Wat zullen ze balen dat ze naar dat concert zijn gegaan, dacht relatietherapeut Wills Langedijk, toen zij de beelden zag. Ook dacht ze wat waarschijnlijk iedereen denkt: dit is drama. „Het is reallife, een inkijkje in het leven van twee rijke mensen, bij wie er zeer waarschijnlijk iets is gebeurd wat ze allebei juist búiten beeld wilden houden", zegt ze tegen AD.
Het besef dat dat voor altijd anders zal zijn, zie je voor je ogen gebeuren op de beelden van de kisscam. „Hij, wegduikend, wist het: dit is het dan. En zij, die haar handen voor haar mond slaat, weet het ook." Dit gaat natuurlijk over de beelden die rondgaan op sociale media, waarop te zien is hoe Andy Byron en Kristin Cabot, allebei werkzaam bij het Amerikaanse softwarebedrijf Astronomer, elkaar innig omhelzen, waarna ze in beeld komen, zichtbaar schrikken en allebei snel uit beeld verdwijnen. Coldplay-zanger Chris Martin, die het tafereel opmerkte vanaf het podium, maakte er een luchtige opmerking over: „Of ze hebben een affaire, of ze zijn gewoon erg verlegen."
Iedereen ziet er wel iets in, zegt Langedijk: de ene ziet een koppel dat hun verdiende loon krijgt, iemand die misschien zelf een een affaire heeft of zou willen hebben, ziet waar hij of zij bang voor is, een ander ziet het als bevestiging dat zo'n geheime affaire in ieder geval geen goed idee is.
Een op de vijf flikflooide met collega
Want affaires op de werkvloer, ze komen veel voor. Exacte cijfers zijn er natuurlijk niet, al doen bedrijven wel eens een poging. Datingsite Parship deed er eerder onderzoek naar en ontdekte dat een op de vijf Nederlanders weleens met een collega heeft geflikflooid. Van duizend ondervraagden zou 7 procent op het werk seks hebben gehad met een collega. Uit cijfers van het CBS kwam naar voren dat 4 procent van werkend Nederland een relatie heeft met iemand op de werkvloer.
Wettelijk is er niets bepaald over relaties op het werk, meldt de site van DAS, het bedrijf dat juridisch advies geeft aan particulieren en ondernemers. 'Een relatie met een collega is in principe toegestaan, maar er kunnen wel regels of afspraken over zijn, zeker als de relatie invloed heeft op het werk.'
Bovendien mag het niet, én moet je het geheim houden. Dat is het meest uitdagende en spannende wat er is.
Wills Langedijk
Exacte regels verschillen dus per werkplek. De laatste tien à vijftien jaar zijn er meer regels, ziet Langedijk. „Meer bedrijven hebben een gedragscode. Er mag geen belangenverstrengeling plaatsvinden. Sommige bedrijven hebben als regel dat een relatie gemeld moet worden. Dat moet meestal bij personeelszaken - en de grap is natuurlijk dat de Amerikaanse uit de kisscamvideo uitgerekend HR-chef was."
Lees ook: Wat als een AI-chatbot zich tegen je keert? 'Stop, anders onthul ik je affaire'
Een decennium geleden verdwenen werknemers na een uitgekomen affaire wel regelmatig via de achterdeur, nu gebeurt het vaker dat functies worden herverdeeld, ziet Langedijk. „Op een zakelijke manier wordt er opener mee omgegaan."
'Het kan niet - maar het kan wel'
Waarom het werk als broedplaats fungeert voor verliefdheden? Omdat het een plek is waar je elkaar laagdrempelig leert kennen door samen te werken. „Daardoor kun je tot de conclusie komen dat iemand anders goed bij je past, of dat je eigen relatie toch wel saai is geworden. Bovendien mag het niet, én moet je het geheim houden. Dat is het meest uitdagende en spannende wat er is. Het kan niet - maar het kan wel."
Anders wordt het wanneer een van de twee een hogergeplaatste functie, en daarmee een voorbeeldfunctie heeft. „Dan gelden er vaak andere regels."
Volgens Langedijk kan het iedereen overkomen. Dat ziet ze ook in haar praktijk. „Mensen zijn er altijd door verrast. Je kunt gewoon niet zeggen: ik word nooit verliefd op een collega."
Toch lopen dit soort zaken zelden goed af, weet Langedijk. „Het begint vaak leuk, en dan komt er een omslagmoment. Dat het te ver is gegaan. Waar dat punt ligt, is per persoon verschillend. Ik zou zeggen: wat jij niet wilt dat jou geschiedt, doe dat ook een ander niet."
De therapeut adviseert om, als het je overkomt, er met het thuisfront over te praten. „Je kunt eerlijk zeggen dat je iets begint te voelen voor iemand en dat jullie het daarover moeten hebben. Doe je dat niet, dan barst de bom als het uitkomt - wat nu in deze affaire gebeurt. Dan gaat je partner zeggen: maar was je dus toen al... en toen ook? Dan voel je je extra bedrogen."
Schaamte en schuldgevoelens
En hoe zou het nu met Andy Byron en Kristin Cabot gaan? Dat is natuurlijk gissen, zegt Langedijk. „Dat vullen we in met eigen ervaring. De kans is in ieder geval groot dat ze veel schaamte en schuldgevoelens ervaren." Bovendien zijn ze allebei op non-actief gesteld, en heeft moederbedrijf Astronomer in een verklaring laten weten een formeel onderzoek te zijn gestart.
„Ten minste een van de spelers komt er niet goed uit. Of de relatie wordt niks, of het breekt het thuisfront op. De gevolgen van de uitkomst van deze vermeende Amerikaanse affaire gaan we niet meemaken. Wat we wel weten: wat zullen zíj balen."
KIJK OOK naar de beelden van de kisscam tijdens het optreden van Coldplay: