De valkuil van te veel vertrouwen in één aandeel
,,Misschien wel de belangrijkste les voor een beginnende belegger is spreiden. Spreid je inleg, want zo spreid je het risico. Stop dus niet al je eitjes in één mandje, want als dat mandje valt.... precies, spreiden dus." Expert Martijn Rozemuller, managing director & head of Europe bij VanEck Europe, vertelt in deze BusinessWise Academy onder meer ook: ,,Zo kun je spreiden op basis van sectoren. Je zorgt er dus voor dat je portefeuille niet alleen het luchtvaartbedrijf of autofabrikanten bestaat. Je kunt ook geografisch spreiden, waarbij je kijkt naar aandelen uit verschillende werelddelen. En een goed gespreide beleggingsportefeuille bevat vaak niet alleen aandelen, maar ook andere assets zoals bijvoorbeeld obligaties, grondstoffen en misschien zelfs crypto's. En als spreiden van individuele aandelen je als te veel werk in de oren klinkt, dan zijn er altijd nog ETF's".
Een ETF staat voor Exchange Traded Funds, oftewel een fonds dat verhandeld wordt op de beurs. Met een ETF investeert u in een beleggingsfonds waarin alle aandelen van een index zijn opgenomen.
Hoe spreiden je risico's verkleint
,,Realiseer je dat als je al je geld in een bedrijf gaat beleggen en dat bedrijf daar gebeurt iets wat je niet verwacht had, dat je dan de klos bent. Dus ga je over meerdere bedrijven spreiden. Ik denk dat de meeste mensen het wel kennen, het idee van een fonds, een mandje. Je hebt actief beheerde beleggingsfondsen die in in meerdere aandelen beleggen. Je hebt ETF's die in meerdere aandelen beleggen, dus dat is een goede manier om te beginnen. Maar goed, dan ben je eigenlijk binnen de categorie aandelen gespreid. Maar er zijn nog andere manieren om te gaan spreiden".
'Niet lukraak in honderden verschillende mandjes beleggen'
,,Je zou in theorie teveel kunnen spreiden, want spreiden brengt natuurlijk wel een bepaalde mate van kosten met zich mee. Dus je moet wel oppassen dat je niet maar lukraak in, laten we zeggen honderden verschillende mandjes wilt gaan beleggen, want dan zijn al die bedragen per mandje vrij klein. Dan heb je te maken met transactiekosten en dan zijn transactiekosten misschien weer relatief hoog ten opzichte van. Dus ja, pas op met té."
BEKIJK OOK: Belangrijkste informatiebronnen voor beleggen: tips van Pim Bertens
,,Het is niet zo dat je één keer die keuze maakt en dan tot aan je pensioen op de automatische piloot gaat. Het is verstandig om te kijken naar de verhouding tussen die assetcategorieën en dan met name de verhouding tussen aandelen en obligaties waarbij aandelen voor de wat risicovolle categorieën staan, obligaties over het algemeen wat veiliger zijn. Die bewegen minder hard. Het is toch allemaal wat wat stabieler. Dus naarmate je meer richting je pensioen gaat, wil je eigenlijk je risico wat afbouwen. Dus wat je vaak ziet is dat de hoeveelheid aandelen in de portefeuille in de loop van de jaren wat wordt teruggebracht. En los daarvan in een bepaald jaar kunnen aandelen bijvoorbeeld heel hard stijgen of heel hard dalen, waardoor de verhouding die je eigenlijk met jezelf hebt afgesproken behoorlijk veranderd is. Dus het is sowieso slim om minimaal één keer per jaar te kijken hoe die verhouding is en indien nodig een herwerking te doen."
Beleggen en tijdshorizon
Over onzekerheid bij beleggen zegt Martijn Rozemuller in deze uitzending onder meer: ,,Los van het feit dat je niet weet wat de individuele aandelen gaan doen, weet je ook nooit wat de beurs gaat doen. Dus als je jong bent en nog een hele lange tijdshorizon hebt, dan kan je best wel wat schokken verwerken, want je hebt tijd om te wachten op herstel. Als je dichtbij je pensioenleeftijd bent en je hebt het geld bijna nodig, dan heb je die tijd misschien niet meer. Dus dan wil je gewoon wat minder last van die grote schokken hebben en wat meer voor veilige obligaties gaan."
LEES OOK: Ondanks dreigende handelsoorlog stijgen de beurskoersen in Europa en China: hoe kan dat?
Luister (en leer) ook naar de persoonlijke beleggingservaringen van Martijn Rozemuller in deze zesde aflevering van BusinessWise Academy. Via deze link bekijk je ook de eerdere afleveringen.
In de videoserie BusinessWise Academy leer je hoe beleggen echt werkt, rechtstreeks van ervaren professionals. Geen snelle praatjes of vage beloftes, maar concrete kennis en praktische strategieën om slimme investeringskeuzes te maken. Juist ook voor beginnende belegger. Wekelijks op de woensdag een nieuwe aflevering. Kijk hier voor alle afleveringen. Presentator: Gerben van Driel.
Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je nu gratis in: