LEES OOK - Deel van Nederlandse bedrijven voelt zich immuun voor Trumps importheffingen
Daarmee wil Trump buitenlandse goederen minder aantrekkelijk maken voor Amerikanen, zodat ze vaker kiezen voor producten van eigen bodem. Daarnaast hoopt hij dat buitenlandse bedrijven hun fabrieken naar de VS verplaatsen om de heffingen te ontlopen. Verder wil hij de schatkist spekken.
Op NU.nl is te lezen dat veel economen twijfelen of de euforie van Trump terecht is. Importheffingen zijn in feite een belastingverhoging die Amerikaanse burgers en bedrijven moeten betalen. Dit geldt vooral bij producten waarvoor niet genoeg alternatieven van eigen bodem zijn. Dit kan de inflatie in het land aanwakkeren.
Ook brengt het beleid veel onzekerheid met zich mee, wat al heeft gezorgd voor dalend consumentenvertrouwen en bedrijven die voorzichtiger zijn geworden met nieuwe investeringen.
Europa en China komen met strafheffingen
Veel landen die worden getroffen door de maatregelen van Trump, hebben aangekondigd met tegenheffingen te komen Zo wil de Europese Unie onder meer typisch Amerikaanse producten als bourbon, jeans en Harley Davidsons extra belasten.
Maar daar blijft het niet bij. Brussel heeft ook zijn oog laten vallen op Amerikaanse landbouwproducten. Daarbij wil het vooral kijken naar goederen die worden gemaakt in staten waar veel aanhangers van de president wonen. Naast Europa heeft ook onder meer China gedreigd met tegenheffingen.Ook Nederland wordt geraaktHoewel het beleid slecht kan uitpakken voor de VS zelf, kan ook Nederland er last van krijgen. Nederlandse bedrijven exporteerden vorig jaar voor ruim 40 miljard euro aan goederen naar de VS. Zo'n 5 procent van de export gaat naar de Amerikanen.
LEES OOK - 'Het merk Amerika is in vrije val. Eindelijk', schrijft Rogier van Kralingen
Als zij besluiten voortaan minder Nederlandse producten te kopen, kan dat de economische groei in ons land wat afremmen. Daarnaast kan het heffingenbeleid de gehele wereldhandel raken, wat ook nadelig is omdat Nederland een handelsland is.
Toch is de verwachting dat de schade voor de Nederlandse economie relatief beperkt blijft. Zo becijferde Rabobank dat onze economie dit jaar, ondanks de heffingenstrijd, met 1,5 procent groeit.
Duitse auto-industrie wordt geraakt
Voor andere landen kunnen de gevolgen groter zijn. Zo heeft Trump eerder al besloten heffingen van 25 procent in te voeren op auto's die in het buitenland zijn gemaakt. Onder meer Duitse autobouwers zoals Volkswagen en Mercedes-Benz zijn daar niet blij mee, omdat de Amerikaanse markt voor hen zeer belangrijk is.
Lees ook
* 'Importtarieven van Trump kennen uiteindelijk alleen maar verliezers'
Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: