Huizen, meerdere Tesla's voor de deur, succesvolle carrières - het is nooit genoeg. Honderdduizenden families in Silicon Valley rennen mee in de ratrace om de top van de carrièreladder te bereiken, maar ze zijn uitgeput. Wat nog belangrijker is: ze missen een diepere levensinvulling.
Silicon Valley lijkt allemaal zo mooi maar er sluimert een diepe angst die velen niet durven te bespreken: de angst voor falen. Het Floating Duck- en het Imposter Syndrome. Het wordt veroorzaakt door een cultuur waarin succes aan de oppervlakte wordt geprojecteerd. Dit gaat ten koste van onzekerheid, angst en stress met zwaar ontregelde cortisolniveaus tot gevolg. Lees ons boek, Cortisol, the Master Hormone, om hier meer over te leren.
Floating Duck Syndrome
De naam Floating Duck Syndrome (Drijvende Eend Syndroom) is ontstaan op Stanford University waar de concurrentiedruk hoog is en falen geen optie lijkt. Je presenteert je naar de buitenwereld op een ontspannen Californische manier. Als een eend die kalm over het water glijdt terwijl er onder water heftig wordt gepeddeld, toon je een zelfverzekerde façade terwijl je achter de schermen worstelt met immense druk en onzekerheid.
Niemand zou de top van de Mount Everest proberen te bereiken zonder een Sherpa. In Silicon Valley, het epicentrum van technologische innovatie en van 's werelds grootste bedrijven,wemelt het ook van de Sherpa's. Wibe Wagemans, CEO, boardmember en serial entrepeneur in 'de Valley', is ónze Silicon Sherpa. Lees hier zijn eerdere expertblogs.
Imposter Syndrome
Het Imposter Syndrome (Oplichters Syndroom) gaat een stap verder. Hier voelen individuen zich bedriegers, ondanks hun bewezen successen en bekwaamheden. Ze zijn ervan overtuigd dat ze elk moment ontmaskerd kunnen worden als frauds die hun positie niet verdienen. Dit syndroom is wijdverspreid in Silicon Valley, waar zelfs de meest succesvolle ondernemers, ingenieurs twijfelen aan hun eigen kunnen en prestaties.
Toen ik naar Silicon Valley verhuisde ondervond ik dit aan den lijve. Dit komt vooral omdat - zelfs als je een subject-matter-expert bent op wereldniveau - er altijd mensen in de buurt zijn die nog meer weten.
Bij grote bedrijven zijn werknemers bang om nieuwe ideeën voor te stellen of ongebaande paden te betreden uit angst dat een mislukking hun carrière kan schaden. Daardoor hebben ook grote bedrijven in de Valley een gebrek aan echte innovatie, ondanks de schijn van constante vooruitgang.
Normaliseer falen
Het doorbreken van de angst voor falen vereist een cultuurverschuiving, zowel in Silicon Valley als daarbuiten. Door falen te normaliseren en het te zien als een essentieel onderdeel van het leerproces, kunnen we een omgeving creëren waarin innovatie en groei floreren. Zowel bedrijven als sportteams moeten falen omarmen als een stap richting succes, in plaats van het te vrezen als een definitieve mislukking. Alleen dan kunnen we het volledige potentieel van individuen en organisaties ontsluiten.
Ik zie veel collega's vastzitten en ze beginnen pas na jaren vragen te stellen als: wat wil je doen met de rest van je leven? Ze zijn nooit echt tevreden en zullen uit de bubbel moeten treden om perspectief te krijgen. Dat is niet gemakkelijk, maar wel de moeite waard.
Dertig jaar geleden werkte ik in Tokio en zag een film die mijn kijk op het leven heeft veranderd. Ikiru, gemaakt in 1952 door regisseur Akira Kurosawa en scenarioschrijver Shinobu Hashimoto - die ik heel toevallig op straat tegenkwam - prijkt sindsdien op mijn nummer één van beste films aller tijden.
De film raakt aan ideeën uit het nihilisme en het humanisme, maar het existentialisme is de meest dominante filosofie. Aanrader vanaf de eerste minuut!
Samen met journalist Eva Schram schreef Wibe Wagemans het boek Het geheim van Silicon Valley, vol lessen voor Nederlanders over leiderschap, strategie, innovatie, digitalisering en maatschappelijke impact. Via onder meer deze link is het boek te bestellen.
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!