In februari was sprake van een loonstijging van 5,4 procent, blijkt uit voorlopige cijfers van werkgeversvereniging AWVN. In totaal zijn er acht cao's afgesloten voor 8.500 werknemers.
De lonen gingen vorige maand het hardst omhoog in de sectoren overheid, horeca, bouw, onderwijs en vervoer. In januari gingen de lonen nog met 4,7 procent omhoog.
Lees ook: Hoe word ik beter in onderhandelen?
Volgens werkgeversorganisatie AWVN is er sprake van een gevaarlijke ontwikkeling nu de lonen zo hoog blijven. "Dat heeft grote gevolgen voor onze economie. We krijgen al verontrustende signalen uit de industrie. De hoge loonkosten kunnen de concurrentiekracht van bedrijven schaden. Bovendien blijft de inflatie op deze manier ook op een hoog niveau", zegt een woordvoerder.
Bedrijven zijn momenteel terughoudend vanwege de economische en geopolitieke onzekerheid. Daarom lopen tal van cao-onderhandelingen voor enkele honderdduizenden werknemers zeer moeizaam.
Ook krapte zorgt voor hogere lonen
Daarbij gaat het bijvoorbeeld om IKEA, de gemeenteambtenaren en de werknemers van autohandelaren, garagehouders en fietsenbedrijven. Daar blijft de FNV vasthouden aan de looneis van 7 procent, net als aan alle andere cao-tafels.
Bovendien zijn het niet alleen de hoge looneisen van de vakbonden, maar ook de krapte op de arbeidsmarkt en de aanhoudende inflatie die ervoor zorgen dat de gemiddelde loonstijging hoog blijft. En dat zal voorlopig niet veranderen.
Lees ook: Loonkloof toegenomen: 'Gelijk belonen, dan word je aantrekkelijkere werkgever'
Zo gaat het Centraal Planbureau (CPB) ervan uit dat de lonen dit jaar met 4,8 procent en in 2026 met 4,2 procent stijgen. Economen van RaboResearch verwachten dat de cao-lonen dit jaar met 5,9 procent stijgen en in 2026 met 4,8 procent.
Veel bedrijven hebben tekort aan personeel
De krapte op de arbeidsmarkt is een van de belangrijkste factoren dat werkgevers toch de knip trekken. Veel bedrijven hebben een tekort aan personeel en proberen werknemers te behouden of te verleiden over te stappen. De verwachting is dat de krapte de komende jaren aanhoudt. Zo staan er momenteel nog altijd meer dan 400.000 vacatures open in verschillende sectoren.
Volgens economen Aggie van Huisseling en Jan-Paul van de Kerke van ABN AMRO blijft de arbeidsmarkt een knelpunt. "Bedrijven blijven de krapte zien als hun grootste uitdaging. Hoewel het werkloosheidscijfer met 3,8 procent is gestegen tot het hoogste niveau in twee jaar, blijft het historisch laag", schrijven zij in een rapport.
Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox