Robots waren ooit vooral beperkt tot routinetaken in de productie en logistiek, maar nu spreiden ze langzaam hun mechanische ledematen en strekken ze zich uit naar vele andere gebieden van leven en wetenschap. Hoewel veel van deze recente robots nuttig zijn, zijn sommige ook gewoonweg... vreemd. Sommige gebruiken geavanceerde algoritmen om ze verontrustend mensachtig te maken, terwijl andere bedrijven bizarre ontwerpen hebben die gericht zijn op specifieke taken.
Het Jaar van de Humanoïde Robots: AI krijgt een robotlichaam
Futurist/thought leader Aragorn Meulendijks schreef het eerder op deze website in zijn expertblog: ondanks dat het volledig voorbij is gegaan aan de grote massa, was 2024 het jaar waarin humanoïde robotica lichtjaren vooruit is gesprongen. 'Een ontwikkeling die het komende decennium zal tekenen, met de grootste disruptie van onze samenleving in de historie van de mensheid. En: 2025 zal het jaar worden van de autonome AI-agenten. AI zal zowel digitaal als middels robots en drones onze fysieke realiteit binnenkomen. Influencers hebben het over 'Agentic AI': AI die zelfstandig kan handelen. Initieel onder toezicht van mensen, maar maak je geen illusies, dit zal snel omslaan naar volledig autonoom handelen'.
Dit zijn de vreemdste robots ter wereld
Live Science maakte dit overzicht van de vreemdste robots die je momenteel in de wereld kunt vinden. Vraag je af: wat zou jouw bedrijf hier mee kunnen...?
Atlas van Boston Dynamics
Robotplatform Atlas van Boston Dynamics blijft en blijft evolueren. Atlas is verrassend behendig. Het is geleerd om 'wakker te worden' vanuit een liggende slaapstand op een manier die nogal verontrustend is. Beginnend vanuit een vooroverliggende positie buigt de robot zijn benen achterwaarts voorbij zijn heupen en gebruikt vervolgens draaibare heupgewrichten om kracht uit te oefenen en zichzelf van de grond te tillen.
Het lijkt misschien een griezelig onnatuurlijke beweging, maar het is wél een goede demonstratie van de flexibele bewegingen van Atlas die waar dan ook mogelijkheden gaan bieden.
Ameca, mét bijzonder realistische gezichtuitdrukkingen
Ameca, die 'de meest geavanceerde robot ter wereld' wordt genoemd, komt nu in de tweede generatie met de mogelijkheid om bijzonder realistische gezichtsuitdrukkingen te tonen op basis van zijn reacties op vragen.
Een kneedbaar materiaal dat het gezicht van Ameca bedekt, gecombineerd met generatieve kunstmatige intelligentie (AI), stelt de robot in staat om op allerlei vragen te reageren en vervolgens handbewegingen en gezichtsuitdrukkingen uit te voeren om zijn antwoorden aan te vullen. Die gezichtsbewegingen zijn griezelig mensachtig, vooral in contrast met de rest van de robot, die een skeletachtig frame met zichtbare hydraulica gebruikt en er extreem kunstmatig uitziet. Hoewel Ameca nog niet commercieel is ingezet, zien de makers bij Engineering Arts de toekomst van de humanoïde robot als hulp in de sociale zorg of als receptionist naast echte mensen.
Torso van Clone Robotics
Een robot aangedreven door een systeem van door batterijen gevoede waterpompen en kleppen klinkt misschien al iets vreemd, maar bij Torso... Dat komt omdat het dit systeem gebruikt om een reeks kunstmatige botten en spieren te bewegen, waarbij het de menselijke torso van het bekken omhoog nabootst — allemaal bedekt met een spookachtig witte huid. Ondanks dit mensachtige frame zijn de bewegingen van de Torso relatief schokkerig, hoewel het wordt getraind om op een natuurlijkere manier te bewegen.
Clone Robotics, het bedrijf achter de robot, hoopt uiteindelijk dat deze technologie zal worden gebruikt in humanoïde robots die werken aan assemblagelijnen en huishoudelijke taken kunnen uitvoeren.
mCLARI, de spider-bot
Spinnen hebben lang robots geïnspireerd in sciencefiction, maar de mCLARI bestaat echt. Met slechts 0,8 inch (2 centimeter) lang is de mCLARI een kleine spider-bot die vier beenmodules gebruikt die in twee verschillende dimensies kunnen bewegen, wat betekent dat de robot effectief van vorm kan veranderen om door krappe ruimtes te komen en obstakels te omzeilen.
Hoewel de robot geen geavanceerde AI-verwerking heeft en op afstand moet worden bestuurd, zou zijn adaptieve vorm de weg kunnen banen voor robots die door het puin van een ingestort gebouw of de verwoesting door een natuurramp kunnen kruipen om overlevenden te zoeken in moeilijk bereikbare gebieden.
Humanoïde robot Desdemona
Desdemona is een humanoïde robot ontwikkeld door Hanson Robotics - het bedrijf achter Sophia de Robot, die in 2017 de eerste robotburger werd. Van Saoedi-Arabië, om precies te zijn.
Desdemona gebruikt een groot-taalmodel (LLM) voor zijn brein en heeft synthetische huid die realistische gezichtsuitdrukkingen kan nabootsen. Maar in tegenstelling tot vergelijkbare humanoïde robots is Desdemona ook een... robotmuziekster. Het wordt opgezet als 'een culturele figuur' met een eigen stijl en persoonlijkheidskern; een database gevuld met eigenschappen en herinneringen die Desdemona's toekomstige interacties kunnen informeren. Desdemona draait minder om technologie en meer om een visie van hoe robots sociale en culturele figuren kunnen worden zoals hun menselijke tegenhangers.
MenteeBot
Hoewel het eruitziet als een nogal retro robot is deze MenteeBot veel interessanter dan op het eerste gezicht lijkt. Specifiek is het ontworpen om te leren, gebruikmakend van AI-modellen om te reageren op verschillende situaties en taken zoals het helpen duwen van een winkelwagentje voor iemand in een rolstoel.
MenteeBot beschikt over een Sim2Real-systeem dat de tijd verkort die nodig is om van een gesimuleerde taak naar een echte taak te gaan. Dit, ondersteund door versterkend leren-technieken, een sensorsuite en een mix van actuatoren, zou in 2025 een robot kunnen opleveren die kan helpen met taken variërend van magazijnautomatisering tot hulp in huiselijke omgevingen.
Casio Moflin: je robothuisdier
Robot-huisdieren zijn op zich niets nieuws, maar de Casio Moflin is een van de eerste die is gericht op knuffelen en het ontwikkelen van een band met zijn gebruikers. Lijkend op een klompje vacht gekruist met een hamster, draagt Moflin technologie die het in staat stelt een gesimuleerde persoonlijkheid te ontwikkelen en de stem van zijn eigenaar en hoe zijn gebruiker ermee omgaat te herkennen.
In tegenstelling tot andere robot-huisdieren, zoals de Aibo-hond van Sony, is de Moflin niet ontworpen om ballen achterna te jagen of een actief huisdier te zijn. Moflin is gebouwd om een troostende metgezel te zijn, wil een band met je opbouwen. Moflin hoeft geen brokjes of water, wel aandacht. Weet: het wordt verdrietig of angstig als het niet regelmatig interacties krijgt. En ja, die interacties zullen dan weer op hun beurt helpen de persoonlijkheid van Moflin te ontwikkelen.
LEES OOK de expertblog van Aragorn Meulendijks: '2024 was het jaar van humanoïde robotica. 2025? Dan krijgt AI een robotlichaam'
Meer technologie? BusinessWise Weekly!
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte.