Digitalisering

10 neurowetenschappelijke inzichten die je tot vijf keer productiever maken

 
Neurowetenschappelijke inzichten. Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Tien inzichten uit hersenonderzoek die kunnen helpen vijf keer productiever te worden. Want: we saboteren onszelf, negeren onze piekprestaties en werken inefficiënt.

Niemand schaadt zichzelf met meer toewijding dan de mens. Ze (of: we) bewegen te weinig, leven in lawaaierige steden, drinken te veel bier en vervuilen de lucht die ze inademen. Hoewel ze weten hoe schadelijk dit allemaal is, doen ze het toch.

Mensen saboteren ook zichzelf op het werk: ze leiden zichzelf en anderen af, verspillen tijd aan onbelangrijke taken en boeken geen vooruitgang. Voor de geest kan het dagelijkse kantoorleven net zo gevaarlijk zijn als rennen op een gladde winterweg.

Jeff Bezos kijkt in het eerste uur na het ontwaken niet naar een scherm, zelfs niet naar zijn smartphone

Productiever door inzichten uit hersenonderzoek

Friederike Fabritius, neurowetenschapper en auteur die leidinggevenden heeft getraind bij bedrijven zoals Google, SAP en BMW over hersenvriendelijke werkpraktijken, zegt tegen Worldcrunch: „Je zou met je brein moeten werken, niet ertegenin." Dat lijkt simpel, maar gebeurt zelden. „Werknemers zouden vijf keer productiever kunnen zijn als ze inzichten uit hersenonderzoek zouden toepassen".

Fabritius en andere experts adviseren deze 10 strategieën aan om 'zelf-saboterend gedrag' te doorbreken.

1. Schrijf to-do-lijsten

Zelfs Jeff Bezos, oprichter van Amazon, kijkt in het eerste uur na het ontwaken niet naar een scherm, zelfs niet naar zijn smartphone. Hij kiest ervoor om te ontbijten met zijn familie en zich mentaal ontspannen voor te bereiden op de dag. Wat Bezos doet, sluit aan bij Buschs waarschuwing: constant naar je telefoon staren is schadelijk. Uit onderzoek van de Ruhr Universiteit Bochum blijkt zelfs dat het verminderen van dagelijkse schermtijd met één uur mensen meer gemotiveerd en tevreden maakt.

Zelfs Jeff Bezos, oprichter van Amazon, kijkt in het eerste uur na het ontwaken niet naar een scherm, zelfs niet naar zijn smartphone. Hij kiest ervoor om te ontbijten met zijn familie, zich mentaal ontspannen voor te bereiden op de dag. Wat Bezos doet, sluit aan bij Buschs waarschuwing: constant naar je telefoon staren is schadelijk. Uit onderzoek van de Ruhr Universiteit Bochum blijkt zelfs dat het verminderen van dagelijkse schermtijd met één uur mensen meer gemotiveerd en tevreden maakt.

Busch adviseert ook regelmatig te vragen: wat kan ik vandaag overslaan? Maak taken tot radicale prioriteiten: „Bijna iedereen kan 30 procent van zijn taken overslaan," zegt hij. Bijvoorbeeld, dagelijks je digitale bureau opruimen draagt niet bij aan productiviteit; één keer per week is genoeg.

Lees en luister ook: Scheidsrechter Sander van der Eijk: 'Stress is normaal, maar hoe je ermee omgaat, maakt het verschil'

2. Gebruik de ochtend

Ga rustig het kantoor binnen en zet alle meldingen uit. De ochtend is ideaal om in stilte te beginnen. Busch merkt op dat veel mensen klagen dat ze de hele dag druk waren, maar niets noemenswaardigs hebben gedaan. Zijn advies: „Creëer een stilteperiode tussen 9 en 11 uur waarin geen communicatie plaatsvindt, tenzij er een noodgeval is."

Het belangrijkste werk wordt namelijk vaak verspild in de ochtend door vergaderingen en e-mails. Dit is problematisch, aangezien 60 procent van de mensen brein-mensen ('gemengde types') zijn die het meest productief zijn in de ochtend.

Houd een weeklogboek bij om te evalueren of je je verveeld, overweldigd of juist energiek voelt tijdens taken

Friederike Fabritius, Neurowetenschapper/auteur

3. Ken je stresscurve

Volgens de Yerkes-Dodson-curve presteren sommige mensen beter onder lichte spanning, terwijl anderen juist verlamd raken. Fabritius adviseert werknemers hun ideale spanningsniveau te leren kennen. Houd een weeklogboek bij om te evalueren of je je verveeld, overweldigd of juist energiek voelt tijdens taken. Werk waar je natuurlijke kwaliteiten het beste renderen – maar velen doen dit niet, merkt Fabritius op.

Geen stress op je werk. Afbeelding: Shutterstock
Afbeelding: Shutterstock

4. Let op pauzes

In de jaren '50 ontdekte slaaponderzoeker Nathaniel Kleitman dat slaap cyclisch is (tussen REM en diepe slaap). Een vergelijkbare ritmiek geldt tijdens werktijd: het brein presteert optimaal met regelmatige pauzes, zelfs korte micro-pauzes (zoals rekken, staan of een glas water drinken). Deze breaks verbeteren zowel productiviteit als mentale gezondheid.

5. Blijf stil in vergaderingen

Fabritius stelt: stiltemomenten creëren betere ideeën. De tijd besteed aan stilte in een vergadering zou minstens even lang moeten zijn als de tijd besteed aan praten om reflectie en focus mogelijk te maken.

6. Leer discipline

Multitasking is een mythe. Het brein schakelt simpelweg snel tussen taken, waardoor cognitieve overbelasting en meer fouten ontstaan. Busch adviseert om pauzes en reactiemomenten op berichten te beperken en gefocust te werken.

Lees ook: Top 10 best betaalde banen met de minste stress in 2025

7. Adem langzaam

Veel mensen ademen verkeerd: te snel en oppervlakkig. Busch raadt de 4-2-6 ademhalingstechniek aan: Adem rustig via je neus gedurende vier tellen in, houd twee tellen vast, en adem langzaam gedurende zes tellen uit. Dit verlaagt stress direct.

Deze inzichten uit neurowetenschap kunnen je helpen efficiënter te werken door je brein centraal te stellen in plaats van tegen te blijven werken!

Bron: Marie Rövekamp (Worldcrunch)

Ontvang elke week het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: