Strategie

Peter de Jong van WeGo: 'Een roekeloze entrepreneur gaat failliet, en roekeloze intrapreneur wordt ontslagen'

Peter de Jong. Foto: Gijs de Koning Gijs de Koning
Gijs de Koning
Leestijd 5 minuten
Lees verder onder de advertentie

De Jong heeft een historie van ondernemende rollen, veelal in de wereld van mobiliteit. Hij was verantwoordelijk voor sales, marketing, business development en complete bedrijfsonderdelen van grote organisaties. Mede daarom was hij ook een logische keuze toen WeGo in 2018 een nieuwe managing director zocht. ,,Formeel mandaat krijg je zelden. Je moet een beetje handig zijn."

WeGo

WeGo is een platform voor gedeeld gebruik van voertuigen voor zakelijke gebruik. Denk daarbij aan auto's, fietsen, scooters en scootmobielen. Het bedrijf heeft 8000 voertuigen in beheer en zo'n 120 klanten in vijf landen. ,,Nu, met de grote druk op mobiliteit, ruimte en de planeet, is het belangrijk dat we assets gaan delen", zegt De Jong. ,,Daarom innoveren we continu om oplossingen voor klanten te vinden." Met WeGo wil hij verder doorbreken. ,,Groter, volwassen en stabieler worden. Dat staat nu op de lijst."

De Jong praat over WeGo alsof het zijn kindje is. De Jong is niet in loondienst, maar eindverantwoordelijk voor en aandeelhouder van WeGo Carsharing. ,,Er zijn twee grootaandeelhouders, maar zelf heb ik dus ook een belang. Op het moment ben ik misschien wel meer entrepreneur dan intrapreneur, maar het ligt dicht bij elkaar."

Alleen maar intrapreneurs

WeGo had iemand nodig die richting kon geven. De Jong had de juiste kennis en ervaring, met name in de breedte. Dat betekent overigens niet dat hij iedereen opdraagt wat hij of zij moet doen. ,,Ik heb geleerd om mensen te vinden die iets kunnen. Ik leg de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf. Die moeten dus ook uit een bepaald hout gesneden zijn. Eigenlijk werk ik op dit moment met alleen maar intrapreneurs; het is echt een mooi team hier."

Lees verder onder de advertentie

Als entrepreneur komt echt alles bij jou samen, je kunt naar niemand anders kijken en het gaat 24/7 door

Peter de Jong

Als ondernemende medewerker kan je toch wel makkelijker de deur dichttrekken en op vakantie gaan of naar een ander bedrijf verkassen. ,,Zorgen over financiën en personeel heb je eigenlijk ook niet. Dat heb je als entrepreneur wel. Als entrepreneur komt echt alles bij jou samen, je kunt naar niemand anders kijken en het gaat 24/7 door." Als intrapreneur kun je vaak net wat makkelijker over financiering beschikken en er is ondersteuning voor stafzaken als HR, finance, huisvesting, kantoor-IT, development en marketing."

Gedrag

Over ondernemerschap wordt soms iets te gewichtig gedaan, meent De Jong. Althans, lang niet altijd zijn ondernemers in zijn ogen heel ondernemend. Het gaat in zijn optiek om het gedrag. ,,Er zijn genoeg ondernemers die alleen maar op de winkel passen, net zoals er medewerkers zijn die juist heel ondernemend zijn – en voor zichzelf ook serieuze risico's nemen. Die laatste groep maakt vaak veel meer impact, omdat ze bij een mooie partij werken die echt het verschil maakt." Zelf is De Jong nu een beetje van beide, als aandeelhouder binnen WeGo. ,,Dat zie je vaker natuurlijk, dat mensen toch de stap maken naar het ondernemerschap. De meeste fouten hebben ze dan ergens anders mogen maken."

Hoe zwengel je als individu binnen een grote organisatie innovatie aan? Daar kan De Jong kort over zijn. ,,Door ondernemend gedrag te vertonen en door te doen. Het beste is om nieuwe dingen eerst onder te brengen bij een succesvolle marktgroep of business unit, daar in alle rust opbouwen en daarna vol in de wind met eigen sales, marketing, development, operations, P&L (Profit & Loss ofwel winst en verlies, red.)." Het managen van innovatie gaat volgens hem ,,meestal nergens heen". ,,Dan kom je mensen tegen met als titel 'procesmanager innovatie'. Dan ga ik vast een teiltje halen."

Mandaat krijgen

Over mandaat krijgen denkt hij ongeveer hetzelfde. ,,Mandaat betekent toch vaak eerst doen en achteraf sorry zeggen. Vooraf vragen betekent meestal 'nee'. Formeel mandaat krijg je zelden, weet ik nog uit de tijd dat ik écht in loondienst was. Je moet een beetje handig zijn. Vriendjes maken en tegen weerstand kunnen ook. Echt eigenwijs moet je ook niet zijn, dan ben je snel klaar." Er is ook een verschil tussen ondernemend en roekeloos zijn, benadrukt De Jong. ,,Je moet weten wat je aan het doen bent. De markt kennen, de techniek. Er zullen dingen fout gaan. Als dat niet uit de hand loopt en onder controle blijft, dan krijg je vertrouwen. Een roekeloze entrepreneur gaat failliet. Een roekeloze intrapreneur wordt ontslagen."

Lees verder onder de advertentie

Ook echt ondernemende ondernemers zullen vaker hun bedrijf verkopen om weer wat nieuws op te bouwen

Peter de Jong

Ondernemende managers worden volgens De Jong gedreven door successen met nieuwe initiatieven, niet door geld – al moet dat deel wel in orde zijn. ,,Je laat 'het kindje' ook weer los wanneer het op zichzelf kan staan en meer business as usual wordt." Die optie heeft een ondernemer niet altijd. ,,Die zit natuurlijk financieel vast aan zijn onderneming. Maar ook echt ondernemende ondernemers zullen vaker hun bedrijf verkopen om weer wat nieuws op te bouwen. Of nieuwe ondernemingen naast de bestaande zetten en bijvoorbeeld de opbouw daarvan financieren met het draaiende bedrijf."

Als je als ondernemende medewerker of manager wordt geblokkeerd, ga je weg. ,,De top van het bedrijf moet er dus scherp op letten dat het middenmanagement hen niet smoort. Want dat zie je nog wel eens. Intrapreneurs zijn namelijk bedreigend voor de positie van matig presterend middenmanagement."

Even afkloppen

Op welk zakelijk succes is hij het meest trots? ,,Bij Nedap hebben we ooit een systeem voor stadstoegang en parkeren opgezet. De meeste oplossingen in die tijd waren niet online, niet veilig en ook nog duur. Daar hebben we tussen 2003 en 2011 een systeem voor geïntroduceerd dat de pijn wegnam. We verwierven een marktaandeel van 80 procent. In dat traject hebben we kentekenherkenning voor voertuigtoegang in Nederland geïntroduceerd. Vandaag is dat gemeengoed."

Een ander mooi project is de ontwikkeling van een camera voor de beveiliging van tunnels (veel in Noorwegen en Alpenlanden) bij TKH. ,,Het was een combinatie van een thermische en een optische camera. Met thermisch kan je door rook heen kijken, waardoor de brandweer mensen kan redden die in de rook liggen. Met de intelligente optische camera worden situaties vroeg gedetecteerd. Stilvallende voertuigen, rook." Dit was voor dat bedrijf na lange tijd weer een eigen innovatie die goed is aangeslagen. ,,Maar waar ik het meest trots op ben is de WeGo-organisatie en het product dat we hebben gebouwd. We hebben een prachtig divers team dat heel veel kan en er echt voor gaat."

Lees verder onder de advertentie