Nieuws

'Arbeidsproductiviteit is nu een probleem, juist omdat die in Nederland al hoog is'

 
Drukdrukdrukdruk. Afbeelding: Shutterstock/AI
Afbeelding: Shutterstock/AI
 
Leestijd 2 minuten

Productiviteitsgroei zou komend jaar hét thema moeten zijn aan de cao-onderhandelingstafels, schrijven AWVN, MKB-Nederland en VNO-NCW in de Arbeidsvoorwaardennota 2025. Peter Brouwer van de Goldschmeding Foundation reageert.

Lees verder onder de advertentie

Dat de groei van arbeidsproductiviteit nu een probleem is, kan deels verklaard worden juist omdat de productiviteit in Nederland al hoog is, stelt Peter Brouwer van de Goldschmeding Foundation in een reactie op de nota. ,,Aangezien Nederland een diensteneconomie is, met veel arbeidsintensieve beroepen, zijn de mogelijkheden om technologie effectief in te zetten voor productiviteitsverhoging relatief beperkt. Ook blijven we achter op het gebied van innovatie: zowel in de ontwikkeling als toepassing van nieuwe technologieën. Dit legt druk op onze concurrentiepositie en de betaalbaarheid van essentiële voorzieningen zoals zorg en pensioenen."

Het gaat er juist niet om harder, maar slimmer te werken

In de arbeidsvoorwaardennota doen AWVN, MKB-Nederland en VNO-NCW de cao-onderhandelaars aan de hand van vier thema's voorstellen om de arbeidsproductiviteit in organisaties te verhogen (en het werk met minder mensen gedaan te krijgen): beloning, anders organiseren van werk, leven lang ontwikkelen en vitaliteit. Brouwer: ,,Aandacht voor groei van de arbeidsproductiviteit wordt nog weleens ten onrechte geïnterpreteerd als een oproep om mensen harder te laten werken. Integendeel, het gaat erom slimmer te werken, zodat we kunnen profiteren van een toename van welvaart en welzijn van mensen."

Werkgevers, werknemers, onderwijs, overheid: samenwerking

Brouwer benadrukt: de oplossing vraagt om samenwerking. ,,Werkgevers moeten breder kijken naar werving van medewerkers, investeren in innovatie en arbeidsprocessen moderniseren. Werknemers spelen een rol door zich continu te ontwikkelen en flexibel te blijven in hun loopbaan. Onderwijsinstellingen moeten jongeren toekomstgericht opleiden, met de juiste competenties voor de arbeidsmarkt van morgen. De overheid moet keuzes maken die structurele verandering aanjagen – een gelijk speelveld creëren waarop alle partijen optimaal kunnen bijdragen."

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK 'Bedrijven verliezen concurrentiepositie door stijgende loonkosten'

Volgens Brouwer gaat, als we niet in actie komen, de druk op voorzieningen toenemen en zullen mensen langer moeten werken onder minder gunstige omstandigheden. ,,Regionaal, lokaal en binnen organisaties kunnen we nu al stappen zetten. Door actief te investeren in innovatie, talentontwikkeling en inclusiviteit bouwen we niet alleen aan de toekomst van organisaties, maar ook aan een toekomstbestendig en welvarend Nederland."

Meer over de arbeidsmarkt? BusinessWise Weekly!

In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week, ook over de arbeidsmarkt. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte.

Lees verder onder de advertentie