Strategie

Trump, importheffingen, de VS en Europa: zes vragen, zes antwoorden

 
Donald J. Trump, president van de Verenigde Staten. Foto: AFP.
Donald J. Trump, president van de Verenigde Staten. Foto: AFP.
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

President Trump dreigt kwistig met hoge importheffingen en trekt ze fluks weer in. Naar verwachting komt Europa ook nog aan de beurt en dat leidt tot tal van vragen bij de lezers van - ook - het AD.

1. Hoe zit het met onze import en export?

De laatst bekende cijfers zijn over 2023. Toen importeerden we voor 64 miljard euro aan goederen uit de VS. We exporteerden voor 33 miljard euro naar de VS. We importeren vooral olie en gas uit de VS. Sinds de boycot van Russisch gas en de sluiting van het gasveld bij Slochteren is Nederland voor gas aangewezen op de rest van de wereld. Ook met olie zijn we niet zelfvoorzienend. Daarnaast importeren we veel elektronica, zoals computers en mobiele telefoons, vliegtuigen, medische apparatuur en geneesmiddelen. Spullen die we hier niet maken.

We exporteren aan de andere kant veel olie, machines en geneesmiddelen naar de VS. Dat klinkt raar: we importeren en exporteren olie. Wij importeren echter Amerikaanse ruwe aardolie die geschikt is voor onze raffinaderijen. Zelf exporteren we juist weer geraffineerde aardolie.

LEES OOK 'AI heeft invloed op de machtsverhoudingen in de wereld. Wie niet meedoet verliest'

2. Iedereen staat door Trump direct op stelten. Waarom is dat?

Tactiek. Dat is het antwoord. Landen willen vooral niet gezien worden als bang en onzeker. Dus trekken ze direct fel van leer tegen Trump en dreigen ze met tegenmaatregelen, allemaal in de hoop dat de president met een minder vergaand voorstel komt. Dat zag je bij Canada. Dat land waarschuwde de Amerikanen voor tegenmaatregelen. Vervolgens konden de Canadezen de forse importheffingen ontlopen door meer geld uit te geven aan grensbewaking.

Aangezien de VS met zowat elk land een handelstekort heeft, heeft elk land baat bij het ontlopen van de importheffingen

3. Deskundigen zeggen dat het tegenovergestelde bereikt gaat worden voor de gewone Amerikanen. Hun leven wordt juist duurder. Waarom doet Trump het dan?

Aan de ene kant gelooft Trump echt dat heffingen werken. En tot op zekere hoogte is dat ook zo. Exporterende bedrijven die ook in de VS kunnen produceren, kunnen besluiten naar de VS te verkassen, maar dat geldt maar voor een klein deel van de bedrijven. Een andere reden dat Trump eraan vasthoudt; het is een effectief drukmiddel in onderhandelingen. Aangezien de VS met zowat elk land een handelstekort heeft, heeft elk land baat bij het ontlopen van de importheffingen. En Trump laat landen een prijs betalen om de taks te ontlopen. Mexico en Canada gaan illegale immigratie en drugsmokkel naar de VS aanpakken en Colombia beloofde de door de VS uitgezette illegale immigranten uit Colombia weer terug te nemen.

LEES OOK Trump-effect in duurzame energiesector zorgt voor onrust in Europese boardrooms

4. Trump lijkt mij goed bezig en bereikt resultaat. Waarom nemen wij zijn methode niet over ?

Daar zijn we te klein voor. Welk land zal nou onder de indruk zijn van een dreiging met importtarieven door Nederland? Bovendien hebben wij een handelsoverschot met het buitenland; we exporteren meer dan we importeren. Andere landen kunnen ons harder raken met importheffingen dan wij hen. De VS heeft de grootste economie in de wereld en daar wil iedereen een graantje van meepikken. Met de VS houdt dus iedereen rekening.

5. Krijg je niet gewoon een verschuiving van de wereldhandel? Het biedt toch ook heel veel kansen?

Ja, dat is een mogelijkheid. Maar het zal op zijn best een gedeeltelijke oplossing zijn. De rest van de wereld kan niet het wegvallen van de VS opvangen. Als de export naar de VS weg zou vallen, wordt de rest van de wereld armer, zo simpel is het. Er is nog een ander gevaar. Chinezen zouden hun spullen in Europa kunnen dumpen. Fijn voor consumenten, want de prijzen zullen dalen. Maar het kan ook de nekslag voor Europese bedrijven zijn.

LEES OOK Gebrek aan leiderschap: groeiende kloof tussen Europa en de VS in 2025

6. Met Mexico is er een deal, met Canada bijna. Zou je kunnen zeggen dat Trump meer bereikt dan Biden?

Biden heeft honderden miljarden uitgetrokken om de duurzame industrie in de VS te bevorderen. Tijdens zijn presidentschap groeide de economie flink en was de werkloosheid laag. Trump is nog maar net bezig, dus het is te vroeg om die vraag met ja of nee te beantwoorden.

Bron: AD

Zo kijkt Trump naar een handelsoorlog. Easy to win. Zo ging dat in 2018. Foto: ANP
Zo ging dat in 2018. Foto: ANP