Bedrijven zijn huiverig om al bestaande AI toe te passen, talent op dit gebied is schaars, en investeerders begrijpen de sector onvoldoende. De waarschuwing van Martijn Bertelsen van Google en Constantijn van Oranje van TechLeap in dit artikel liegt er niet om: Nederland dreigt een enorme welvaartsstijging van tientallen miljarden euro's mis te lopen als overheid, investeerders en bedrijven niet veel meer inzetten op AI.
,,Bedrijven experimenteren weliswaar met nieuwe toepassingen, maar blijven vaak steken in losse initiatieven zonder structurele verandering. Dit is zorgwekkend, want de kloof tussen interesse en implementatie kan Nederland op lange termijn duur komen te staan", vindt ook Remy Gieling van The Automation Group en AI.nl.
Aversie tegen snelle verandering
,,De grootste remmer van innovatie op het Europese vasteland is de aversie tegen snelle verandering. Veel bedrijven kijken met belangstelling naar AI, maar houden zich tegelijkertijd vast aan traditionele structuren en processen. Ze experimenteren in silo's, zonder de slag te maken naar grootschalige implementatie".
LEES OOK AI-race: 'Techleap zou juist kritischer moeten zijn naar Google'
Gieling ziet bedrijven die nu nog discussiëren of ze wel of niet een abonnement op ChatGPT of Copilot moeten nemen. ,,En dat terwijl wij tijdens onze recente reis naar Silicon Valley juist zagen dat daar veel meer en sneller actie wordt ondernomen. Niet alleen wordt er vooruit gekeken naar de technologische mogelijkheden, er wordt ook al actief gebouwd aan de bedrijven van de toekomst." Gieling en zakenpartner/AI-expert Job van den Berg zagen er bij meerdere bedrijven een strak georkestreerd 1-jaarplan om bij een bestaand bedrijf met duizenden medewerkers het roer om te gooien. ,,Zowel op de horizontale as van medewerkers trainen om alles uit de beschikbare AI-tools te halen, als teams te motiveren nieuwe technologie te adopteren zodat het werk niet alleen wordt uitgevoerd door mensen maar in tandem met AI-assistenten. AI Agents.
Een van onze belangrijkste lessen uit Silicon Valley his dat innovatie geforceerd moet worden
Remy Gieling
Dit contrast is zorgwekkend, vindt Gieling. ,,Omdat het laat zien dat Europese bedrijven zichzelf op achterstand zetten in een wereld waar innovatie steeds sneller gaat en technologische voorsprong cruciaal is voor economisch succes. Een van de belangrijkste lessen die we uit Silicon Valley hebben meegenomen, is dat innovatie geforceerd moet worden. Bedrijven die hopen dat werknemers, die vaak al op hun maximale werkcapaciteit draaien, uit zichzelf hun rol en team zullen heruitvinden, komen bedrogen uit."
,,In Silicon Valley zien we dat bedrijven van bovenaf duidelijke richtlijnen geven: iedereen in de organisatie moet zich aanpassen aan de nieuwe technologische realiteit. In Nederland en Europa horen wij nog te vaak dat bedrijven 'echt met AI aan de slag gaan zodra het ERP-systeem is geüpdatet' of andere langdurige IT-projecten zijn afgerond. Dit soort uitstelgedrag werkt verlammend voor de innovatiekracht van bedrijven en zorgt ervoor dat ze achterblijven ten opzichte van hun concurrenten in andere delen van de wereld."
Elon Musk installeerde 100.000 GPU's in slechts 19 dagen, een operatie die normaal vier jaar zou duren
Naast de noodzaak van een cultuurverandering in bedrijven, ziet Gieling ook dat er fundamenteel te weinig wordt nagedacht over de infrastructuur die nodig is om AI succesvol te implementeren. ,,AI-modellen vergen enorme rekenkracht, en hoe meer we gebruik gaan maken van deze technologie, hoe groter de behoefte aan compute power wordt. In Silicon Valley hebben we gezien dat bedrijven als Meta en X (voorheen Twitter) duizenden GPU's aanschaffen en binnen een paar weken in gebruik nemen. Elon Musk installeerde 100.000 stuks in slechts 19 dagen, een operatie die normaal vier jaar zou duren volgens Nvidia. Deze schaal van denken ontbreekt in Europa. Hier lijkt de vraag naar rekenkracht nog een ondergeschoven kindje in strategische gesprekken, terwijl dit juist een cruciaal onderdeel is van de infrastructuur die nodig is om AI volledig te benutten. De technologie is er, maar zonder de juiste investeringen in zowel cultuur als infrastructuur, zullen Nederlandse en Europese bedrijven moeite hebben om mee te komen in de mondiale AI-race."
Meer over tech, over AI?
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week, ook over tech, ook over AI. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!