Op Wikipedia staat één zin die veel zegt over Marco Aarnink: 'Investeren gaf hem uiteindelijk onvoldoende uitdaging, Aarnink wilde zelf weer ondernemen.' Hij heeft het geprobeerd, nadat hij zijn bedrijf Drukwerkdeal in 2014 verkocht aan het beursgenoteerde Cimpress, eigenaar van onder andere VistaPrint. Het maakte hem multimiljonair, maar dat geld en die lege agenda gaven hem geen voldoening, zegt hij in de week dat hij 40 jaar werd.
Het openen van een kantoor in Scandinavië staat op de planning
Marco Aarnink van Print.com
Bedrijfsovername door Print.com
De aanleiding van het gesprek is de overname van drukkerij Simian uit het Groningse Westerbroek en de sluiting van drukkerij Print.com Productions Oss. Want het 'stilzitten' hield Aarnink drie, vier jaartjes vol tot hij met Print.com begon. Met beste vriend en tevens zakenpartner Lucas Baarspul en investeerder Em. de Jong wil hij dit bedrijf uitbouwen tot hét wereldwijde printplatform.
,,In 2019 gingen we live met Print.com en inmiddels hebben zo'n 160 partners zich aangesloten. Vanuit zes lokale kantoren in Europa bedienen we nu klanten in negen landen. Het openen van een kantoor in Scandinavië staat op de planning. Je moet groot denken", aldus Aarnink, die uitlegt dat bij een omzet van circa 60 miljoen euro sprake is van een 'gecontroleerd verlies'. ,,Het komt door onze Europese expansie en alle overige investeringen in groei."
Print wordt altijd te laat besteld. Je komt er vandaag achter dat je morgen naar bijvoorbeeld een beurs gaat en je visitekaartjes op zijn
Marco Aarnink van Print.com
Hij stopt en vertelt waarom de verwerving van Simian noodzakelijk was: ,,Kopen is niet onze doelstelling, maar het was om twee redenen noodzakelijk. Partijen in de markt deden hun best om ons zo lang mogelijk buiten de deur te houden bij bepaalde producenten. We konden daardoor niet alle producten laten maken bij andere producenten. Het dwong ons om zelf te gaan produceren. Daarnaast is het hebben van eigen productie- en fulfilmentcapaciteit noodzakelijk om deadlines op te vangen en meer bijkomende services te bieden. Print wordt altijd te laat besteld. Je komt er vandaag achter dat je morgen naar bijvoorbeeld een beurs gaat en je visitekaartjes op zijn of extra bedrijfskleding nodig is. Het hebben van eigen productiecapaciteit vergroot de leverbetrouwbaarheid. En daarbij is aanzienlijke schaal nodig om dit op een gezonde manier te realiseren."
Maar Oss moest wel dicht?
,,Ondanks alle investeringen kregen we deze drukkerij niet rendabel. Het was een moeilijke keus om negentig mensen te laten afvloeien, maar ondernemerschap is ook pijn, afzien. Het voelt als falen. We reden op een blinde muur af, dan is het keuzes maken. Het is voor het eerst dat ik als eindverantwoordelijke een bedrijf sluit. Wat ik ervan geleerd heb, is dat je tijdig beslissingen moet nemen, anders worden de beslissingen voor je genomen."
Welke vaardigheden kwamen van pas bij de verwerving van Simian?
,,Zo'n overname kan alleen als je eigen team heel goed staat. De capaciteit van de meeste ondernemers is om de juiste mensen aan zich te binden. Door de jaren heen heb ik een goed team ontwikkeld, waardoor zo'n overname een logische volgende stap is voor het bedrijf. Hoe ik dat doe? Werknemers vrijheid geven, proberen te inspireren en ze af en toe een klein zetje naar links of recht laten maken. Ik zeg vaak: 'met de juiste mensen hoef je niet aan te sturen, hooguit wat bijsturen'."
Ondernemerschap is werknemers vrijheid geven
Aarnink is groot geworden met wat in de wereld weleens een internetdrukkerij wordt genoemd. Om het businessmodel van Print.com uit te leggen spreekt hij liever over een techbedrijf waar woorden als API, ERP en DAM-software (Digital Asset Management) worden gebruikt. ,,Als techbedrijf bouwen we aan een platform. In onze webapplicatie regelen bedrijven en grafisch professionals al hun printprojecten en bieden wij de tools aan om dat slimmer en sneller te doen. Onze focus is daarbij zorgen dat je dagelijkse workflow makkelijker wordt als je met design, print, fullfilment en de distributie ervan te maken hebt. We bieden meer inspiratie, je werkt makkelijker samen en regelt alles wat je nodig hebt. Of dat nu bij onze eigen productie is of één of andere ander gespecialiseerde producent op ons platform. Veel meer IT dan het bedrukken van producten dus. Om het technisch verder te verbeteren is AI onmisbaar en moeten we dat als bedrijf zien te adopteren."
Met de juiste mensen hoef je niet aan te sturen, hooguit wat bijsturen
Marco Aarnink van Print.com
Bij het verder uitwerken van het businessmodel spelen klanten een belangrijke rol. ,,We cocreëren gezamenlijk met bestaande en nieuwe klanten ons aanbod", gaat Aarnink verder. ,,Voor de start met Print.com pasten we dat toe op honderd klanten en dat doen we nog steeds. Wat moeten wij bouwen zodat je bij ons gaat bestellen? We organiseren daarvoor events waarbij cocreëren centraal staat. Door het opzetten van dialogen krijgen we veel informatie waarom klanten niet bij ons kopen, maar wel bij een ander, dan weet je wat je moet gaan bouwen."
Als ervaren ondernemer zei je ooit: 'Je valt al snel terug op je ervaring, maar als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg.'
,,Door goed naar mensen met andere meningen én vooral andere ervaringen te luisteren ondervangen we dat. Maar ook door niet te denken: dit weten wij wel, want we doen het beter of dat heb ik al eens gedaan. We moeten dan denken dat het ook op die manier kan. Wat zou nu beter zijn, daar moeten we achter komen. De kunst is om mensen uit onze bedrijven bij elkaar, bij klanten en bij relaties te zetten en ze elkaar te leren begrijpen en vooral geen vooroordelen te laten hebben.''
Het gaat de laatste maanden veel over het vestigingsklimaat in Nederland.
,,Met de stijgingen van het minimumloon, belastingen, moeilijker inhuren van freelancers, lastig aantrekken van expats, wordt het ons niet altijd makkelijk gemaakt om internationaal competitief te blijven. Wat ik Den Haag mee zou willen geven? Zorg in de Tweede Kamer en het kabinet voor een betere mix tussen politiek ingestelde mensen en ondernemers. Er moet echt meer ondernemerschap in de politiek."
Hijzelf ziet zich dat niet direct doen: ,,Verhoog eerst de salarissen van onder andere de minister-president maar eens. Die mag zeker wel 1 miljoen euro per jaar verdienen. Wat een onzin dat hij voor 190.000 euro* zijn hele leven op straat te grabbel heeft liggen, altijd aan het werk moet zijn, onwijs moeilijke beslissingen moet nemen die ook nog eens altijd bekritiseerd worden. Laat die salarisgrens los voor topfunctionarissen in de politiek, die mensen mogen veel verdienen. Die geven dag en nacht voor ons allemaal."
* Het salaris van de huidige minister-president is 189.210 euro per jaar. Dat is inclusief 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering.