Workations, een combinatie van werken en vakantie, worden steeds populairder nu veel professionals remote werken als effectief ervaren en de voorkeur geven aan werken op afstand.
Portugal springt eruit in het onderzoek, en dat vanwege de hoogste dichtheid aan gratis Wi-Fi-hotspots, met 1.935 hotspots verspreid over ongeveer 259 miljoen vierkante meter, meldt Euronews. Denemarken, dat op de zesde plaats staat in de Europese top tien, scoort echter het hoogste wat betreft internetsnelheden.
Het Verenigd Koninkrijk voert de lijst aan op het gebied van coworking-infrastructuur, met 409 coworking-ruimtes verspreid over ongeveer 25,9 miljard vierkante meter. Ook Montenegro is een aantrekkelijke bestemming gebleken dankzij de betaalbare kosten van levensonderhoud en betrouwbare connectiviteit.
Het onderzoek maakte gebruik van data van Wifimap.io, Coworker.com, *World Population Review* en *Numbeo* om belangrijke factoren te analyseren, zoals de beschikbaarheid van Wi-Fi, coworkingruimtes, internetsnelheden, huurkosten en voedselprijzen. Bekijk via deze link de uitlegvideo.
Workation: betrouwbare connectiviteit en verrijkende ervaringen
,,De verschuiving naar flexibele werkregelingen heeft nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor hoe en waar we werken", aldus Kiyoto Tamura, woordvoerder en COO van Notta.ai. ,,De meest succesvolle workation-bestemmingen begrijpen dat hedendaagse professionals betrouwbare connectiviteit zoeken in combinatie met verrijkende ervaringen – iets wat Europa uitzonderlijk goed biedt dankzij zijn diversiteit aan landen."
De overgang naar hybride werken na de Covid-pandemie heeft werknemers uit diverse sectoren aangespoord om de flexibiliteit van verlengde zakenreizen, werken tijdens familievakanties of simpelweg de verandering van omgeving te omarmen om creativiteit te bevorderen. Deze trend brengt echter ook het risico met zich mee van overtoerisme in landen zoals Spanje, dat op de negende plaats staat in de ranglijst.
Uitdagingen van Spanje
Spanje probeert al lange tijd de behoeften van lokale bewoners in balans te brengen met de uitdagingen die voortkomen uit het groeiende aantal toeristen, vooral na geruchtmakende anti-toerismeprotesten. De huurprijzen in dit EU-land zijn in de afgelopen tien jaar verdubbeld door een geschiedenis van speculatie op de woningmarkt en het gebrek aan nieuw beschikbare en betaalbare huisvesting.
Zo ben je op workation, zo ben je een expat
Waar workations puur werden gezien als een tijdelijke oplossing voor hardwerkende professionals die wat frisse lucht wilden, blijken ze steeds vaker een eerste stap naar een langdurig avontuur als expat. Deze trend toont aan dat het bedrijfsleven flexibeler wordt en mensen steeds meer vrijheid krijgen om hun eigen pad te bepalen – waar ter wereld dat ook mag zijn.
Expats ervaren vaak een verrijking van hun persoonlijke en professionele leven. Werken en wonen in het buitenland draagt bij aan een breder perspectief en biedt nieuwe mogelijkheden, zoals het leren van een vreemde taal of het uitbreiden van hun netwerk. Tegelijkertijd heeft dit ook impact op bedrijven, aangezien zij profiteren van medewerkers die meer internationaal georiënteerd zijn en culturele verschillen beter begrijpen.
Werken en wonen in het buitenland. Steeds meer mensen doen dat. Soms dichtbij, soms aan de andere kant van de wereld. Die laatste groep komt aan bod in de podcastserie Expats Calling. Via deze link beluister je de afleveringen met Nederlandse expats aan het woord - hieronder die over carrièreperspectief.
Ontvang elke donderdag het beste van *BusinessWise* in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: