Het AD sprak Robbert Jan Dekker, lid van de vierde generatie in het familiebedrijf dat sinds begin jaren zeventig voor een groot deel is gevestigd in Vianen. Ze vierden hun nieuwe aanwinst: de eerste vier van in totaal twaalf containers (voor de kenner: 20 foot) vol met batterijen voor de opslag van zonne-energie.
Het bedrijf produceert kozijnen, vlonders, deuren, schuttingen, plinten en wat de de bouw maar nodig heeft aan houten producten. En inderdaad, dat kost de nodige energie. ,,Maar nee, een tekort aan energie hebben we al lang niet meer", vertelt Dekker op AD.nl. ,,We waren eigenlijk een van de eersten in Nederland die heel grootschalig zonnepanelen zijn gaan aanleggen. Meer dan tien jaar geleden hebben we alle daken van onze bedrijfshallen vol gelegd met in totaal een goede veertigduizend zonnepanelen."
Niet een tekort, maar enorm overschot aan elektriciteit
Maar van al die opgewekte elektriciteit, werd maar 21 procent zelf gebruikt. ,,Dus wij hebben niet een tekort, maar een enorm overschot aan elektriciteit", zegt Dekker. ,,Gek genoeg zijn er dan nog steeds momenten dat je gewoon energie van het net moet betrekken. Op het moment dat er gewoon helemaal geen zon is, in de donkerste maanden of wanneer je een tweede shift moet draaien in bijvoorbeeld ons distributiecentrum."
Het is het punt waarop Dekker een bruggetje slaat naar de nieuwste aanwinst. ,,Met de batterijen kun je dus eigenlijk altijd voorzien in je eigen behoefte, ook als er geen zon staat. We zijn straks 100 procent zelfvoorzienend en daarnaast zijn we gewoon echt een grote leverancier van energie."
Onbalansmarkt: handelen in stroom
Hoe dat zit? ,,Een partnerbedrijf verhandelt onze energie op onder andere de onbalansmarkt. Dat is een markt waarop stroom wordt verhandeld om ervoor te zorgen dat er altijd evenveel vraag als aanbod is."
Het is een verdienmodel, vertelt Dekker. ,,De prijs van elektriciteit is het laagst als er zon en wind staat en is het donker en het waait niet, dan stijgt de prijs. Dan is er vraag en dat is het moment om de batterijen te ontladen, om energie te leveren."
'Eigenlijk hadden we beter nog even moeten wachten'
Maar voor Dekker is het meer dan een mooie business case. ,,Natuurlijk doen we niets wat het bedrijf zou schaden. Maar als het puur zakelijk gedreven was, hadden we beter nog een paar jaar kunnen wachten, tot de batterijen wat goedkoper zijn", zegt Dekker. ,,Er zit ook echt wel een ideële drijfveer achter, een duurzaamheidsgedachte. Net zoals ons bedrijf ongeveer 450.000 hectare FSC gecertificeerde bossen heeft. Dat is ook niet het ultieme verdienmodel."
En toegegeven: leuk is het ook, bezig zijn met de nieuwe ontwikkelingen van deze tijd, bevestigt Dekker. Net zoals er eerder al robots werden ontwikkeld om een deel van het werk te kunnen doen. ,,We hebben bijvoorbeeld één grote robot met drie kleinere robots een kozijn met een deur binnen 3 minuten en 20 seconden in elkaar zet."
'Leuk om te pionieren'
En nu dan een ontwikkeling op het terrein van energie. ,,Zelf heb ik helemaal niet de opleiding of achtergrond voor dit soort dingen, dus ik heb hele goede mensen om me heen verzameld. Maar in de tussentijd ben ik er ook redelijk in gerold. En het is gewoon heel erg leuk om te pionieren op dit vlak... en een van de eersten te zijn."
Bron: AD.nl