Expertblogs

'Zuckerberg, Bezos en het Jaar van de Collectieve Waanzin'

 
De 'hippe' tech bro Mark Zuckerberg, eerder dit jaar. Mark Zuckerberg, die factchecking op Facebook niet meer nodig vindt, het ‘een vergissing’ noemt. Foto: AP
Mark Zuckerberg, die factchecking op Facebook niet meer nodig vindt, het 'een vergissing' noemt. Foto: AP
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

'Zuckerberg en Bezos hebben duidelijk geen ruggengraat', schrijft CEO/serie-ondernemer Wibe Wagemans vanuit Silicon Valley. '2025 markeert het moment waarop alternatieve werkelijkheden de macht grijpen'.

Niemand zou de top van de Mount Everest proberen te bereiken zonder een Sherpa. In Silicon Valley, het epicentrum van technologische innovatie en van 's werelds grootste bedrijven, wemelt het ook van de Sherpa's. Wibe Wagemans CEO, boardmember en investeerder in Silicon Valley is de Silicon Sherpa van BusinessWise. Lees via deze link zijn eerdere expertblogs.

Even dacht ik Paul Krugman, mijn favoriete columnist sinds 2000, kwijt te zijn. De Nobelprijswinnaar in de Economie en een van de scherpste geesten van onze tijd was verdwenen uit The New York Times. Was hij op zijn 71ste met pensioen gegaan? Of had hij gewoon genoeg van het eeuwige Cassandra-spel, waarin hij in 2012 zelfs Draghi aan zijn haren moest meesleuren omdat alle Europeanen de draad kwijt waren met de euro?

Columnist Paul Krugman: scherper dan ooit

Niets is minder waar: Krugman is scherper dan ooit terug als blogger op Substack. Zelfs hij ontkwam niet aan de beperkingen van de NYT, een krant die hem dwars zat in een destructief 'both-sidesism.' Helaas heeft Substack een veel kleiner bereik. Terwijl Krugman verplichte leeskost was voor zowel Silicon Valley, Wall Street als alle congresleden in DC, blijft de vraag hoeveel invloed hij nog kan uitoefenen.

LEES OOK 'Europa staat op een kruispunt. Zonder sterke leider die visie en daadkracht toont, dreigt het verder achterop te raken in technologie en geopolitieke invloed'

Jeff Bezos, Mark Zuckerberg: geen ruggengraat

Dit is van groot belang, want in de VS zijn er nog maar weinig stemmen die de chaos kunnen duiden en het lef hebben om zich uit te spreken. Dat brengt me bij Silicon Valley en de cloud-czars, zoals Jeff Bezos, die plotseling en duidelijk geen ruggengraat bleek te hebben. En datzelfde geldt voor Mark Zuckerberg, die op 8 januari jl. factchecking de nek omdraaide - iets waar ik hem in een eerdere expertblog op deze website nog om had geprezen.

Juist wie vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft, zou moeten pleiten voor checks op de feiten

Wibe Wagemans

Factchecking Facebook was een vergissing

Zuckerberg noemt factchecking een vergissing die 'te veel censuur zou hebben veroorzaakt'. Ironisch genoeg waren het juist de journalisten en academici die hij destijds inhuurde, die Facebooks geloofwaardigheid enigszins konden redden. Intussen zien we belangrijke leiders in Silicon Valley de werkelijkheid verdraaien volgens een fascistisch playbook - en eerbiedig knielen in Mar-a-Lago voordat ze de ring van Trump kussen.

LEES OOK waarom goed leiderschap volgens Jan-Paul van den Bosch (Raad van Bestuur Mourik) de sleutel tot verandering is

What's the Matter with Kansas?

Hoe zijn we hier beland? Silicon Valley is niet de oorsprong van het probleem - denk aan het fenomeen van tegen je eigen belang stemmen, zoals beschreven in What's the Matter with Kansas. Maar het fungeert wel als een luidruchtige versterker die alternatieve realiteiten opblaast en razendsnel verspreidt. In de VS, waar objectieve media schaars zijn en Bothsidesing schandalig wordt toegepast, is fact-checking des te belangrijker.

Vrijheid van meningsuiting: checks op de feiten

Juist wie vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft, zou moeten pleiten voor checks op de feiten. Verkiezingen worden immers vaker gewonnen door perceptie dan door feiten. Zoals Krugman aantoonde, was de nummer één oorzaak van Trumps verkiezingszege kiezers met weinig informatie. Mensen die nauwelijks politiek volgen en vooral werden meegesleept door het zorgvuldig opgebouwde imago uit The Apprentice.

'De grens tussen feit en fictie is zo goed als weg'

Met Silicon Valley als een storm die deze bosbrand van alternatieve realiteit zuurstof geeft, belooft 2025 een extreem jaar te worden. De grens tussen feit en fictie is zo goed als weg, maar misschien is dit precies wat nodig is om een tegenbeweging te ontketenen. Wie weet wordt 2025 niet alleen het jaar van de chaos, maar ook het startschot voor een radicaal eerherstel van de feiten met de universiteiten voorop. Misschien bestijgt columnist Paul Krugman nog één keer de barricaden om de waarheid te redden.

United States President Donald J. Trump (L-R) participates in an American Technology Council roundtable with corporate and eduction leaders including Microsoft CEO Satya Narayan and Amazon CEO Jeff Bezos at The White House in Washington, DC, June 19, 2017. Kleponis/Consolidated/dpa V.l.n.r. Donald Trump, Microsoft CEO Satya Narayan en Amazon CEO Jeff Bezos aan tafel in het Witte Huis (2017). Foto: ANP
V.l.n.r. Donald Trump, Microsoft CEO Satya Narayan en Amazon CEO Jeff Bezos aan tafel in het Witte Huis (2017). Foto: ANP


Het geheim van Silicon Valley
- Samen met journalist Eva Schram, schreef Wibe Wagemans het boek Het geheim van Silicon Valley, vol lessen over leiderschap, strategie, innovatie, digitalisering en maatschappelijke impact. Via onder meer deze link is het boek te bestellen.

Meer expertblogs? BusinessWise Weekly!

In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week, ook de expertblogs. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte.