Strategie

'Met Wet Internationalisering in Balans zet kabinet-Schoof welvaart in Brabant op het spel'

Studenten op de TU/e. Iets meer dan één op de drie studenten aan de technische universiteit komt uit het buitenland. Studenten op de TU/e. Iets meer dan één op de drie studenten aan de technische universiteit komt uit het buitenland. Archieffoto: Thijn Vorstenbosch / DCI Media
Studenten op de TU/e. Iets meer dan één op de drie studenten aan de technische universiteit komt uit het buitenland. Archieffoto: Thijn Vorstenbosch / DCI Media
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Kamerleden die langskomen op een hogeschool of universiteit, of een hooggeplaatste PVV'er die op uitnodiging van een wethouder een wedstrijd van NAC bijwoont. Het is de laatste maanden schering en inslag in Noord-Brabant. Hier wordt massaal gelobbyd tegen het wetsvoorstel van dit kabinet dat het aantal Engelstalige studies moet beperken.

Het wetsvoorstel Internationalisering in Balans moet een rem zijn op de groei van het aantal internationale studenten. Het grootste struikelblok is de Toets Anderstalig Onderwijs, die beoordeelt of een opleiding terecht in het Engels aangeboden moet worden. Dat zou de nekslag kunnen zijn voor veel Engelstalige studies, vrezen universiteiten en hogescholen.

„We hebben een aantal proefberekeningen gedaan, en die stemden ons niet gelukkig", zegt bestuurder Jorrit Snijder van Breda University of Applied Sciences tegen BN/DeStem. „Dan krijgen we echt een klap, terwijl iedereen hier staat te springen om internationaal talent. En de mensen die hier afstuderen, kunnen in de regio aan de slag. Dit kabinet zet de welvaart in Brabant op het spel." Hij zou het beter vinden als universiteiten en hogescholen onderling afspraken maken over Engelstalige studies.

Lees verder onder de advertentie

We hebben internationale studenten hartstikke nodig voor onze Brabantse economie

Martijn van Gruijthuijsen Gedeputeerde provincie Noord-Brabant

Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen, verantwoordelijk voor Economie, Talentontwikkeling en Financiën in Noord-Brabant, benadrukt hetzelfde. ,,We hebben internationale studenten hard nodig voor onze Brabantse economie'', zegt hij. ,,Veel van hen blijven na hun studie in Nederland en Brabant werken. Gezien de krappe arbeidsmarkt hebben we daadwerkelijk al het internationale talent nodig.''

'Heel Nederland is afhankelijk van internationale kennisnetwerken'

Ook de grote steden dragen hun steentje bij. De Bredase wethouder Arjen van Drunen laat weten dat hij 'bij geen enkele andere begroting zo hard heeft gelobbyd' als bij die van het ministerie van Onderwijs. Zijn Tilburgse collega Rik Grashoff spreekt van 'een grote klap' voor de universiteit en Tilburg als studentenstad wanneer dit wetsvoorstel het haalt. „Het zou een sterk negatieve impact hebben op onze economie: niet alleen Tilburg, maar heel Nederland is afhankelijk van internationale kennisnetwerken."

Fontys-bestuursvoorzitter Joep Houterman ziet dat het in de regio's Noord-Limburg, Eindhoven en Tilburg nu al moeilijk is om voldoende talenten te vinden. „We hebben de juiste studenten nodig om de juiste dingen te doen", zegt hij. „Ook zeker richting de toekomst. Voor het project Beethoven in de Brainportregio (waarbij de chipsector rond Eindhoven wordt versterkt, red.) hebben we behoefte aan vooral veel technisch talent. Andere regio's hebben ook tekorten."

Lees verder onder de advertentie

Lees ook:

* In het vroege voorjaar rolt de toekomst van Zuidoost-Brabant nog als een dobbelsteen door de beker. ASML staat voor keuzes die grote gevolgen zullen hebben. Lees mee over 2024, het jaar van Brainport en van operatie Beethoven: hoe ASML dan toch in Nederland bleef.