Innovatie

Wibe Wagemans: 'Persoonlijkheid van oprichters heeft impact op succes startup'

 
BioNTech-oprichters Uğur Şahin en zijn vrouw Özlem Türeci. BioNTech-oprichters Uğur Şahin en zijn vrouw Özlem Türeci. Foto: ANP/EPA
BioNTech-oprichters Uğur Şahin en zijn vrouw Özlem Türeci. Foto: ANP/EPA
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Wat bepaalt het succes van een startup? Recent onderzoek van de Universiteit van Oxford biedt nieuwe, waardevolle inzichten: de persoonlijkheid van oprichters spelen een cruciale rol. Wibe Wagemans, CEO, boardmember en serial entrepeneur in Silicon Valley, legt uit.

Lees verder onder de advertentie

In de wereld van startups zijn succesverhalen zeldzaam en fascinerend. Ik denk aan het verhaal van BioNTech, een klein biotechbedrijf opgericht door twee Turkse immigranten in Mainz, Duitsland. In samenwerking met Pfizer ontwikkelden ze een van de eerste COVID-19-vaccins, wat niet alleen miljoenen levens redde, maar ook een aanzienlijke economische impuls gaf aan hun regio.

Onderzoek identificeerde zes verschillende persoonlijkheidstypen onder oprichters: vechter, operator, de voltooier, leider, ingenieur en ontwikkelaar

Diversiteit in persoonlijkheid

Uit het onderzoek van de Universiteit van Oxford blijkt dat succesvolle oprichters significant verschillen in persoonlijkheid van gewone werknemers. Deze verschillen zijn zo groot dat een algoritme met 82,5 procent nauwkeurigheid kan voorspellen of iemand een oprichter of een werknemer is, puur op basis van persoonlijkheidskenmerken. Succesvolle oprichters hebben vaak een hoge mate van avontuurlijkheid, een voorkeur voor variatie en nieuwigheid, en lagere niveaus van bescheidenheid. Ze zijn ook energiek en zoeken vaak de aandacht.

Maar: er is niet één ideaal persoonlijkheidstype voor een oprichter. Het onderzoek identificeerde zes verschillende persoonlijkheidstypen onder oprichters: vechter, operator, de voltooier, leider, ingenieur en ontwikkelaar. Interessant is dat startups die zijn opgericht door een 'hipster, hacker en hustler' (oftewel een combinatie van creatieve, technische en zakelijke vaardigheden) twee keer zoveel kans hebben om succesvol te zijn.

Niemand zou de top van de Mount Everest proberen te bereiken zonder een Sherpa. In Silicon Valley, het epicentrum van technologische innovatie en van 's werelds grootste bedrijven, wemelt het ook van de Sherpa's. Wibe Wagemans is ónze Silicon Sherpa. Lees via deze link zijn eerdere expertblogs.

Lees verder onder de advertentie

Belang van teamsamenstelling

Naast individuele persoonlijkheidskenmerken toont het onderzoek ook het belang aan van teamsamenstelling. Startups met diverse persoonlijkheden in hun oprichtersteam hebben een grotere kans op succes. Dit komt omdat verschillende persoonlijkheidskenmerken elkaar kunnen aanvullen, wat leidt tot een breder scala aan sterke punten binnen het team.

Het succes van een startup hangt af van veel factoren, waaronder locatie, industrie en de leeftijd van het bedrijf

Evolutie van de 'hipster'

De term 'hipster' is geëvolueerd van een beschrijving van een stedelijke subcultuur naar een cruciale rol in startups. Een hipster in een startupcontext is iemand met een sterk gevoel voor design, esthetiek en creatieve verbeelding. Samen met hackers en hustlers vormen ze de dreamteams van de startupwereld.

Het succes van een startup hangt af van veel factoren, waaronder locatie, industrie en de leeftijd van het bedrijf. Maar de persoonlijkheden van oprichters spelen dus een even belangrijke, zo niet belangrijkere rol. Diversiteit in persoonlijkheid binnen oprichtersteams kan de kans op succes aanzienlijk vergroten. Startups zijn in veel opzichten een teamsport, en de juiste mix van persoonlijkheden kan het verschil maken tussen succes en mislukking.

Het onderzoek van de Universiteit van Oxford biedt waardevolle inzichten die niet alleen nuttig zijn voor oprichters en investeerders, maar ook voor iedereen die betrokken is bij het bouwen van succesvolle ondernemingen. Door te begrijpen welke persoonlijkheidskenmerken bijdragen aan succes, kunnen we beter voorbereide en veerkrachtigere startups creëren die in staat zijn om innovatie en economische groei te stimuleren.

Samen met journalist Eva Schram schreef Wibe Wagemans het boek Het geheim van Silicon Valley, met lessen over leiderschap, strategie, innovatie, digitalisering en maatschappelijke impact. Via onder meer deze link is het boek te bestellen.

Lees verder onder de advertentie

In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!