Leiderschap

Trump en de identiteitscrisis van de Silicon Valley-miljardairs

 
Onder meer de techmiljardairs Zuckerberg, Bezos en Musk bij de inauguratie van president Trump op 20 januari 2025. V.l.n.r. Priscilla Chan, Mark Zuckerberg, Lauren Sanchez, Jeff Bezos, Sundar Pichai en Elon Musk, allemaal aanwezig in Washington bij de inauguratie van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Foto: ANP.
V.l.n.r. Priscilla Chan, Mark Zuckerberg, Lauren Sanchez, Jeff Bezos, Sundar Pichai en Elon Musk, allemaal aanwezig in Washington bij de inauguratie van Donald Trump als president van de Verenigde Staten. Foto: ANP.
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Silicon Valley-ceo Wibe Wagemans over techmiljardairs als Musk en Bezos, over status en macht en 'knielen voor Republikeinse agenda'.

Niemand zou de top van de Mount Everest proberen te bereiken zonder een Sherpa. In Silicon Valley, het epicentrum van technologische innovatie en van 's werelds grootste bedrijven, wemelt het ook van de Sherpa's. Wibe Wagemans CEO, boardmember en investeerder in Silicon Valley is de Silicon Sherpa van BusinessWise. Lees via deze link zijn eerdere expertblogs.

Tijdens mijn tijd in Japan, verbaasde ik me over de waardigheid waarmee mensen hun werk deden. Zelfs bij drie verkeersregelaars rond een gat in de weg, waar één genoeg was geweest, voelde niets zinloos. Die waardigheid - zelfs bij wat eigenlijk verborgen werkloosheid is - staat in schril contrast met de bitterheid die ik nu bij ons in de Verenigde Staten zie.

Gebrek aan waardigheid in het VS van nu

Dat gebrek aan waardigheid is volgens mij precies de bron van de politieke impasse: een land waar respect vervangen is door wantrouwen en cynisme. Michael Sandel bracht het treffend onder woorden met een voorbeeld uit een lift in Florida. Een vrouw vroeg waar hij vandaan kwam. 'Boston', antwoordde hij. Haar reactie? 'Wij kunnen lezen in Iowa', gevolgd door, 'we houden niet zo van mensen aan de kust'. Het is meer dan een ongemakkelijke woordenwisseling; het is een portret van een land dat zichzelf niet meer kan luchten of zien.

Dit waardigheidsprobleem reikt verder dan de gewone bevolking en treft zelfs de elite van Silicon Valley. Het recente New York Times-interview van Ross Douthat met Marc Andreessen onthult waarom techmiljardairs naar rechts zijn opgeschoven, terwijl Paul Krugman hen ontmaskert als ego-gedreven en onzeker. Terwijl de beleidskeuzes van de Democraten bijdroegen aan de verwijdering, wordt de draai naar Trump gedreven door een diepere identiteitscrisis bij miljardairs die niet kunnen omgaan met het verlies van universele bewondering.

LEES OOK de expertblog 'Zuckerberg, Bezos en het Jaar van de Collectieve Waanzin'

De val van Silicon Valley-Democraten

Jongere werknemers in Silicon Valley omarmden radicale politiek, waardoor de woke-agenda door de bedrijven golfde. Ondernemers zoals Andreessen voelden zich onder druk gezet door interne activisten en een steeds vijandiger houding van Democraten.

De mobiele generatie - Google CEO Sundar Pichai en Tesla and SpaceX CEO Elon Musk -  tijdens de inauguratie van Donald Trump. De mobiele generatie - Google CEO Sundar Pichai en Tesla/SpaceX-CEO Elon Musk - tijdens de inauguratie van Donald Trump. Foto: ANP
De mobiele generatie - Google CEO Sundar Pichai en Tesla/SpaceX-CEO Elon Musk - tijdens de inauguratie van Donald Trump. Foto: ANP

Musk, Zuckerberg, Bezos: kwetsbare miljardair-ego's

Voor miljardairs als Musk, Zuckerberg en Bezos gaat het niet zozeer meer om geld, maar om status en macht. In plaats van onafhankelijkheid gaan ze juist voor afhankelijkheid. Ze hunkeren naar bewondering en validatie. Met als resultaat dat ze zich onderwerpen aan figuren zoals Trump, omdat ze bang zijn hun invloed te verliezen naast het shareholder value argument. Deze afhankelijkheid maakt hen kwetsbaar zodat ze verstrikt raken in vernederende allianties om hun status te behouden.

Draai naar rechts: de toekomst van Silicon Valley en de Amerikaanse politiek

De draai van Silicon Valley naar rechts zet niet alleen de techindustrie, maar ook de Amerikaanse politiek op z'n kop. Andreessen, Zuck, Bezos en Musk knielen voor de Republikeinse agenda, maar botsen intern tussen libertaire idealen en populistisch vuurwerk. Intussen moeten de Democraten zichzelf heruitvinden. Hoe win je het vertrouwen terug van bedrijven zonder je ruggengraat te verliezen? Door op te komen voor pijlers van de welvaartsstaat die in West-Europa gemeengoed zijn.

LEES OOK de expertblog 'Zuckerberg, Bezos en het Jaar van de Collectieve Waanzin'

Donald Trump, op dag 1 handtekeningen aan het zetten. Onder decreten, vooral. Dag 1 van de tweede termijn van president Donald Trump in het Witte Huis, meteen een dag van handtekeningen zetten. Foto: ANP.
Dag 1 van de tweede termijn van president Donald Trump in het Witte Huis, meteen een dag van handtekeningen zetten. Foto: ANP.

Meer BusinessWise? Onze Weekly!

In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week. Abonneer je nu gratis en blijf altijd op de hoogte.