Je werkt keihard, springt bij waar nodig, maar juist op het moment dat je waardering verwacht, blijft het stil. Of erger nog: je krijgt alleen te horen wat er beter had gekund. Het gevoel niet gezien te worden - alsof je er niet toe doet of slechts een nummer bent - kan enorm frustrerend zijn en een flinke deuk slaan in je motivatie. Want uiteindelijk wil iedereen gezien en gewaardeerd worden. De erkenning dat je bijdrage ertoe doet, is een fundamentele menselijke behoefte. Of je nu een kind bent dat trots een tekening laat zien of een volwassene die zich inzet op het werk, we hebben een oprecht moment van erkenning nodig en dat kan een enorm verschil maken. Toch wordt dit op de werkvloer vaak over het hoofd gezien.
Het effect van geen erkenning
In een traject waarin ik werkgedrag en dynamiek binnen een team onderzocht, sprak ik met een medewerker die in een hectische periode tijdelijk de taken van een zieke collega had overgenomen. Hoewel zij dit met plezier deed, was het een enorme uitdaging. Toen de manager terugkeerde en hun eerste gesprek voerde, kreeg ze vooral te horen wat er mis was gegaan. Dat kwam hard aan en ze kon haar tranen niet bedwingen. Wat ze op dat moment nodig had was niet een lijst van fouten, maar een moment van erkenning. Ze had gehoopt dat iemand zou vragen hoe het met haar ging, hoe zij de situatie had ervaren en dat haar flexibiliteit gewaardeerd werd. ,,Als ze maar even hadden gezegd dat het voor mij ook zwaar was, dan had ik me al zoveel beter gevoeld," zei ze later. ,,Maar nu ging het meteen alleen over het werk en de taken. Dat voelde zo naar." Het gevolg? Teleurstelling, frustratie en misschien zelfs demotivatie.
Validatie draait niet alleen om complimenten geven, maar om oprechte erkenning tonen en mensen laten voelen dat ze ertoe doen. Dit heeft een enorme invloed op werkplezier, motivatie en prestaties. Zeker in een tijd waarin de werkdruk hoog is, veel vacatures openstaan en collega's elkaar minder vaak zien door thuiswerken of remote werken, is het extra belangrijk om bewust stil te staan bij hoe we met elkaar omgaan.
LUISTER OOK de 'Hoe word ik'-aflevering met Anne-Maartje Oud: Hoe word ik beter in mijn non-verbale communicatie?
Gelukkig hoeft validatie helemaal niet ingewikkeld of tijdrovend te zijn. Het zit 'm vaak in kleine dingen. Vijf eenvoudige manieren om anderen zich gewaardeerd te laten voelen:
1. Maak validatie op de werkvloer expliciet
,,Goed gedaan" is prima, maar expliciete feedback heeft veel meer impact: ,,Fijn dat je met Chantal hebt samengewerkt na jullie gesprek van maandag, daardoor hebben we de klant het product snel kunnen leveren". Hoe specifieker, hoe beter. ,,Dank voor je flexibiliteit in dit project. Ik weet dat je extra overuren hebt moeten maken en ik kan me voorstellen dat dat lastig was met je privé situatie."
2. Hoe meer waardering, hoe beter
Hoe meer waardering, hoe beter. Sommige managers denken: 'Het is toch gewoon je werk? Waarom zou ik daar nog extra waardering voor moeten geven?'
Maar als je niet inziet dat iedereen erkenning nodig heeft, mis je een essentieel onderdeel van goed leiderschap. Een sterke leider begrijpt dat waardering niet voor iedereen hetzelfde werkt. Maak het persoonlijk en stem het af op de ander.
De één is al blij met een opgestoken duim na een succesvolle vergadering, terwijl een ander juist energie haalt uit een kort gesprek over het weekend. Het gaat er niet om hóé je het doet, maar dát je laat merken: ,,Ik zie jou en jouw inzet maakt het verschil."
3. Neem de tijd voor een-op-een gesprekken
Niet iedereen voelt zich prettig bij erkenning in een groep. Een kort privégesprek, een moment bij de koffieautomaat of een spontaan telefoontje kan al veel betekenen. Vraag hoe het écht met iemand gaat, niet alleen hoe het werk verloopt.
4. Luister actief
Echt luisteren betekent meer dan knikken en ,,hmm" zeggen. Toon interesse in wat iemand zegt en laat merken dat hun prioriteiten ook voor jou belangrijk zijn.
Vraag door op persoonlijke situaties, zoals een verhuizing, een lastig project of een samenwerking. Zorg ervoor dat je aandacht hebt voor de ander en niet op je telefoon of computer kijkt. Bijna iedereen weet dit, maar bijna niemand doet het!
5. Doe iets extra's
Kleine gebaren maken een groot verschil. Een handgeschreven kaart, een onverwachte lunchtraktatie of een kort bedankje tijdens een teamoverleg laten zien dat je iemand echt waardeert. En nee, erkenning hoeft niet altijd geld te kosten—creativiteit is minstens zo waardevol.
Conclusie
Erkenning is niet iets extra's dat je doet als je tijd over hebt. Het is een essentieel onderdeel van een gezonde werkcultuur en goed leiderschap. Of je nu een collega, een manager of een teamleider bent: door vaker bewust stil te staan bij wat anderen bijdragen, creëer je een omgeving waarin mensen zich gezien en gewaardeerd voelen. En dát maakt uiteindelijk het verschil. Het kost nauwelijks tijd, maar de impact is enorm.
Anne-Maartje Oud, oprichter van The Behaviour Company, is expert in gedrag, verbale en non-verbale communicatie en samenwerking.
Meer BusinessWise? Abonneer je op de Weekly!
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week, ook de expertblogs. Abonneer je nu gratis en blijf altijd op de hoogte.