ASML strijkt straks neer in een gebied van maar liefst 428.000 vierkante meter (omgerekend zo'n 60 voetbalvelden) tussen Eindhoven Airport en de snelweg A2, doorsneden door het riviertje de Ekkersrijt. Aan de ene kant komen vooral cleanrooms, waarin ASML de chipmachines bouwt. Aan de andere kant zijn vooral kantoren.
Er is voorzien in twee parkeergarages en stallingen voor 4200 fietsen. In de verdere toekomst moet een aparte Brainport-lijn, een vrijliggende busbaan aan de westkant van Eindhoven, helpen voorkomen dat de wegen dichtslibben.
Een extra afslag van de snelweg komt er niet, wel worden de A2 en N2 opnieuw ingericht. Het BIC-terrein, zoals het heet, ligt pal aan de snelweg. Wie naar het noorden rijdt, hoeft bij de afsplitsing van de A58 maar naar links te kijken.
Niet alle horden genomen
Dat ASML zijn uitbreiding op deze locatie gaat doen, werd al bekend na Operatie Beethoven, waarbij het kabinet vorig jaar 1,7 miljard euro vrijmaakte om de groei van het bedrijf te faciliteren. Nu ligt er een eerste stedenbouwkundig plan.
Lees ook: Operatie Beethoven: zo bleef ASML dan toch in Nederland
Met de bekendmaking van het plan is niet gezegd dat alle horden voor de uitbreiding genomen zijn, lieten zowel wethouder Stijn Steenbakkers als ASML-topman Roger Dassen weten. Er is nog geen panklare oplossing voor het nationale stroomtekort, dat ook de bouw van nieuwe fabrieken in de weg kan staan. Hetzelfde geldt voor het stikstofprobleem.
Uitbreiding ASML: 'Grote stap voorwaarts'
Maar daarvoor zijn 'kansrijke oplossingen in zicht', formuleerde de wethouder zonder in detail te treden. Binnen enkele maanden verwacht hij meer duidelijkheid. Een point of no return is de presentatie van het plan volgens hem niet, maar wel een 'grote stap voorwaarts'.
Dassen liet weten vertrouwen te hebben 'in de nauwe en goede samenwerking met alle betrokken partijen om dit samen af te ronden'.
Het voorlopige plan is bedoeld om de inspraakprocedures te starten. Omwonenden zijn er vrijwel niet, maar ook milieuverenigingen, bedrijven en bijvoorbeeld de gemeenten Oirschot en Best kunnen deze maand hun zienswijze geven.
Onteigenen kan optie zijn bij uitbreiding ASML
In december wil Steenbakkers een goedgekeurd omgevingsplan hebben voor het plan dat hij 'on-Nederlands groot' noemt.
Dankzij een deal met Philips heeft Eindhoven al 80 procent van de grond in bezit. Over de resterende percelen wordt gepraat met de eigenaren. Uiteindelijk kan ook onteigening een optie zijn, aldus Steenbakkers.