Branded content

Zelfs op een vol stroomnet liggen oplossingen binnen handbereik

 
Utrecht, 11-03-2025, Fudura,  brandcampagne, portret Boris Naar, Directeur Strategie bij Fudura, voor De Ondernemer, DPG Media Boris Naar, Directeur Strategie bij Fudura. Beeld: Nina Schollaardt
Boris Naar, Directeur Strategie bij Fudura. Beeld: Nina Schollaardt
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

De uitdagingen op het stroomnet zijn serieus. Bedrijven kunnen hun aansluiting niet verzwaren of krijgen geen nieuwe aansluiting. Maar, zelfs een vol stroomnet biedt nog volop kansen. Dat stelt Fudura, die daarvoor kijkt naar de verbruiksdata van 25.000 organisaties, zo'n 30% van zakelijk Nederland.

,,We merken dat veel bedrijven in de wachtstand staan," vertelt Boris Naar, Directeur Strategie bij Fudura. ,,Ze wachten op een verzwaring of op hun aansluiting, terwijl niet duidelijk is wanneer die er werkelijk komt." Wachten is volgens de voormalig dochteronderneming van Enexis helemaal niet nodig. De oplossingen zijn namelijk al beschikbaar, bijvoorbeeld door de stroomkwaliteit te verbeteren, het verbruik te optimaliseren en door zelf elektriciteit op te wekken.

Weg met de schuimkraag

De zakelijke energiemarkt is complex, dat weten zelfs organisaties die hier normaal gesproken weinig mee te maken kregen. Daarom zoeken bedrijven naar totaaloplossingen, vanaf het advies tot aan de implementatie, het onderhoud en beheer. Het helpt om de markt voor zakelijke stroom te vertalen aan de hand van een paar metaforen.

,,We kijken kritisch naar verspillingen in het stroomverbruik," licht Naar toe. ,,Vergelijkbaar met de schuimkraag in een biertje wat je als verspilling van de ruimte kan zien. Zo'n schuimkraag zit er ook vaak in het stroomverbruik van zakelijke partijen, helemaal als er veel elektriciteitsverbruik is óf er veel systemen op zijn aangesloten (zoals LED-lampen, ventilatiesystemen, zonnepanelen, laadpalen). Het weghalen van dit soort verspillingen kan direct al meer ruimte geven op de stroomaansluiting. Dit is wat ons betreft een quick win voor zowel de stroomkwaliteit als het creëren van extra ruimte voor uitbreiding, in tijden van congestie.''

Vooral organisaties met veel elektrische apparaten kunnen hiermee een efficiëntieslag slaan. Bovendien levert het meteen voordeel op. Fudura weet dat er kansen liggen, omdat het de meetgegevens van duizenden organisaties kent. Bovendien is het bedrijf gespecialiseerd in analyses om verstoringen op te sporen en die bij de bron op te lossen.

5x meer elektriciteit beschikbaar

Wie het piekverbruik van organisaties analyseert en dat zou uitsmeren, ontdekt dat gemiddeld vaak slechts 20% van het totaal beschikbare vermogen op de aansluiting gebruikt wordt. Dat betekent dat er 5x meer potentie in de netaansluiting zit.

Opnieuw kan een metafoor dat verduidelijken, bijvoorbeeld die van de files in de spits. ,,Omdat veel mensen tijdens de spits de weg op gaan ontstaan er files, terwijl het de rest van de dag veel rustiger is." Door de auto's uit te smeren over de hele dag zouden de vertragingen verdwijnen zonder extra rijstroken aan te hoeven leggen. Dat 'uitsmeren' lukt voor grootzakelijke klanten vaak met een batterij. Al blijven er uitdagingen, zoals het opvangen van seizoenspieken en -dalen en de inzet van batterijen bij kleinzakelijke aansluitingen. ,,Maar dan kijken we graag naar andere oplossingen."

Onze data laten zien dat bedrijven 5x meer uit hun stroomaansluiting kunnen halen

Toekomstbestendig elektriciteitsverbruik

Bedrijven die nu wachten op de verzwaring van de aansluiting over 5 jaar staan volgens Fudura onnodig in de wachtstand. Sterker nog, het valt te bezien of netbeheerders dat voor elkaar krijgen.

,,Daarom is het beter om nu te investeren in het verbeteren van de stroomkwaliteit, balanceren van het energieverbruik of meer mogelijkheden om zelf elektriciteit op te wekken." Dat helpt organisaties nu, en het maakt hun elektriciteitsverbruik toekomstbestendig. ,,Zo profiteren ze niet alleen de komende 5 of 10 jaar, maar misschien wel 20 jaar lang." Als die zwaardere aansluiting er uiteindelijk namelijk komt, kunnen bedrijven die verzwaarde aansluiting optimaal gebruiken en nog harder groeien.

Als verzwaren niet lukt

Fudura helpt organisaties die tegen te limieten van hun aansluiting aanlopen. Of eigenlijk, die daar denken tegenaan te lopen. ,,Wij zien oplossingen in plaats van beperkingen, omdat we gespecialiseerd zijn in integrale energieoplossingen, energieverbruik en de metingen en analyses die daarvoor nodig zijn," concludeert Naar.

Hij erkent de problemen die grote organisaties ervaren, maar durft ondertussen de uitdaging aan om met hen te zoeken naar oplossingen. ,,Met 5x potentie binnen de gemiddelde (groot)zakelijke stroomaansluiting en de mogelijkheden om zelf energie op te wekken vinden we eigenlijk altijd een mogelijkheid om toch te blijven groeien." Fudura helpt bedrijven te groeien, ondanks congestie op het net.

Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox