Zijn liefde voor auto's begon heel vroeg. „Volgens mijn ouders was het altijd al auto, auto, auto", vertelt Huijzer vanaf zijn nieuwe kantoor in Hamburg, waar hij onlangs startte. Het was dus niet verwonderlijk dat de jonge liefhebber uiteindelijk in de autobranche terechtkwam. Niet vanuit een strak carrièreplan, maar vanuit passie en gedrevenheid om altijd de beste in zijn vak te zijn. „Ik ben een doener. Gooi iets voor mijn voeten, en ik pak het op."
Zijn eerste stappen zette hij in de verkoop, bij autobedrijf Bloeme in Harderwijk. Huijzer, onberispelijk in pak ('ik vind een stropdas nog steeds een stukje respect voor mijn gesprekspartner') met strak gekamde haren, praat er nog altijd liefdevol over. ,,Dat was een typisch familiebedrijf. Een papa-, mama- en schoonmoederbedrijf, beter gezegd. Ik was geen keiharde verkoper, maar wel scherp op het juiste moment en pakte toen al alles op wanneer het nodig was. Als de familie op vakantie ging, draaide ik al snel mee in de administratie, werkplaatsplanning en zelfs het magazijn. Zo leer je snel hoe alles werkt."
Menselijk, maar met militaire precisie
Mede dankzij die 'oppakmentaliteit' werkte Huijzer zich omhoog via verschillende functies, waarbij hij toegeeft dat hij 'eigenlijk altijd de beste wilde zijn'. Zo werd hij uiteindelijk verantwoordelijk voor de Duitse markt binnen Van Mossel, goed voor 700 medewerkers en net zoveel miljoen aan omzet. Zijn militaire opvoeding – vader en beide opa's dienden bij Defensie – hielp daar duidelijk bij en klinkt nog altijd door in zijn aanpak. ,,Zoals ze het hier in Duitsland zeggen: 'Ordnung muss sein' en daar ben ik het eigenlijk wel mee eens." En dan, met een gezonde dosis zelfrelativering: ,,Ik ben misschien bijna autistisch in mijn behoefte aan structuur."
Toen ik mijzelf de spiegel voorhield, dacht ik: ben ik echt zo’n klootzak? Die bewustwording heeft me gevormd
Bas Huijzer
In zijn drang naar prestaties is Huijzer niet bang om het randje op te zoeken, al zorgt dat wel eens voor wrijving. ,,Soms vlieg ik bijna uit de bocht, maar vind door de jaren heen een steeds betere balans. Toen ik 23 was kwam ik uit een persoonlijkheidstest als 'dominant extravert' – zelfs buiten het kwadrant. Toen ik die test aan anderen liet lezen en tegelijk mijzelf de spiegel voorhield, dacht ik: ben ik echt zo'n klootzak? Die bewustwording heeft me gevormd." Sindsdien werkt hij naar eigen zeggen aan zijn zachtere kant, zonder zijn karakter te verloochenen. ,,Ik blijf dicht bij mezelf, ik vind dat wrijving soms nodig is om mezelf en de mensen om mij heen scherp te houden, maar ben me wel bewuster van de impact die ik heb op anderen."
Onder meer door regelmatig te klankborden met zijn naasten, leerde Huijzer dat militaire discipline en een topsportmentaliteit prima samengaan met menselijkheid. ,,Je mag – en moet – hard zijn op de inhoud en prestaties, maar zacht op de relatie. Met klanten en met je collega's, uiteindelijk gaat het om respect. Ik geloof in loyaliteit. Je moet samen het treintje laten rijden en zorgen dat iedereen erop blijft zitten – het is hier niet de grote Bas Huijzer-show." Die benadering heeft effect, ziet hij: zijn teamleden blijven lang, de gecreëerde cultuur is hecht.
Lees ook: Hoe Sander Jansen topman bij Stellantis werd: 'Ik werk het liefst met mensen die ik moet afremmen'
Bas Huijzer combineert leiderschap met offers
Ook nu hij met zijn vriendin Mariella naar Duitsland gaat verhuizen, gelooft Huijzer in een leiderschapsstijl waarin voorbeeldgedrag vooropstaat. „Ik vraag veel van mijn teams, dat weet ik, maar ik ben nog altijd het strengst voor mezelf. Als je zelf als laatste op de zaak komt en 's middags als eerste weggaat, kun je niets van anderen verwachten. Dus zorg ik dat ik veel op de zaak ben en het goede voorbeeld geef. En als je zelf hard werkt, mag je ook zeker iets terugvragen."
De carrièrestap naar Duitsland kwam niet onverwacht, maar werd desalniettemin weloverwogen gezet. „Als ik het doe, dan ga ik er helemaal voor", zegt Huijzer, die als kind al in Duitsland woonde. „Daarom kies ik niet voor een constructie waarbij ik tussen Hooglanderveen en Hamburg heen en weer reis, maar verhuizen we echt. Je kunt niet integreren als je er maar half bent, je moet ook sociaal onderdeel worden van zo'n organisatie en omgeving eromheen."
Een internationale stap zetten vraagt offers. Niet alleen van jou, maar ook van je omgeving
Bas Huijzer
Hij vergelijkt zijn reis met het schrijven van een jongensboek. ,,Wat we nu in Duitsland en de rest van Europa meemaken als bedrijf, is onwerkelijk. Ruim tien jaar geleden filosofeerden Eric Berkhof (de algemeen directeur van de Van Mossel Automotive Group, red.) en ik al over waar de branche naartoe zou gaan. Nu voeren we dat plan uit, hoofdstuk na hoofdstuk en heel nauwgezet.
Voor wie zelf aan een internationale stap denkt, is Huijzer helder. ,,Het vraagt offers. Niet alleen van jou, maar ook van je omgeving. Dus wees eerlijk: ben je bereid om die prijs te betalen? Het is hoe dan ook goed om jezelf breed te ontwikkelen, dat heb ik altijd bewust gedaan. En wat er ook gebeurt onderweg: blijf geloven in jezelf. Laat niemand je vertellen dat het niks wordt. Ook niet die ene lerares die ooit zei dat het nooit wat met je zou worden. Ik denk daar nog vaak aan, maar nu met een glimlach."
Lees ook: Globetrotter in de boardroom: jezelf blijven loont, weet Renault-CEO Anouk Poelmann
Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: