In Frankrijk is het alle hens aan dek. Het begrotingstekort is bijna 6 procent, het dubbele van wat mag van de EU. De staatsschuld loopt op met 5000 euro per seconde. Als we zo doorgaan, gaan we Griekenland achterna, waarschuwde premier François Bayrou het Franse parlement, is te lezen op AD.nl.
Griekenland kwam in 2010 in de problemen toen bleek dat opeenvolgende regeringen hadden gelogen over het begrotingstekort. Dat bedroeg 13 procent, in plaats van de ruim 3 procent die werd gemeld. Het land belandde in een crisis en slechts met draconische maatregelen bleef het overeind. Zo gingen de pensioenen met 30 procent omlaag, verloren massa's ambtenaren hun baan en kregen de overblijvers een salarisverlaging van 15 procent. Ook de werkloosheid nam enorm toe.
Lees ook: 25 vakantiedagen opnemen en er 52 vrij zijn: zo doe je dat, in 2025
Frankrijk: twee dagen extra werken
Een van de maatregelen die de Franse regering voorstelt om het tekort terug te dringen is het schrappen van publieke feestdagen. De regering wil dat op tweede paasdag en 8 mei, Franse Bevrijdingsdag, gewoon wordt gewerkt.
Dat betekent dat de Fransen straks twee dagen extra aan de slag moeten. En dat moet weer tot extra economische groei leiden. Het levert de schatkist 8,4 miljard euro extra op, verklaarde de premier.
Tweede pinksterdag werken als vrij pijnloze oplossing?
In Nederland staan de overheidsfinanciën er een stuk beter voor, maar ook hier ligt nog een flinke opgave. Zo moet een nieuwe regering 7 miljard euro bezuinigen en moeten er tientallen miljarden worden gevonden om de defensie-uitgaven te bekostigen. Schrappen van bijvoorbeeld tweede pinksterdag klinkt als een vrij pijnloze oplossing. We werken één dag meer, maar kunnen misschien miljarden aan belastingverhoging of bezuinigingen ontlopen.
Mensen geven veel geld uit op feestdagen. Die besteding mis je als iedereen moet werken
Bert Colijn Hoofdeconoom Nederland bij ING
Tweemaal 380 miljoen euro voor de schatkist
Dat lijkt vooral wensdenken, meent Bert Colijn, hoofdeconoom Nederland bij ING. „De Europese Centrale Bank heeft berekend dat een dag extra werken de economie met 0,4 procent laat groeien.''
Daar valt echter nog wel het een en ander op af te dingen. „Niet iedereen is vrij op feestdagen. Het is dus niet zo dat iedereen een dag extra werkt. Daarnaast geven mensen veel geld uit op feestdagen. Die besteding mis je als iedereen moet werken'', aldus Colijn. Al met al schat hij in dat de extra groei van de economie uitkomt op 0,1 of 0,2 procent. Dat komt neer op 1 tot 2 miljard euro.
Wat daarvan uiteindelijk naar de schatkist gaat, is moeilijk te zeggen. Een schatting maken kan wel. De overheid incasseert zo'n 0,38 cent van elke verdiende euro. Dat zijn belastingen, sociale premies en bijvoorbeeld milieuheffingen. Dat zou betekenen dat schrappen van één vrije dag de schatkist 380 miljoen euro zou opleveren, twee dagen dan 760 miljoen euro.
Lees ook: Van de werkgever (toch) niet op vakantie: wat zijn mijn rechten?
Nederland: 'maar' acht feestdagen
Er is meer dan het financiële aspect. Nederland heeft acht publieke feestdagen, het minst van alle EU-landen. Ook Engeland en Wales hebben er acht. België heeft er tien, Frankrijk en Duitsland elf. De kroon spannen Spanje met veertien en Slowakije met vijftien vrije dagen.
De kans dat werkenden een vrije dag gaan inleveren in Nederland lijkt niet groot. Gezien de relatief beperkte opbrengst zal een kabinet dit niet snel voorstellen. Ook in Frankrijk is het zeer de vraag of het voorstel het haalt. De regering heeft geen meerderheid in het parlement en van links tot rechts is het voorstel al flink bekritiseerd.