Bij hem staat de telefoon roodgloeiend. Martijn Wokke, Business Developer bij de Nederlandse cloudaanbieder Cyso, heeft het op z'n zachtst gezegd gemerkt dat steeds meer Europese bedrijven weg willen bij Amerikaanse cloud-aanbieders.
'Hoe wordt er daar met mijn data omgegaan?'
Aanleiding: Microsoft geeft de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) en vier andere rechters geen toegang meer tot hun e-mailaccount. „We krijgen wekelijks talloze aanvragen van partijen die angst hebben over hoe er met hun data wordt omgegaan bij de grote Amerikaanse providers en hoe ze het naar Europa kunnen overzetten." Cyso is de oudste Nederlandse onafhankelijke cloudaanbieder die de strijd aangaat met bekende Amerikaanse aanbieders zoals Amazon, Google en Microsoft.
'Het begon al in 2013, met Edward Snowden'
Deborah Nas, professor Strategic Design voor technologische innovatie aan de TU Delft en expert op het gebied van technologische ontwikkeling, ziet dat de vraag naar een Europees alternatief voor de Amerikaanse cloud al veel langer speelt. „In 2013 begon het al toen Snowden naar buiten bracht dat de overheid toegang had tot de data van alle grote techbedrijven."
Lees ook - Overstappen naar een Europese cloud? Dat is veel ingewikkelder dan je denkt
„In 2018 kwam de Cloud Act in Amerika en dat zegt zoveel als: een Amerikaans bedrijf moet data en informatie afstaan aan de Amerikaanse overheid indien er een bevel is. Daar moet wel een reden toe zijn en er moet een bevel voor uitgeschreven worden. En dan maakt het niet uit waar die data staat. Dus als je in Europa staat, dan geldt daar hetzelfde voor. Dat heeft veel meer alarmbellen doen rinkelen. En dan zijn er toenemende geopolitieke spanningen. Dus daarmee krijgen we nog veel meer de realiteit van: er kan wel eens van alles misgaan. Voorbeelden waarbij mensen ineens niet meer bij een mailbox kunnen of financiële tegoeden van een onafhankelijk orgaan die in Amerika bevroren worden, dat is natuurlijk wel zorgwekkend."
Vraagtekens bij gefragmenteerde Europese markt
Ondanks de wens van Europese overheden en bedrijven om minder afhankelijk te worden van Amerikaanse partijen zetten beide experts toch ook vraagtekens bij de digitale infrastructuur en de gefragmenteerde Europese markt.
Ook daarom: BusinessWise Weekly (hierboven te beluisteren). Martijn Wokke en Deborah Nas geven in deze podcast duiding aan de recente ontwikkelingen en advies of en hoe als organisatie andere Cloud-keuzes te moeten willen en kunnen maken.
BusinessWise Weekly is een wekelijkse podcast waarin presentator Olivier de Neve je bijpraat over de actualiteit die ertoe doet op de werkvloer, bij het koffieapparaat en in de strategie-presentatie van volgende week.
Samen met scherpe denkers uit het bedrijfsleven vertaalt hij het zakelijke nieuws naar concrete inzichten, duiding die verder gaat dan het persbericht en die ene LinkedIn-post. Elke vrijdag een nieuwe aflevering.
Luister ook- afl. 1: Terug naar kantoor? Waarom juist hybride werken gestimuleerd moet worden
Luister ook - afl. 2: Is door Trump het DEI-beleid op zijn retour? 'Diversiteit minus inclusie is polarisatie'