Dit artikel is geschreven op basis van onze podcastserie Werken met Gen Z. Daarin gaat expert Jos Ahlers in gesprek met én Gen Z'ers én hun werkgevers. Beluister hier alle afleveringen.
Gen Z en bedrijfscultuur: communicatie en begrip
Uit onderzoek blijkt dat 66 procent van de Gen Z'ers een bedrijfscultuur zoekt 'die mentale gezondheid ondersteunt, waarbij verbinding en persoonlijke ontwikkeling hoog op het verlanglijstje staat'. Waarom vindt deze generatie dat zo belangrijk, en hoe kun je inspelen op deze verwachtingen binnen een bedrijfscultuur? Oscar van Mourik, senior behavioral scientist bij Randstad, en Laura van Hout, bijna afgestudeerd aan Tilburg University, benadrukken het belang van 'een gelijkwaardige cultuur waarin open communicatie en begrip centraal staan'.
Gen Z’ers zijn opgegroeid met tweeverdienende ouders die heel hard hebben gewerkt, vaak ten koste van de werk-privébalans. Dat willen zij anders
Oscar van Mourik
,,Gen Z'ers vinden een goede werk-privébalans belangrijker dan oudere generaties", weet Oscar van Mourik. ,,En als je erover nadenkt, is dat ook helemaal niet gek, zeker gezien vanuit mijn perspectief als gedragswetenschapper. Gen Z'ers zijn meestal opgegroeid met ouders die vaak al tweeverdieners waren en die heel hard hebben gewerkt. Zij hebben hun hele leven gezien wat die ouders moesten inleveren om te krijgen wat ze tekortkwamen. Dat is onder andere die werk-privébalans, tijd samen doorbrengen, en lekker tot rust komen wanneer ze dat willen. Ik kan me heel goed voorstellen dat, als zij hun hele leven dat zien gebeuren, ze besluiten het anders te gaan doen. Dat zou misschien ook wel heel mooi zijn."
LEES OOK over het onderzoek dat 72 procent van alle Nederlandse Gen-Z'ers het belangrijk vindt dat werkgevers rekening houden met hun privéleven.
'Heel belangrijk dat het niet zo hiërarchisch is'
Laura van Hout: ,,Voor mij is een goede bedrijfscultuur echt heel belangrijk. Ik heb toevallig bij een bedrijf gewerkt dat zich heel erg op studenten richtte, waarbij we vrouwelijke studenten hielpen met hun carrière. Zij waren al best wel 'woke', zoals we dat tegenwoordig zeggen. Maar ik vind het gewoon heel belangrijk dat het niet zo hiërarchisch is. Dat je echt de toegankelijkheid voelt in een bedrijfscultuur. En wat Oscar zegt over die werk-privébalans, daar kan ik me heel goed in vinden. Een Gen Z'er leeft niet om te werken, maar werkt om te leven."
Werken met Gen Z-podcasthost is Jos Ahlers (YOUR© creative business company). Hij brengt inzichten mee uit tien jaar onderzoek. Jos is dé spreker voor lezingen over Generatie Z en de Vierde Industriële Revolutie, geschikt voor zowel bedrijfsleven als onderwijs.
Laura van Hout: 'Wij zijn gewoon heel anders opgevoed'
Het instromen van generatie Z op de arbeidsmarkt legt een behoorlijke generatiekloof bloot bij veel bedrijven. Natuurlijk is de jongere generatie veel meer digitaal ingesteld dan oudere generaties, maar het gaat vooral om de thema's die belangrijk zijn. Waar de oudere generatie vaak het salaris belangrijk vindt, ligt dat bij de gemiddelde Gen Z'er net iets anders. Laura zegt: ,,Wij zijn gewoon heel anders opgevoed. En dat komt niet alleen door wat je bij je ouders hebt gezien qua werk, maar ook door de digitale samenleving en het 24/7 bereikbaar zijn. Ik denk dat we daardoor zaken als mentale gezondheid heel belangrijk vinden. Het is altijd heel anders geweest. Dus het is vaak een beetje onbegrip van 'ja, jullie hebben nu alles en al die luxe en zo.' En het is vaak gewoon onbegrip naar elkaar toe. Terwijl ik denk dat er in beide generaties iets goeds zit. Als je gewoon samenwerkt, ja, iedereen wil wel, maar je moet wel openstaan om elkaar te begrijpen."
Gen Z is gewend om dingen online of via de telefoon te doen. Als je dan bij een bedrijf komt waar mensen in je gezicht tegen je praten, dan is dat wennen
Oscar van Mourik
,,Gen Z heeft van jongs af aan al een smartphone in de hand. Ze zijn altijd bereikbaar, maar zijn ook gewend om zo te werken. Maar als je kijkt naar de oudere mensen in bedrijven, zijn die gewend aan heel andere vormen van communicatie", stelt Oscar van Mourik. ,,Dat zijn de generaties die veel buiten speelden en niet communiceerden via een telefoon of het internet. Als je sociale of professionele interactie wilde, ging je de deur uit en keek je mensen aan. Gen Z is gewend om dingen online of via de telefoon te doen. Als je dan in een bedrijf komt te werken waar mensen recht in je gezicht tegen je praten, kan ik me voorstellen dat het voor Gen Z wennen is om op die manier met elkaar om te gaan."
Wrijving tussen Gen Z'ers en anderen
Het punt dat Oscar aanstipt over een generatie die niet gewend is om met mensen om te gaan op de manier zoals vorige generaties dat deden, is veelzeggend en vormt mogelijk ook de basis voor de wrijving die er soms tussen Gen Z'ers en anderen is. Ze hebben iemand nodig die hen hierin begeleidt, maar veel oudere generaties hebben hier geen tijd of zin in. Want die zijn vooral druk met hun eigen carrière. Begrijpelijk, maar zo wordt het vinden van verbinding wel steeds lastiger.
,,Als je met z'n allen goed wilt samenwerken, zal er toch een investering nodig zijn om ervoor te zorgen dat er iets ontstaat. Er is veel onbegrip, en om dat op te lossen is een open dialoog essentieel. Wie dat voor mij zou moeten stimuleren, zijn echt de ouderen, de leidinggevenden in de organisatie. Want die kunnen het goede voorbeeld geven en laten zien van hé, misschien gaat de samenwerking niet vanzelf, maar wij stralen dat uit naar iedereen onder ons."
'Bedrijfscultuur begint altijd aan de top'
Laura van Hout zegt: ,,Inderdaad. En dan weet ik zeker dat Gen Z'ers overeenkomsten gaan vinden die ervoor zorgen dat wij met z'n allen één mooi geheel kunnen zijn. Bedrijfscultuur begint altijd aan de top. Nooit van onder naar boven, altijd van boven naar beneden. En als ik iets niet begrijp, leg het me maar gewoon uit. Ik wil er alles over leren. Als je openstaat om het onbegrip langzaam weg te werken, dan helpt dat enorm. Maar die bereidheid om moeite te doen moet wel onderdeel zijn van de bedrijfscultuur. Anders werkt het niet. Sta open om elkaar te begrijpen. Als je als Gen Z openstaat om de oudere generatie beter te begrijpen, maar ook andersom, dan kom je er uiteindelijk wel."
In onze podcast Werken met Gen Z praat expert Jos Ahlers met Gen Z'ers en werkgevers van Gen Z'ers. Wat speelt er bij deze jonge digitale generatie en hoe werk je effectief samen met deze nieuwste toetreders op de arbeidsmarkt? Luister hier de aflevering over bedrijfscultuur.
Meer over Gen Z, over de arbeidsmarkt? BusinessWise Weekly!
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!