Expertblogs

De staffingmarkt 2025: tijd voor een slimme reset

 
Ineke Kooistra, CEO/founder Intermanage-TheAgency Ineke Kooistra, CEO/founder Intermanage-TheAgency.
Ineke Kooistra, CEO/founder Intermanage-TheAgency.
 
Leestijd 4 minuten

Vanuit zakelijk oogpunt was de corona periode internationaal een hoogtepunt voor de staffingmarkt, met recordomzetten en een explosieve groei in de vraag naar personeel. De markt heeft zich anders ontwikkeld, anders dan gedacht. Ineke Kooistra over de uitdagingen.

Ineke Kooistra is CEO/founder van Intermanage-TheAgency en daarvoor onder meer Group CEO bij Circle8 en CEO bij YoungCapital/The Works. Ineke is member van SER Topvrouwen en schrijft expertblogs voor BusinessWise.

Staffingmarkt anno 2025

In 2025 staat de branche nog steeds voor een nieuwe realiteit: omzet en marges dalen, vraag en aanbod zijn niet meer in balans en technologie, zoals AI, heeft de markt ingrijpend veranderd. En mochten er tekenen van herstel komen, dan zal dit speelveld er heel anders uitzien gezien het grote aantal nieuwe spelers op de markt. Kijk dan niet meer automatisch naar de groei van de 'Big 5' in staffing. Daar zitten een aantal partijen tussen die de weg omhoog niet meer gaan vinden.

De uitdagingen in de staffingmarkt zijn overigens heel herkenbaar voor veel sectoren. En die andere sectoren hopen nog steeds als de staffingmarkt groeit dat dit ook het startsein is voor hun groei. Helaas....

Lees ook: 'Hard werken of slim sturen? Tijd voor een realiteitscheck in het MT'

Specialisatie en technologie: sleutel tot succes

Recente rapporten van Staffing Industry Analysts (SIA) en persberichten van grote spelers, zoals Randstad, tonen aan dat massale groei niet langer vanzelfsprekend is. Het draait nu om gerichte investeringen in specialisatie, opleiding, ontwikkeling en technologie. Dit geldt niet alleen voor de staffingsector, maar ook voor sectoren als retail en gezondheidszorg.

Een voorbeeld hiervan is de IT-staffingmarkt, die in 2025 naar verwachting $123,30 miljard zal bereiken, met een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van 3,66% tot 2030 (bron: IT Staffing Market Report, Mordor Intelligence). Deze cijfers benadrukken de noodzaak voor staffingbedrijven om zich te specialiseren in specifieke sectoren en technologische niches.

AI: je nieuwe supercollega?

AI speelt een steeds grotere rol bij bedrijven. In 2025 beschouwt 76% van de leiders AI als essentieel voor hun strategie (bron: AI in Staffing, eCapital). Een goed ingerichte AI-oplossing kan het werk van tientallen collega's overnemen, maar hoe pas je dit toe? Hier zijn concrete stappen die je kunt volgen:

Investeer in je team: Zorg ervoor dat alle medewerkers de basis van digitale tools en AI begrijpen. Samen ontdek je wat er mogelijk is.
Werk met tech-experts: Zoek partners die jouw processen kunnen automatiseren en stroomlijnen.
Stel een digitale strategie op: Begin met pilots en schaal op bij succes.
Moedig experimenteren aan: Creëer een cultuur waarin fouten maken mag, zodat innovatie kan floreren. Dit kost geld
Blijf menselijk: Gebruik AI voor repetitieve taken, zodat je team zich kan focussen op creatieve, strategische en meer aandacht voor elkaar - activiteiten.
Door AI strategisch in te zetten, kunnen bedrijven efficiënter werken en tegelijkertijd de customer en employee journey verbeteren.

Lees ook: AI als creatieve partner: hoe jij technologie optimaal inzet voor meer creativiteit

Kostenoptimalisatie en groei: geen quick fixes

Veel bedrijven zien kosten snijden of goed doordachte initiatieven die niet direct resultaten opleveren als een snelle oplossing, maar dit remt juist de duurzame groei. Grote reorganisaties worden vaak geprezen als antwoord op het presenteren van tegenvallende cijfers, maar de uitvoering is soms roekeloos. Kortzichtig, zou ik het willen noemen. Risicoloze keuzes zijn echter niet de oplossing.

Eigenlijk zou je een businessmodel jaarlijks moeten bijstellen, want een strategie voor vijf jaar is achterhaald in een snel veranderende markt. Bedrijven die durven innoveren en experimenteren, creëren een gezondere cultuur. De bedrijven die business modellen bedenken die hun eigen goed lopende model wellicht kunnen opeten zijn interessant om in de gaten te houden. De groei is niet direct zichtbaar, waarschijnlijk stabiliseert het bedrijf, maar ik ben ervan overtuigd dat dit de meest duurzame en slimme manier is om te groeien.

Praktisch en met een knipoog

Als leider weet je wel dat de oude denkwijzen niet langer volstaan. De dalende marges en omzetcijfers hoeven geen ramp te zijn, maar een wake-upcall. Het is tijd om te investeren in specialisatie, slimme technologie in te zetten en vooral te experimenteren.

En ja, dat betekent soms dat je tegen de stroom in moet gaan. Dus, hoe pak jij het aan? Begin met het opleiden van je team, zoek de juiste tech-partners en stel een heldere digitale strategie op. En onthoud: technologie is er om jou en je mensen te versterken, zodat je meer ruimte hebt voor wat écht telt – het inspireren en ontwikkelen van talent. Want uiteindelijk maakt die combinatie van specialisatie, slimme technologie en oog voor je mensen en je cultuur de organisatie slimmer.

Abonneer je op BusinessWise Weekly!

Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox. Abonneer je nu gratis: