De coronapandemie bracht ongekende veranderingen teweeg in het dagelijks leven. Voor het eerst leerde de generatie van na 1945 hoe het is om beperkt te zijn in wat ze wel en niet kunnen of mogen, en wat het betekent om niet volledig vrij te zijn in je doen en laten. Het raakte ons niet alleen in ons persoonlijke leven, maar ook in de manier waarop we werken. Van jarenlang fulltime op kantoor naar ineens fulltime thuis en sindsdien naar een situatie waarbij thuiswerken in veel gevallen op zijn minst deels de norm is geworden. Terwijl werkgevers zich door deze nieuwe realiteit navigeren, is het zaak om in te zien dat de toekomst van werk zeer waarschijnlijk niet langer volledig op locatie of op afstand is, maar eerder een definitief hybride vorm gaat krijgen, aldus Business AM.
Veel dingen in ons dagelijks leven veranderden tijdens de pandemie en de nasleep hiervan is nog altijd goed merkbaar. De quarantines, de avondklok en het verplicht vanuit huis moeten werken creëerden al snel een werkomgeving op afstand. En ook nu, bijna twee jaar na het einde van de pandemie is de situatie nog altijd niet terug naar hoe we voorheen werkten. En in alle eerlijkheid, zo zal het waarschijnlijk ook nooit meer worden. Ondanks de vele inspanningen van sommige werkgevers om werknemers terug naar kantoor te lokken, zegt een meerderheid (52 procent) van de werknemers in de Verenigde Staten bijvoorbeeld nog steeds dat ze er de voorkeur aan geven om minstens een deel van de tijd op afstand te werken, zo blijkt uit een recente enquête van Morning Consult.
Het is gewoon ongelofelijk fijn dat hybride werken tegenwoordig mogelijk is, omdat ik zo én iets kan bijdragen aan de maatschappij én er ook voor mijn gezin kan zijn
Flexibele werkregelingen
Allie Clough, een jonge freelance schrijfster uit het Amerikaanse Columbus, heeft het grootste deel van haar nog prille carrière op afstand gewerkt. Ze heeft haar diploma behaald tijdens de pandemie en heeft hierna maar kort op kantoor gewerkt voordat ze haar huidige functie aanvaardde. In haar nieuwe rol werkt ze inmiddels volledig vanuit huis. Waar dat voor sommige werknemers én werkgevers voorlopig nog een brug te ver is, weet Allie nu al dat ze nooit meer iets anders wil. Ze gelooft dat werken op afstand net zo goed werkt als werken op locatie en dat het bovendien van onschatbare waarde voor haar zal zijn wanneer ze later een gezin sticht.
,,Als vrouw van in de 20 is één van de grootste voordelen van werken op afstand het feit dat het veel vriendelijker is voor het gezinsleven," zegt ze. ,,Mijn partner werkt ook vanuit huis en we hebben ervaren dat het niet alleen veel effectiever is, omdat we bijvoorbeeld geen reistijd hebben elke dag, maar ook beter voor onze relatie. Ik zou echt nooit meer anders willen." Ook Katie Bridge, communicatiestrateeg bij Lockheed Martin, heeft de voordelen van werken op afstand ervaren. Ze was jarenlang een thuisblijfmoeder, zodat zij voor de kinderen kon zorgen terwijl haar man op kantoor het geld verdiende. Sinds kort is ze evenwel weer aan het werk, iets dat alleen mogelijk is doordat er nu geen taboe meer rust op thuiswerken. Inmiddels werkt ze vier dagen per week, 10 uur per dag vanuit huis en brengt ze haar vrije vrijdagen graag door met haar kinderen. ,,Het is gewoon ongelofelijk fijn dat hybride werken tegenwoordig mogelijk is, omdat ik zo én iets kan bijdragen aan de maatschappij én er ook voor mijn gezin kan zijn," aldus Bridge.
Balans tussen privé en werk
Terwijl sommige werknemers bijzonder goed gedijen in een externe omgeving, geven anderen juist de voorkeur aan een kantooromgeving. Ryan Niddel, CEO van wellnessbedrijf MIT45, is zo iemand. Hij denkt dat vooral mannen productiever zijn in een kantooromgeving vanwege hun natuurlijke neiging om te jagen. ,,Ik geloof dat veel vrouwen nog steeds het gevoel hebben dat het een absolute prioriteit is om een gezin te stichten en zich nestelen," zo meldt hij. ,,En ik geloof dat mannen nog steeds iets in zich hebben van die aloude jager-verzamelaar en beschermer vanuit de oertijd." Niddel vindt dat thuiswerken hem tijdens zijn 'jacht' naar zakelijk succes vooral afleidt. Op kantoor kan hij zich vele malen beter concentreren op zijn taken.
Uiteindelijk is het streven naar een balans tussen werk en privé volgens Niddel wellicht een dwaalspoor. Het doel moet volgens hem helemaal niet zijn om een balans te vinden, maar om op de juiste momenten aandacht te besteden aan beide aspecten. ,,Het draait allemaal om 100 procent toegewijd te zijn aan waar je op dat moment bent en waar je dan mee bezig bent. Dat vereist boven alles een bepaald evenwicht, maar dat is voor veel mensen in deze tijd blijkbaar toch nog lastig. Veel werknemers zijn qua werk en privé uit balans en kunnen de focus niet op én het werk én privé houden. En dan krijg je wrijving."
Het draait allemaal om 100 procent toegewijd te zijn aan waar je op dat moment bent en waar je dan mee bezig bent. Dat vereist boven alles een bepaald evenwicht
Toekomst van werk
Het draait bij bovengenoemde gevallen niet om wie gelijk heeft. Zowel Katie als Allie als Ryan werken op een manier waarbij zij zich goed voelen, maar het is fijn dat er tegenwoordig ruimte is voor verschillende vormen van werken. De toekomst van werk zal namelijk hoogstwaarschijnlijk bestaan uit een hybride aanpak, waarbij werknemers thuis of op kantoor werken, afhankelijk van hun individuele behoeften en voorkeuren. Terwijl werkgevers en werknemers zich aanpassen aan deze nieuwe realiteit, wordt het steeds belangrijker om prioriteit te geven aan productiviteit, en een juiste balans tussen werk en privé te vinden.
Hierbij is flexibiliteit onmisbaar, maar dan wel vanuit zowel de werkgever als de werknemer. Als werkgevers zich wat meer richten op de productiviteit en de output en wat minder kijken naar wáár het werk gedaan wordt, maak je het voor de werknemers een stuk aangenamer. Tegelijkertijd moeten werknemers wel goede keuzes maken en hun verantwoordelijkheid nemen. De toekomst van werk gaat immers niet alleen over waar we werken, maar vooral ook over hóe we werken. Een hybride aanpak kan een flexibele oplossing zijn die tegemoetkomt aan de behoeften van beide partijen, zodat werkgevers tevreden mensen in dienst hebben en houden en werknemers zich zowel in hun persoonlijke als professionele leven verder kunnen ontplooien.
De belangrijkste punten:
• De toekomst van werk zal waarschijnlijk bestaan uit een hybride model, waarbij werknemers thuis of op kantoor werken, afhankelijk van hun individuele behoeften en voorkeuren.
• Flexibele werkregelingen kunnen zowel werknemers als werkgevers ten goede komen, omdat ze de productiviteit en de balans tussen werk en privé verbeteren.
• Flexibiliteit en aanpassingsvermogen vormen de sleutel voor werkgevers in deze nieuwe realiteit.
Nieuwe kijk op werk door corona
Arjan Elbers, is oprichter van mbo & arbeidsmarkt-verbinder Stichting Guruz. Hij gelooft er heel erg in dat we in de nabije toekomst veel minder bedrijfsmatig gaan werken. Niet meer veertig uur in de week bij één organisatie, maar veel meer hybride werkvormen. ,,Dit zie je momenteel al veel bij de jongste generatie die nu de arbeidsmarkt betreedt. Zij werken bij twee of drie organisaties en doen daarnaast ook nog iets voor zichzelf. Dat concept is trouwens niet nieuw. Futuristen zeggen het al jaren. We gaan veel meer naar werk waarbij je binnen een organisatie een rol hebt van uit je expertise, zonder per se vastgebonden te zitten aan één en dezelfde plek. De opkomst van corona heeft deze nieuwe kijk op werk eigenlijk alleen maar versterkt. Zij zoeken niet naar werkzekerheid, maar vooral naar werkgeluk. En dat zit hem écht niet in de wekelijkse VrijMiBo, het gezamenlijke voetbalteam of het jaarlijkse uitje. Wat een gelul."
Elbers: ,,Daarnaast zie je dat de meeste werknemers het thuiswerken inmiddels ook breed omarmd hebben. Bij bedrijven zie je hierin een soort tweedeling. De bedrijven die het snappen en de mensen vooral op kantoor willen zien voor de sociale cohesive maar verder plaatsonafhankelijk werken geen punt vinden. Die beoordelen hun werknemers op productiviteit en output, zoals het hoort. Daarnaast heb je de bedrijven die na corona helemaal zijn teruggekomen van thuiswerken en iedereen weer op kantoor willen zien. Die bedrijven maken het zichzelf wel erg moeilijk. Want je personeel weet echt wel dat zij hun werkzaamheden ook elders onder wellicht prettigere omstandigheden kunnen uitoefenen. Zeker in deze extreem krappe arbeidsmarkt."
,,Wat wel lastig is, is dat thuiswerken niet in elke bedrijfssector een optie is," stelt Elbers. ,,Denk maar aan onderhoudsmonteurs, de buschauffeur of mensen die werkzaam zijn in de zorg. Je hebt voorlopig nog altijd handjes aan het stuur en aan het bed nodig. Je ziet in die sectoren nu al veel uitstroom waarbij veel jarenlang opgebouwde kennis voorgoed verloren gaat. En dat leidt weer tot productiviteitsverlies. Dat gaat met de uitstroom van de huidige generatie en de instroom van Generatie Z wel echt een ding worden. De Z' ers kennen enkel een krappe arbeidsmarkt en weten héél goed dat ze overal aan de slag kunnen. Dat maakt het ook best wel een verwende generatie, een groep die eigenlijk wel een recessie zou kunnen gebruiken om te ontdekken dat het mes altijd aan twee kanten snijdt. Maar goed, in alle eerlijkheid, als ik nu hun leeftijd zou hebben, zou ik er waarschijnlijk net zo instaan. Elke dag fluitend naar je werk, dat is toch wel het ideaal. En doe je dat niet meer, dan is het op naar de volgende."
Bron: Business AM/Kader: Alex Vos
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!