,,Iedereen die de democratische rechtstaat een warm hart toedraagt, moet zich hierover zorgen maken. Op deze manier raakt de wereld overgeleverd aan een heel kleine groep mensen die heel veel bepaalt, zonder echte tegenkrachten", zegt Rutger Claassen, hoogleraar Politieke Filosofie & Economische Ethiek aan de Universiteit Utrecht. ,,Het is heel beangstigend als iemand als Musk, die zo rijk is en zulke cruciale bedrijven bezit, zo'n politieke rol krijgt. Hij heeft direct invloed op besluiten die zijn eigen ondernemingen raken. Dat is absoluut niet zuiver."
'Een ster is geboren: Elon'
,,We hebben een nieuwe ster", zei Donald Trump, de vers gekozen Amerikaanse president, woensdag tijdens zijn overwinningsspeech. Het AD quote hem: ,,Een ster is geboren: Elon. Hij is een karakter, een speciaal iemand, een supergenie. We moeten onze genieën beschermen, we hebben er niet zoveel." Het zijn woorden waar fans van Musk - en dat zijn er nogal wat - zich uitstekend in kunnen vinden. Met zijn futuristische ideeën en daaruit voortvloeiende succesbedrijven brengt hij de toekomst hoogstpersoonlijk dichterbij. Autofabrikant Tesla, berichtenplatform X en ruimtebedrijf SpaceX zijn de beroemdste loten aan de stam van Musk, die is uitgegroeid tot een larger than life-ondernemer voor wie grenzen niet meer lijken te bestaan. Zijn droom: van de mens 'een multiplanetaire soort' maken, die ook op Mars kan leven.
Donatie Musk: ruim 100 miljoen euro
Tijdens de campagne van Trump was Musk een cruciale donateur, met een donatie van omgerekend ruim 100 miljoen euro. Na de Republikeinse zege gloort voor Musk een sleutelrol in de regering-Trump. De nieuwe president ziet in de Tesla-baas de man die de bureaucratie en overheidsregulering kan terugdringen. Van de 6,7 biljoen dollar die de Amerikaanse overheid jaarlijks uitgeeft, moet als het aan Musk ligt 2 biljoen dollar worden weggesneden. Ambtenaren zijn hun baan niet zeker. ,,Als ze effectief met je belastinggeld omgaan, moet je ze promoveren. Maar als ze je belastinggeld verspillen, moeten ze ontslagen worden."
Vanuit rechtstatelijk perspectief is de gang van zaken echter uiterst problematisch
Rutger Claassen, hoogleraar Politieke Filosofie & Economische Ethiek Universiteit Utrecht
Vermenging van belangen
Door hun innige onderlinge band hoeft Musk van een regering-Trump weinig tegengas te vrezen, en voor wie heilig gelooft in de missie van de SpaceX-man is dat natuurlijk goed nieuws. Vanuit rechtstatelijk perspectief is de gang van zaken echter uiterst problematisch, verduidelijkt hoogleraar Rutger Claassen. Hij ziet in het 'bondje' tussen Trump en Musk een 'nieuwe fase van vermenging van politieke en economische belangen op ongekende schaal'.
Lees het volledige artikel over Trump - Musk van Sander van Mersbergen via deze link op AD.nl (Premium).