Thomas Hendriks van BusinessWise ontvangt vier gasten: Sabijn Vissers (54) is branchemanager Overheid (en andere rollen) bij Randstad. Peter van der Meijden (45) is directeur bij DSV Solutions. Karlijn Ausema (35), is Learning & Development Manager & Facilitator bij Peak4 en Daan van Splunteren (28) is manager operations bij Clink Hostels, Amsterdam. Aanleiding voor het gesprek is het REBR-onderzoek (Randstad Employer Brand Research) naar de aantrekkelijkheid van bedrijven, dat Randstad in januari 2024 uitvoerde in 32 landen.
,,Ik denk dat ik steeds meer een coachende rol binnen het bedrijf ga krijgen," zegt Peter van der Meijden. ,,En dat ik mensen nog meer de gelegenheid moet bieden om hun werk te doen. Iedereen is als de dood wat er met AI gaat gebeuren."
Persoonlijke aandacht
Daan van Splunteren ziet AI ook een plek innemen in de hospitality. Maar er zal altijd ruimte zijn voor persoonlijke aandacht. Hij is ook niet voor niets naar school gegaan, zegt hij: ,,Onderwijs is een geweldige basis om verder te leren. Je leert op school misschien niet om te werken, maar je leert er wel hoe je om moet gaan met deadlines, of bepaalde culturen, inclusiviteit."
Karlijn Ausema ziet ook een belangrijke rol voor onderwijs bij de toekomst van werk. ,,Vroeger ging je studeren en wat je daar leerde gebruikte je vaak nog maar zijdelings voor het werk wat je ging doen. Nu moet je je ontwikkelen om überhaupt bij te kunnen blijven in deze veranderende wereld. Dat is mijn werk, ik denk dat ik daardoor wel relevant blijf."
Ambachten
Verbindend werkgeverschap speelt bij de toekomst van werk een belangrijke rol. Dat begint volgens Sabijn Vissers bij leiderschap. ,,Om het te kunnen faciliteren en inspireren, maar vooral ook om te kunnen coachen en begeleiden.Daar zal steeds meer behoefte aan zijn." Vissers breekt aan tafel ook een lans voor ambachten: ,,Niet alles is digitaal; ambachten verdienen ook onze aandacht."
Dat spreekt Van der Meijden aan: ,,Ze hoeven niet allemaal op kantoor te zitten. Als jij een goede vakman bent op jouw gebied, moeten we daar als werkgever voor gaan." En zo komt ook geld nog even ter sprake, want niemand hoeft medelijden te hebben met de doorsnee loodgieter.