,,Om de duurzaamheidsdoelen voor 2030 te halen, moeten de handen nu echt uit de mouwen. Als je je realiseert dat onze economie nog maar voor 17,5 procent duurzaam is, dan is dat wel erg weinig. En wat met name zorgelijk is, de groei neemt af."
Hoe directeur Miele Nederland naar duurzaamheidsdoelen voor 2030 kijkt
We wachten te lang met initiatieven, vindt Stefan Verhoeven. ,,Er is veel economische groei, maar de duurzaamheidsgroei wordt helaas niet altijd meegenomen. Daarnaast is het voor bedrijven niet duidelijk wat nou precies de regelgeving is. Een praktisch voorbeeld: als wij bij Miele in Nederland materialen terug willen halen uit de keten en terugbrengen naar onze fabrieken in Duitsland, moeten ze de grens over. Maar afval mag niet zomaar de grens over. We hebben te maken met lineaire wetgeving in een circulaire ambitie. Dat gaat helaas lang niet altijd goed samen."
We hebben te maken met lineaire wetgeving in een circulaire ambitie. Dat gaat helaas niet altijd goed samen
Duurzaam ondernemen? Meten is weten
Duurzaam ondernemen begint bij meten - letterlijk bij 'scopes'. Lang verhaal kort: scope 1 is wat er vrijkomt door het eigen productieproces, gebouw en transport.
Scope 2 is de uitstoot die ontstaat bij het produceren van de energie die het bedrijf gebruikt, zoals elektriciteit en brandstof.
Scope 3 is de uitstoot die wordt veroorzaakt door de eindgebruiker van het product. Dit vormt in de meeste gevallen verreweg de grootste uitstoot en reductie - daar ligt dé manier om de grootste winst te behalen.
,,Bij Miele is het onze ambitie om in 2030 een significante reductie te doen op alle scopes. Op scope 1 en 2 is het doel vijftig procent reductie in absolute zin ten opzichte van 2019 en scope 3 willen we met vijftien procent verminderen. Dat lijkt misschien een stuk minder dan voor scope 1 en 2, maar die twee scopes samen vormen slechts twee procent van onze totale uitstoot. 98 procent van onze uitstoot is scope 3, dus als we daar vijftien procent reductie weten te halen scheelt dat echt enorm."
Subsidies zijn niet dé oplossing alleen
Eén van de meest gehoorde oplossingen rond het duurzaamheidsvraagstuk zijn subsidies. Als de overheid het maar laat lonen om beter je best te doen, dan doen mensen en bedrijven vanzelf ook beter hun best, zo is de gedachte.
Door de jaren heen zijn er miljarden gestoken in allerhande financiële duurzaamheidsprikkels, maar zou er niet veel meer energie moeten worden gestoken om niet-duurzame zaken zoals fossiele subsidies juist een heel stuk onaantrekkelijker te maken?
,,Aan het eind van de streep is verduurzamen een taak van iedereen. Ik denk dat er zeker ruimte is voor overheidssubsidies wanneer het gaat om het starten van nieuwe initiatieven en de versnelling daarvan. Je ziet gewoon dat dat heel goed werkt. Maar als je kijkt naar de structurele financiering van de transitie die we moeten maken dan ligt daar écht een taak voor de bedrijven zelf. De overheid moet zorgen voor een level playing field, dat iedereen dezelfde spelregels volgt en zorgen dat mensen en bedrijven zich hier vervolgens echt ook aan houden. Daarna is het aan burgers en bedrijven om hun verantwoordelijkheid te nemen en de taak op te pakken'', aldus de algemeen directeur van Miele Nederland.
De overheid moet zorgen voor een level playing field, daarna is het aan burgers en bedrijven om hun verantwoordelijkheid te nemen
Hoe kan Internet of Things helpen bij verduurzamen bedrijf?
,,Wat wij bij Miele onder meer gedaan hebben is het inzetten van de app. Veel apparaten zijn tegenwoordig connected via Internet of Things. Door een apparaat aan te sluiten op de app kunnen bedrijven nuttige data verzamelen. Zo kunnen we in het geval van wasmachines bijvoorbeeld zien welke wasprogramma's het meest gedraaid worden, en proberen om juist die nog wat energiezuiniger te maken. "
"We kunnen ook op persoonlijk vlak tips geven, als we zien dat een consument zware programma's draait, maar er eigenlijk veel te weinig was in stopt. Daarnaast kun je ook winst boeken met een goede reparatieservice. Blijven producten langer in omloop, dan hoeft de consument niet steeds iets nieuws te kopen. Bij duurzaamheid is het soms zaak om eerst een stap terug te nemen om het overzicht weer te zien, zodat je daar met je bedrijf actie op kunt ondernemen."
Stefan Verhoeven herhaalt zijn boodschap aan het bedrijfsleven nog maar eens: om de duurzaamheidsdoelen voor 2030 te halen, moeten de handen nu echt uit de mouwen.
Kijk hieronder Studio BusinessWise over duurzaamheid en het bedrijfsleven, met Stefan Verhoeven als studiogast.