleinen, kansen vergroten
Ook in deze Even bellen met Silicon Valley de integratie van Invest-NL en Invest International naar 'een meer slagvaardige financieringsinstelling' ('waarom duurt het drie jaar om dit op te tuigen en kunnen ze geen directeur aanstellen om een paar miljard los te weken bij pensioenfondsen?') en de strategische verhuizing van de Nederlandse tech-startup Airweave naar de Valley ('wat je als bedrijf doet met zo'n stap, is je risico verkleinen en je kansen vergroten').
Als CEO, boardmember en investeerder in Silicon Valley zit Wibe Wagemans aan tafel waar de toekomst wordt bepaald. Terwijl wij debatteren over AI, test hij versies die nog niemand kent. Wibe spreekt 24-jarigen die met hun start-ups miljardenbedrijven inhalen voordat het nieuws wordt. Ontwikkelingen die ook jouw beleid, businessmodel of baan gaan veranderen, ontstaan bij hem om de hoek. Hij weet als geen ander: de Valley dendert door, ongeacht wat de wereld van Trump vindt.
Elke dinsdag een nieuwe Even bellen met Silicon Valley op deze website en je favoriete podcastkanaal.
Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: