In alles wat Gerard van den Broek (56) doet en heeft gedaan, staan ondernemers centraal. Dat was al zo in het begin van zijn carrière, toen hij de marketing en communicatie verzorgde voor mkb-bedrijven, en dat is nu, als CCO van Marktlink, nog steeds zo.
En in de tussentijd? Ook toen draaide alles om ondernemers. Eerst als organisator van de Week van de Ondernemer, waar tienduizenden ondernemers live werden geïnspireerd en later als directeur van De Ondernemer, het grootste crossmediale platform voor ondernemers in Nederland.
Deur naar commercie openen
Voor Van den Broek zit de grootste uitdaging in enerzijds ondernemers inspireren en informeren, ze helpen met de groei hun bedrijf en anderzijds zorgen dat je met ze in contact komt, de commerciële kant van het vak. ,,Om dit goed in balans te houden is het belangrijk dat je ondernemers echt snapt, waarde toevoegt en relevant bent voor ze, dan staat de deur naar commercie open. Bij Marktlink is dat nu niet anders, wij investeren heel veel in het overdragen van kennis, niet alleen online maar juist ook tijdens de evenementen die we organiseren. Het is cruciaal dat ondernemers zich goed voorbereiden op de verkoop van hun bedrijf, over het algemeen doen ze dit maar een keer in hun leven, en bovendien is het vaak hun levenswerk, dus bij overdracht moet alles kloppen en een maximale waarde worden gecreëerd."
Wij bewaken het mkb-dna binnen Marktlink, dat is tenslotte de basis van ons succes
Gerard van den Broek (56)
Strikt genomen is Marktlink uitgegroeid naar een corporate. Het bedrijf telt inmiddels meer dan 250 medewerkers en het einde aan de groei is nog lang niet in zicht. Toch wil Marktlink allesbehalve een corporate zijn. Van den Broek: ,,Wij bewaken het mkb-dna binnen Marktlink, dat is tenslotte de basis van ons succes. Wat dat is? Kansen zien en vooral benutten, je nek uit durven steken, net dat stapje extra doen, niet opgeven, je echt in je klant verdiepen, je telefoon opnemen als je op vakantie bent -ik weet het, dit klinkt niet als 2024 maar als een ondernemer 40 jaar heeft gebouwd aan zijn of haar bedrijf en er komt een bieding binnen tijdens de vakantie dan kun je niet zeggen: ,,ik bel over drie weken terug".
Dus eigenlijk gaat het altijd over de vraag: wat zou je doen als het jouw bedrijf zou zijn? Het zit dus heel erg in gedrag, dat maakt ondernemerschap, ook binnen een corporate. Als je echt bezig bent met het belang van het bedrijf, komt je carrière vanzelf is mijn opvatting. Helaas is dit gedrag binnen veel corporates niet vanzelfsprekend."
Mensen de ruimte geven
„Als manager kun je dit zeker stimuleren. Je moet mensen dan ook de ruimte geven om te ondernemen en in de praktijk betekent dat ook; fouten laten maken. Dat is de meest impactvolle manier van leren in mijn ogen. Als je dat niet durft te laten gebeuren, of erger nog, gaat afstraffen, gaan mensen risicomijdend gedrag vertonen en dat staat vooruitgang in de weg. Natuurlijk moet je als manager heldere doelen stellen en piketpaaltjes slaan maar daarbinnen is genoeg ruimte voor ondernemerschap. Waar ik wel van hou is dat mensen aannames eerst testen in de markt, de klant laten spreken, en pas daarna handelen en processen inrichten. Zeker als het gaat om marketing."
Van den Broek durft ook los te laten: ,,Als je iemand eindverantwoordelijk maakt, moet je los durven laten. Je kunt niet iemand een beetje vertrouwen geven. Het past bij onze bedrijfscultuur om al vroeg verantwoordelijkheid te dragen. Dat is ook één van de redenen waarom we eigenlijk geen moeite hebben met het vinden van jonge talentvolle medewerkers. We hebben veel mensen in dienst die zo voor de Big Four zouden kunnen werken, maar die voor ons kiezen omdat ze veel meer verantwoordelijkheid krijgen en dus sneller kunnen groeien. Echte talenten hebben geen zin meer om jarenlang een hulpje te zijn, maar willen zelf laten zien wat ze kunnen en zich blijven ontwikkelen Ook dat is ondernemerschap en wij bieden dat perspectief."
Hard werken
Dat betekent ook hard werken. Van den Broek: ,,Tja, dat hoort er wel een beetje bij. Ik ken weinig ondernemers die een succesvol bedrijf hebben opgebouwd zonder hard te werken. Ze zien het ook niet perse als 'werk'. Ze zijn bezig met de zaak, hun medewerkers, hun klanten, het is meer een way of living. Gelukkig zie je ook in loondienst veel mensen die deze eigenschappen bezitten en dat is ook de reden dat binnen Marktlink mensen ook de stap naar het echte ondernemerschap goed kunnen zetten. Partnerschap is voor iedereen bereikbaar, die ruimte is er en het is aan een ieder die wel of niet te benutten."
Ik, en velen binnen Marktlink, zijn allergisch voor corporate gedrag
Gerard van den Broek (56)
,,Maar nogmaals, dat begint echt bij het individu, wij kunnen ondernemerschap alleen maar faciliteren. Als je een goed idee hebt krijg je alle ruimte om aan de slag te gaan en een eigen team te bouwen als dat nodig is. Dat is één van de manieren om het mkb-dna binnen een corporate te bewaken. Ik, en velen binnen Marktlink, zijn allergisch voor corporate gedrag: rapporten schrijven om het rapporten schrijven, overleggen om het overleggen, verantwoordelijkheid afschuiven enz. Ik weet dat we een corporate zijn in de theoretische zin van het woord: met 15 kantoren en meer dan 250 medewerkers, maar ik waak voor een corporate mindset. Ik wil dat we altijd blijven doen en denken als een ondernemer. Dat moet ook, want we werken voor ondernemers. Als we ons niet kunnen verplaatsen in de doelgroep, doen we ons werk niet goed."
Bedrijf vormgeven
„Aan de andere kant ontkom je er ook niet helemaal aan als je zo hard groeit als wij. Je zult veel meer processen moeten inrichten, nieuwe structuren bouwen, afspraken opnieuw vastleggen, rapportagelijnen inrichten en zelfs zo nu en dan stakeholdermanagement moeten toepassen. Anders wordt een organisatie echt lastig bestuurbaar en weten medewerkers ook niet goed waar ze aan toe zijn of bij wie ze moeten zijn."
,,Dat is ook de reden waarom we nu een stevig MT hebben neergezet waarin Finance, HR en Business Development vertegenwoordigd zijn. Samen met de managing partners bouwen we aan een organisatie waar straks 1.000 mensen werken en die met 40 kantoren in minstens 15 landen actief is. Maar nogmaals, hoe groot we ook worden, Marktlink blijft een optelsom van ondernemerschap."
,,Het is belangrijk dat iedereen handelt vanuit die filosofie en dat we ons met onze ziel en zaligheid inzetten voor de ondernemers. Als ik kijk naar mijn eigen levensloop, dan past dit zo bij alles wat ik heb gedaan en geleerd: van grote evenementen opzetten tot goede mensen verzamelen om mooie plannen mee te ontwikkelen, nieuwe kansen te creëren. Mijn liefde voor ondernemers stopt nooit. Onlangs had ik een gesprek met mijn vrouw over werk. Ze zei dat ze zich niet kan voorstellen dat ik ooit stop, omdat ik zo bevlogen ben. Die mening deel ik. Ik houd van bouwen en iets neerzetten, iets creëren dat er niet was, en daar stop ik nooit mee."