Noma, het driesterrenrestaurant in Denemarken, heeft wereldwijd faam. Chef René Redzepi sluit echter aan het eind van het jaar de deuren omdat hij de werkdruk niet langer verantwoord vindt. Hij blijft zijn recepten wel open source - gratis - met iedereen delen. Hiermee hoopt hij anderen te inspireren met zijn passie voor uitzonderlijk dineren en culinaire educatie. Maar laten we eerlijk zijn, hoe subliem de kwaliteiten en recepten van René ook zijn: het gaat de wereld niet veranderen.
Niemand zou de top van de Mount Everest proberen te bereiken zonder een Sherpa. In Silicon Valley, het epicentrum van technologische innovatie en van 's werelds grootste bedrijven, wemelt het ook van de Sherpa's. Wibe Wagemans is ónze Silicon Sherpa. Hij is CEO, boardmember en investeerder in Silicon Valley: lees via deze link zijn expertblogs.
AI-model Llama open source
Onlangs gebeurde er echter iets wat wel die potentie heeft: Mark Zuckerberg heeft meer dan tien miljard dollar verbrand door Meta's nieuwste AI-model Llama open source te maken. Als een thriller vol onverwachte wendingen, benadrukt deze radicale zet Meta's toewijding aan open innovatie. Zuck geeft de broncode weg, wat wellicht een grotere impact heeft dan de lancering van Google in 1998.
Wat je hier mee kunt? Vraag je dit af: waarom zou je nog naar Google gaan als je zonder irritante advertenties kunt zoeken? En waarom zou je naar GPT-4 gaan als je 20 dollar per maand moet betalen? Waarom zouden bedrijven miljoenen betalen voor dure concurrenten als ze gratis Llama-recepten krijgen?
Llama’s capaciteiten zijn vergelijkbaar met die van de beste AI-modellen ter wereld, zoals GPT-4
Democratiseren van AI
Zuckerbergs beslissing heeft hevige discussies in technische kringen ontketend, waarbij velen de logica achter het weggeven van miljarden dollars in twijfel trekken. Wat ze niet zien is dat Llama de wereld gaat veranderen door het democratiseren van AI.
Vergelijkbaar met GPT-4
Llama's capaciteiten zijn vergelijkbaar met die van de beste AI-modellen ter wereld, zoals GPT-4. Met maar liefst 400 miljard parameters is het een van de meest geavanceerde modellen die beschikbaar zijn. Door het vrij te geven aan het publiek, democratiseert Meta de toegang tot geavanceerde AI-technologie. Dit betekent dat kleine bedrijven, onderzoeksinstituten en zelfs individuele ontwikkelaars de kracht van AI kunnen benutten zonder de hoge kosten die doorgaans met zulke geavanceerde modellen gepaard gaan.
De analogie van een Michelinsterrenrestaurant dat zijn recepten weggeeft, vat de essentie van Meta's strategie samen. Net zoals het kennen van een recept niet gelijk staat aan het succesvol runnen van de keuken en het restaurant, garandeert het bezitten van de AI-modelparameters geen onmiddellijk succes.
Bedrijven hebben nog steeds de infrastructuur, expertise en rekenkracht nodig om deze modellen effectief te benutten. De drempel om in te stappen wordt echter aanzienlijk verlaagd, waardoor een bredere reeks innovaties en toepassingen mogelijk wordt.
Alibaba en Baidu zijn al begonnen met de integratie van Llama in hun systemen, waardoor hun AI-capaciteiten bijna van de ene op de andere dag versneld worden
Geopolitiek
Critici stellen echter dat deze stap roekeloos is. Door Llama open source te maken, nodigt Meta niet alleen concurrentie uit, maar helpt het mogelijk ook rivalen, waaronder die in geopolitiek gevoelige regio's zoals China. Alibaba en Baidu zijn al begonnen met de integratie van Llama in hun systemen, waardoor hun AI-capaciteiten bijna van de ene op de andere dag versneld worden. Dit zou het concurrentievoordeel dat Meta en andere Amerikaanse techgiganten hebben, kunnen ondermijnen.
Zuckerbergs gok lijkt een langetermijnstrategie te zijn, waarbij hij inzet op de creatie van een ecosysteem waarin Meta's technologieën fundamenteel worden en voorop blijven lopen op landen als China.
Linux
Hier in Silicon Valley vinden we open source normaal, al kwam de grootste open-source innovatie van een Fin, Linus Torvalds. Hij creëerde Linux dat intussen de OS-standaard is voor datacenters waar AI op draait. De open source-gemeenschap bloeit door samenwerking en door bij te dragen aan Llama hoopt Meta waarschijnlijk goodwill op te bouwen en innovatie te bevorderen die hen in de toekomst ten goede kan komen.
De vraag is of Zuck het slim speelt, maar hij zou op korte termijn de LLM's van OpenAI, Anthropic en NVIDIA - respectievelijk GPT, Claude en Nemotron - kunnen overvleugelen. Op de lange termijn vraag ik me echter af of Meta hier ooit geld mee gaat verdienen. Desondanks voorspel ik een smeuïge strijd die gaat losbarsten tussen de cloud-tsaren in de AI-industrie. Bereid je voor op een bloedbad waar geen enkele techgigant ongeschonden uitkomt.
Samen met journalist Eva Schram schreef Wibe Wagemans het boek Het geheim van Silicon Valley, vol lessen voor Nederlanders over leiderschap, strategie, innovatie, digitalisering en maatschappelijke impact. Hij deelt stukken uit hun boek in de columns. Via onder meer deze link is het boek te bestellen.
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!