Podcasts

Expert Marjolein Bongers: 'Je LinkedIn-profiel is een levend visitekaartje'

Leestijd 4 minuten
Over de Expert:
marjolein bongers
Marjolein Bongers
Oprichter van House of Social Media, ambassadeur van LinkedIn Benelux en auteur van het boek LinkedIn Power

LinkedIn is in de loop der jaren uitgegroeid tot een onmisbaar platform voor professionals, ondernemers, en bedrijven. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw profiel er echt uitspringt? In deze aflevering van de podcast Hoe word ik deelt Marjolein Bongers, LinkedIn-expert, oprichter van House of Social Media en auteur van LinkedIn Power en Sales zonder bullshit, haar belangrijkste tips om je LinkedIn-profiel te optimaliseren en het meeste uit het platform te halen.

1. Begin met een professioneel en impactvol profiel

Een goed LinkedIn-profiel is jouw visitekaartje en de eerste indruk voor bezoekers. Maar volgens Bongers laten veel mensen kansen liggen: ,,Wat me vaak opvalt, is dat veel mensen nog steeds de standaardgrijze achtergrondfoto van LinkedIn gebruiken." Maak gebruik van deze optie en voeg een visueel aantrekkelijke achtergrondfoto toe die je personal brand versterkt. Haar advies? Kies niet alleen een logo, maar ook beelden die beleving en context geven.

Daarnaast is de profielfoto belangrijk. Bongers noemt drie veelgemaakte fouten:
- Niet in de camera kijken (dit maakt je afstandelijk).
- Nors, overdreven serieus of juist té speels kijken.
- Foto's waarop je te ver weg bent of met anderen staat.

,,Kies een zakelijke foto, glimlach een beetje en zorg dat je er herkenbaar en sympathiek opstaat," aldus Bongers.

2. Optimaliseer je headline

De kopregel onder je naam wordt vaak onderschat. Veel mensen zetten hier alleen hun functietitel ("Directeur bij Bedrijf X"), wat weinig zegt als iemand je bedrijf niet kent. Bongers adviseert om meer context en waarde toe te voegen. ,,Kies voor een beschrijvende headline waarin je uitlegt wat je doet en wat je voor anderen kunt betekenen," zegt ze. Deze kopregel wordt namelijk altijd weergegeven wanneer je content post, en is een van de eerste indrukken die je maakt.

3. Maak gebruik van unieke functies op je profiel

LinkedIn biedt unieke functies die veel gebruikers over het hoofd zien. Bongers wijst op de volgende:

Naamuitspraak inspreken: Bij je naam kun je een audiobestand toevoegen waarin je de uitspraak van je naam uitlegt. Dit is handig, vooral als je internationaal werkt. ,,Je hebt 10 seconden, dus wees beknopt. Officieel mag je alleen je naam inspreken, maar het biedt ook ruimte voor personal branding."

Blok 'Uitgelicht': Dit blok kan een grote meerwaarde bieden. Je kunt hier specifieke content uitlichten, zoals podcasts, video's of vacatures. Bongers merkt op dat dit bij veel profielen ontbreekt: ,,Laat LinkedIn-gebruikers direct zien wat jij belangrijk vindt en zet het meest relevante item bovenaan."

4. Investeer in sociale bewijskracht: Aanbevelingen

Aanbevelingen spelen een belangrijke rol in het opbouwen van vertrouwen. Bongers: ,,Ze zorgen voor sociale bewijskracht. Twijfelt iemand nog om met je samen te werken, dan kunnen aanbevelingen hen overtuigen." Herkenbaarheid is belangrijk: de aanbevelingen moeten afkomstig zijn van mensen met wie jouw potentiële klanten zich kunnen identificeren. "Ook moeten ze recent zijn. Aanbevelingen van vijf jaar geleden doen niet veel meer."

Als je het lastig vindt om aanbevelingen te vragen, heeft Bongers een praktische tip: vraag het direct na een succesvol afgeronde opdracht als de klant tevreden is. ,,Stuur ook een reminder via LinkedIn zelf. Dat verlaagt de drempel en vergroot de kans dat je daadwerkelijk een aanbeveling krijgt."

5. Val op met content, maar blijf authentiek

LinkedIn is niet alleen een profielplatform; het is ook een platform om content te delen. Bongers raadt aan om consistent waardevolle en authentieke berichten te delen. Laat zien wie je bent, waar je expertise ligt en hoe je anderen kunt helpen. Emoticons in updates kunnen volgens haar prima, maar vermijd het gebruik ervan in je naam of headline. ,,Eenhoorns of bloemetjes in je naam doen niets voor je professionele uitstraling," benadrukt ze.

Luister ook: De 'Hoe word ik'-aflevering 'Hoe word ik beter gezien op LinkedIn?' met Fleur Willemijn van Beinum

6. Maak je profiel persoonlijk en professioneel

Authenticiteit is cruciaal op LinkedIn. Bongers zegt: ,,Laat zien wie je bent. Mensen doen zaken met mensen, niet met functietitels. Deel je expertise, maar blijf trouw aan jezelf." Vermijd overdreven positief of onrealistisch taalgebruik in aanbevelingen; klanten moeten zich kunnen herkennen in jouw verhaal.

Een levend visitekaartje

Een sterk LinkedIn-profiel vraagt om aandacht voor details en consistentie. Van een professionele achtergrondfoto tot actuele aanbevelingen, elk onderdeel draagt bij aan een betere indruk en meer zichtbaarheid op het platform. Marjolein Bongers vat het treffend samen: "Je LinkedIn-profiel is een levend visitekaartje. Investeer erin zoals je dat in jezelf zou doen."

Luister ook de andere afleveringen met Marjolein Bongers

Hoe word ik een betere social seller?
Hoe word ik onderdeel van het badbruisbaleffect op LinkedIn?

MEER LUISTEREN? Hier vind je alle afleveringen:

Hoe word ik BusinessWise
BusinessWise