Maatschappelijke impact

Manager krijgt meeste geld en is vaak man (maar tot 30e zijn rollen omgedraaid)

Op kantoor. Shutterstock
Shutterstock
Leestijd 2 minuten
Lees verder onder de advertentie

Managers productie en gespecialiseerde dienstverlening krijgen met een salaris van ruim 44 euro bruto per uur het meest betaald. Daarna volgen de managers op administratief en commercieel gebied met 41 euro. Tegelijkertijd benadrukt CBS-econoom Peter Hein van Mulligen tegenover NU.nl dat uitschieters in salaris door de methode van het statistiekbureau niet zichtbaar worden. ,,De CEO's hebben echt wel een hoger bruto uurloon dan 44 euro."

Mensen die als hulpkrachten in de transport en logistiek werken, krijgen met 12 euro bruto per uur het minst betaald. Ook verkopers, hulpkrachten in de bouw en industrie, medewerkers persoonlijke dienstverlening en schoonmakers en keukenhulpen komen met salarissen tussen de 15 en 16 euro laag uit.

Het valt op dat mannen nog net wat vaker in de beter betaalde banen terechtkomen. Dat is extra opvallend, omdat het op jongere leeftijd vaak andersom is. ,,Totdat ze een jaar of dertig zijn, krijgen mannen gemiddeld minder betaald dan vrouwen", zegt Van Mulligen. ,,Dat heeft er vooral mee te maken dat vrouwen vaker een hoger onderwijsdiploma hebben."

Lees verder onder de advertentie

Van de managers in de hoogste beroepssegmenten is het merendeel man. Voor productie en gespecialiseerde dienstverlening gaat het om 68 procent van de werknemers, bij managers op administratief en commercieel gebied om 64 procent.

Bij drie van de vijf beroepssegmenten met de laagste uurlonen werken juist meer vrouwen dan mannen. Bij de minstverdienende beroepssegmenten werken mensen ook opvallend vaak als flexwerker. Bijvoorbeeld als oproep- of invalkracht. Ook gaat het bij die segmenten vaak om bijbanen, schrijft het CBS.

Volgens Van Mulligen hebben inkomensverschillen vooral met opleidingsniveau, ervaring en verantwoordelijkheid te maken. Dat verklaart ook waarom docenten een best goed salaris hebben. "Niet iedereen kan zomaar voor de klas staan. Dat vertaalt zich ook in de salarissen."

Lees verder onder de advertentie

Salaris van man en vrouw loopt later verder uit elkaar

Dat de inkomens van mannen en vrouwen later meer uiteenlopen komt volgens Van Mulligen vooral doordat mannen vaker voltijds willen werken. Dat wordt ook vaker gevraagd van leidinggevenden. Daarom komen mannen vaker in aanmerking voor een functie als manager.

Universitair docent arbeids- en organisatiepsychologie Jill Knapen vindt die verklaring te kort door de bocht. "Dat is maar een deel van de verklaring, want waarom willen mannen wel fulltime werken en die vrouwen niet?" Dat heeft ook te maken met de manier waarop wij naar mannen en vrouwen kijken. Zo kan bij mannen het krijgen van het kind als een bonus werken. "Dat is een betrouwbare, warme man dus die zou goed leiding kunnen geven."

Bij vrouwen kan het idee zijn dat haar prioriteiten na het krijgen van een kind verschuiven van werk naar thuis. "Zelfs binnen de vrouwelijke beroepen als zorg en onderwijs waar minder mannen werken, zie je dat die nog steeds een grotere kans hebben om in leiderschapsposities terecht te komen."

Lees verder onder de advertentie

Bron: Nu.nl