PodcastsHoe overleef ik werken met Gen Z

Heeft Gen Z een probleem met autoriteit? 'Hiërarchie kan juist goed zijn'

Lina Boukhoubza, Mirthe Westrik en Tahrim Ramdjan over omgaan met autoriteit in de podcast 'Hoe overleef ik werken met Gen Z'. Beeld: BusinessWise Lina Boukhoubza, Mirthe Westrik en Tahrim Ramdjan over omgaan met autoriteit in de podcast 'Hoe overleef ik werken met Gen Z'. Beeld: BusinessWise
Lina Boukhoubza, Mirthe Westrik en Tahrim Ramdjan over omgaan met autoriteit in de podcast 'Hoe overleef ik werken met Gen Z'. Beeld: BusinessWise
Leestijd 3 minuten

Autoriteit is een breed begrip, maar wat houdt het in voor Gen Z'ers? Lina Boukhoubza, die tot voor kort werkzaam was als projectadviseur bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, legt uit: „Autoriteit is voor mij een mix van wat je uitstraalt en wat mensen je toekennen. Het gaat om inspiratie, visie en goed kunnen communiceren binnen de groep."

Autoriteit is voor mij een mix van wat je uitstraalt en wat mensen je toekennen

Lina Boukhoubza

Toch wijst ze op het belang van gelijkwaardigheid, zelfs tegenover een leidinggevende: ,,Je hebt invloed op elkaar, maar uiteindelijk is het belangrijk dat je je vrij voelt om je visie te delen, ongeacht hiërarchie."

Hiërarchie: handig of teveel gedoe?

Gen Z heeft een genuanceerde kijk op hiërarchie. Boukhoubza legt uit dat het niet per se een negatief ding is: „Het helpt je beschermen en biedt duidelijkheid in verantwoordelijkheid. Maar het moet niet bestaan uit gewoonte, het moet daadwerkelijk nuttig zijn voor de organisatie."

Lees ook: Moeten werkgevers kledingvoorschriften duidelijker op papier zetten? Dit vinden Gen Z'ers

Aan de andere kant brengt een platte organisatie ook z'n eigen struggles mee. Tahrim Ramdjan, chef opinie bij Het Parool, ziet er soms een valkuil in: ,,Je loopt bij een platte structuur het risico dat iedereen een plasje doet over alle beslissingen, waardoor je in een eindeloos proces belandt. Hiërarchie kan juist goed zijn in crisissituaties, waar snelle besluitvorming nodig is."

Ze zouden lui zijn, verwend, en ze komen niet meer naar kantoor: generatie Z betreedt de arbeidsmarkt. De vooroordelen vliegen je om de oren, maar: slaan ze ergens op? Doet deze generatie het écht allemaal anders? Beluister onze podcastserie Hoe overleef ik werken met Gen Z maar 'ns... Elke dinsdag een nieuwe aflevering, gepresenteerd door Gen Z'er Mirthe Westrik.

Een mix van old-school leiderschap en frisse vibes

Wat maakt een baas nou echt een goede baas? Voor Gen Z is dat een mix van old-school leiderschap en frisse, moderne leiding. Volgens onderzoek uit 2021 vinden ze een dienende leiderschapsstijl belangrijk. Boukhoubza legt uit: „Voor mij is een goede leidinggevende iemand met een langetermijnvisie die dit kan vertalen naar dagelijkse praktijk. Ook het serieus nemen van de ideeën van medewerkers en het bieden van constructieve feedback is essentieel."

Arbeidsvoorwaarden zijn leuk en aardig, maar wie je leidinggevende is, bepaalt voor een groot deel of je ergens fijn werkt

Lina Boukhoubza

Maar hoe belangrijk je leidinggevende eigenlijk is, wordt vaak onderschat. Boukhoubza zegt het duidelijk: „Arbeidsvoorwaarden zijn leuk en aardig, maar wie je leidinggevende is, bepaalt voor een groot deel of je ergens fijn werkt."

Autoriteit als luisterend oor én mentor

Begrip en communicatie blijken essentiële factoren om Gen Z te behouden. Ramdjan merkt op dat veel mensen simpelweg gehoord willen worden: „Zelfs als er niets wordt gedaan met wat ze zeggen, helpt het om te laten merken dat je luistert."

Lees ook: Gen Z vindt impact maken belangrijk: maar hoe en waar dan?

Boukhoubza denkt dat mentorschap en duidelijke sturing daar een grote rol in spelen: „Van een goede leidinggevende verwacht ik niet alleen dat hij mij inspireert, maar ook dat hij mijn energie en ambitie in de juiste richting weet te sturen.''

Beluister nu aflevering 11 van Hoe overleef ik werken met Gen Z. Daarin bespreekt Ramdjan verder nog waarom je jezelf 'het zelfvertrouwen van een average white man' moet aanmeten.

Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier gratis in: