HR

Werkgevers moeten huiswerk doen om VBAR: zzp'er met tarief onder 36 euro is mogelijk werknemer

Kantoorpersoneel. Bijvoorbeeld administratief medewerkers en callcenter-medewerker die ZZP’er zijn verdienen rond de 36 euro per uur of minder. Foto: Shutterstock.
Bijvoorbeeld administratief medewerkers en callcenter-medewerker die ZZP'er zijn verdienen rond de 36 euro per uur of minder. Foto: Shutterstock.
Leestijd 2 minuten

De kern: zzp'ers krijgen straks het recht om bij hun opdrachtgever aan te kaarten dat ze werknemer zijn, mét ontslagbescherming, loondoorbetaling bij ziekte en pensioenopbouw. Tenzij de opdrachtgever overtuigend kan bewijzen dat er géén sprake is van een dienstverband. Daarmee wordt het risico bij de opdrachtgever gelegd. Van Hijum (NSC), eerder bij De Ondernemer: „Veel zelfstandigen dragen bij aan onze economie, maar er is ook een grijs gebied. We willen dat mensen weten waar ze aan toe zijn".

Criteria VBAR

VBAR (Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden) biedt vaste criteria om te bepalen of iemand ondernemer is of werknemer. Denk hierbij aan aspecten zoals aansturing, ondernemersrisico en de mate van integratie in de organisatie. Het uurtarief vormt daarbij een belangrijk signaal. Is dat lager dan 36 euro? Dan geldt een zogenoemd 'rechtsvermoeden' van werknemerschap: de zzp'er mag dan aangeven dat hij recht heeft op een arbeidsovereenkomst.

Lees ook: Kennismigranten straks mogelijk duurder en strenger geregeld: wat je als HR nu moet weten

Met het zogenoemde rechtsvermoeden wil de minister schijnzelfstandigheid – situaties waarin zzp'ers onterecht als zelfstandige worden aangemerkt – tegengaan. Volgens Van Hijum is het geen aanval op ondernemers. „Flexibiliteit blijft belangrijk, maar wie structureel werkt als werknemer, hoort die bescherming ook te krijgen."

Meer verantwoordelijkheid werkgevers

Het wetsvoorstel VBAR sluit aan bij eerdere initiatieven, zoals het wetsvoorstel 'Meer zekerheid voor flexwerkers' van het kabinet en de Zelfstandigenwet van VVD'er Thierry Aartsen. Alle voorstellen willen meer duidelijkheid over arbeidsrelaties geven en onderstrepen het belang van bescherming van werkenden tegen schijnzelfstandigheid, én het behouden van ruimte voor écht zelfstandig ondernemerschap.

Het voorstel ligt nu bij de Tweede Kamer. Als die ermee instemt en de wet niet controversieel wordt verklaard, zou deze in de tweede helft van 2026 in kunnen gaan.

Wat betekent dit voor HR?

Werkgevers die zzp'ers inhuren, moeten zich voorbereiden op strengere toetsing van de arbeidsrelatie. Vooral bij opdrachten met een uurtarief onder 36 euro of bij langdurige inzet van dezelfde zzp'er, is het van belang kritisch te bekijken of er sprake is van werknemerschap. De bewijslast komt daarbij te liggen bij de opdrachtgever.

Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: