Tegenwoordig haalt de helft van de mensen zijn nieuws van social media, met Facebook (Meta) als meest prominente speler. Hoewel Facebook in het verleden vaak zijn verantwoordelijkheid heeft misbruikt en bijgedragen heeft aan echo chambers, is het nu bezig met een ambitieus fact-checkingprogramma. Dit roept bij mij de vraag op: kan Facebook zijn imago herstellen en een betrouwbare bron van informatie worden?
De eerste stap in het fact-checkingproces is het identificeren van mogelijke bronnen van misleidende informatie
Het fact-checkingprogramma van Facebook is ontworpen om de stroom van valse informatie te beperken. Wat opmerkelijk is, is dat Facebook in verschillende landen freelance journalisten inhuurt die vaak een zo objectief mogelijk artikel schrijven om misleidende informatie in te dammen. Zo maakt Facebook in Europa gebruik van verschillende fact-checkers, waaronder gerenommeerde organisaties zoals AFP, DPA en Knack.
Niemand zou de top van de Mount Everest proberen te bereiken zonder een Sherpa. In Silicon Valley, het epicentrum van technologische innovatie en van 's werelds grootste bedrijven, wemelt het ook van de Sherpa's. Wibe Wagemans is ónze Silicon Sherpa. Lees via deze link zijn eerdere expertblogs.
Stap 1: Valse nieuwsberichten markeren
Of fact-checkers ze nu zelf vinden of dat gebruikers ze melden, de eerste stap in het fact-checkingproces is het identificeren van mogelijke bronnen van misleidende informatie. Deze worden vervolgens doorgegeven aan een fact-checkingteam.
Stap 2: Bronnen van misleidende informatie beoordelen
Onafhankelijke fact-checkers beoordelen vervolgens de inhoud op nauwkeurigheid. Dit kan op verschillende manieren, zoals het bellen van bronnen of het controleren van openbare gegevens.
Stap 3: Inhoud labelen en informeren
Dit is waarschijnlijk een van de belangrijkste stappen in het proces. Meta labelt gecontroleerde inhoud en voegt indien nodig extra context toe. Bovendien worden gebruikers vóór of na het delen van de inhoud geïnformeerd over de correcties.
Stap 4: Ontmoedigen van delen van misleidende informatie
Om de verspreiding van misleidende informatie te beperken, wordt deze bestraft. Bijvoorbeeld, het verschijnt lager in de Facebook-feeds van gebruikers. Als iemand herhaaldelijk valse inhoud plaatst, kunnen er ook sancties worden opgelegd, zoals beperkingen op het gebied van advertentie-inkomsten.
Samen met journalist Eva Schram schreef Wibe Wagemans het boek Het geheim van Silicon Valley, met lessen over leiderschap, strategie, innovatie, digitalisering en maatschappelijke impact. Via onder meer deze link is het boek te bestellen.
Effectiviteit
Fact-checking helpt de verspreiding van nepnieuws te beperken, wat cruciaal is bij bijvoorbeeld verkiezingen en gezondheidskwesties zoals de oorsprong van Covid en de veiligheid van vaccinaties. Het biedt een extra laag van expertise en lokale kennis, maar roept tegelijkertijd vragen op over de consistentie en kwaliteit van de checks.
Een belangrijk bezwaar blijft dat het fact-checkingproces soms wordt gezien als censuur, wat kan leiden tot wantrouwen in het medium. Freelance journalisten zijn vaak ervaren en bekwaam, maar ze hebben voortdurende training en kwaliteitscontrole nodig. Daarnaast is visuele misinformatie wijdverspreid op Facebook en wordt vaak onderschat omdat het snel viraal kan gaan en moeilijker te detecteren is dan tekstgebaseerde inhoud.
Terwijl de digitale media blijven evolueren, wordt het steeds uitdagender om de waarheid te behouden
Onderzoek suggereert dat het ontwerp van Facebook het platform verhindert om misinformatie effectief te beheersen. Door algoritmes die gebruikers inzet en advertentie-inkomsten te prioriteren, wordt de verspreiding van onjuiste informatie versterkt in plaats van beperkt.
Het fact-checkingprogramma van Facebook is een serieuze poging om nepnieuws te bestrijden, maar hangt ironisch genoeg af van de onfeilbaarheid van menselijke beoordelaars.
Terwijl de digitale media blijven evolueren, wordt het steeds uitdagender om de waarheid te behouden, alsof het de Galápagos Eilanden zijn te midden van een oceaan van misleiding en halve waarheden.
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!