Andrew Forrest, oprichter en CEO van het ijzerertsbedrijf Fortescue, heeft de Britse overheid benaderd om steun te krijgen voor een miljardenproject dat schoon opgewekte energie van Noord-Afrika naar Europa moet brengen. Het voorstel behelst een grootschalig netwerk van onderzeese kabels, gekoppeld aan Afrikaanse zonne-energieparken, waarmee tot 100 gigawatt (GW) aan groene stroom wordt opgewekt.
Lees ook - nog zo'n revolutionair idee: een duurzaam project vergelijkbaar met het Achtste Wereldwonder, zoals de Toren van Pisa en de Eiffeltoren. Maar dan in Nederland.
De interconnectorcapaciteit zou tot 500 terawattuur (TWh) per jaar aan elektriciteit kunnen transporteren, vergelijkbaar met het totale jaarlijkse energieverbruik van Duitsland of de constante productie van 17 kernreactoren van het formaat Hinkley Point C. Het project wordt ondersteund door batterijopslag en energiecentrales op waterstof, waardoor een stabiele en 24/7 energievoorziening gegarandeerd kan worden.
Hoewel de exacte route van de kabels nog niet is vastgesteld, wordt verwacht dat de stroom via enkele West-Europese landen naar het Verenigd Koninkrijk wordt geleid. Fortescue heeft ook al gesprekken gevoerd met Belgische offshore kabelproducent Jan de Nul om productiefaciliteiten in Marokko te verkennen.
In Noord-Afrika gaat dagelijks enorm veel ongebruikte energie verloren
In gesprek met de Britse krant The Telegraph benadrukte Forrest de noodzaak van betrouwbare baseload-power, en wees hij op de enorme hoeveelheid ongebruikte energie die momenteel dagelijks in Noord-Afrika verloren gaat. „Dit is geen onderbroken energie, maar 24/7. Precies wat ik nodig heb om mijn bedrijf te laten draaien – en wat Europa en Groot-Brittannië ook nodig hebben."
Forrest, die Fortescue in 2003 oprichtte en het uitbouwde tot een van 's werelds grootste ijzerertsproducenten, heeft de afgelopen jaren sterk ingezet op duurzaamheid. Na een persoonlijke ommekeer in 2016 beloofde hij zijn onderneming te hervormen tot een leider op het gebied van groene energie.
Meer stabiliteit op het elektriciteitsnet
Volgens Forrest kan het interconnectorproject bijdragen aan het verlagen van energiekosten voor Europese huishoudens en bedrijven, terwijl het bijdraagt aan meer stabiliteit op het elektriciteitsnet. Hij benadrukte dat hij geen overheidssubsidies zoekt, maar een lange termijn overeenkomst wil waarbij het Verenigd Koninkrijk stroom afneemt tegen marktconforme prijzen.
Het voorgestelde project staat niet alleen; concurrent Xlinks werkt aan een vergelijkbaar initiatief waarmee zonne- en windenergie uit Marokko via een 4.000 kilometer lange onderzeese kabel naar de Britse kust bij Devon moet worden gebracht. Dit project vraagt echter om een zogenaamd contract for difference, wat een gegarandeerde vaste prijs voor de geleverde energie inhoudt.
Stroomstoringen Spanje en Portugal
De plannen van Forrest komen vlak na recente grootschalige stroomstoringen in Spanje en Portugal, waardoor elektriciteitsstabiliteit een dringend agendapunt is geworden. Eerder vertelde Hans-Peter Oskam, directeur van Netbeheer Nederland, deze website dat de kans op 72 uur zonder stroom in Nederland reëel is.
Experts wijzen erop dat zonne- en windenergieparken vaak geen natuurlijke systeemstabiliteit bieden, wat kan leiden tot verstoringen bij plotselinge veranderingen in vraag en aanbod. Het voorstel van Fortescue lijkt een antwoord te bieden op deze uitdagingen door een robuust en stabiel netwerk te garanderen.
Luister ook
* In de Hoe word ik-podcastserie komen meerdere experts aan het woord over hoe als bedrijf om te gaan met energie. Via deze link kies je de aflevering van je keuze.
Lees ook
* Coen de Ruiter, CEO Greenchoice, over netcongestie: 'Bedrijven, word onafhankelijker en werk meer samen'
BusinessWise Weekly: blijf op de hoogte van het belangrijkste economisch nieuws en ontvang wekelijks een selectie van de beste artikelen in je inbox. Meld je hier nu gratis aan: