Leiderschap

Werkweken van 60 uur bij Google om AGI-race te winnen: wat zou jij doen?

 
Sergey Brin, co-founder van Google. Sergey Brin, co-founder van Google: werkweken van 60 uur voor zijn ontwikkelaars. Foto: Getty Images
Sergey Brin, co-founder van Google: werkweken van 60 uur voor zijn ontwikkelaars. Foto: Getty Images
 
Geschreven door:
Leestijd 4 minuten

Sergey Brin (Google) roept zijn ontwikkelaars op om meer uren te maken om de race naar AGI (Artificial General Intelligence) te winnen. Maar is dit een haalbare strategie? De cijfers vertellen een ander verhaal.

Lees verder onder de advertentie

Google-medeoprichter Sergey Brin vraagt medewerkers hun werkweek te verlengen tot 60 uur, in een poging om de AI-ontwikkeling bij de techgigant te versnellen. Volgens een uitgelekte memo aan het personeel, ingezien door The New York Times, vraagt Brin werknemers om elke werkdag naar kantoor te komen. Dit zou cruciaal zijn om de generatieve AI-race te winnen van concurrenten zoals Microsoft en OpenAI, meldt ITPro.

Werkweek van 60 uur is de sweet spot van productiviteit

Sergey Brin Google

Brin benadrukte dat het bedrijf zijn inspanningen moet 'turbochargen' in de strijd tegen rivalen en voegde eraan toe dat langere werkweken essentieel zijn.
'Een werkweek van 60 uur is de sweet spot van productiviteit,' schreef hij. 'Sommige mensen werken minder dan 60 uur en een klein aantal doet het absolute minimum. Deze laatste groep is niet alleen onproductief, maar demoraliseert ook de rest van het team'.

Brin: 'Gebruik eigen AI-modellen om code te schrijven'

Daarnaast adviseerde Brin ingenieurs om gebruik te maken van Google's eigen AI-modellen om code te schrijven, zodat ze wereldwijd efficiënt blijven als programmeurs en AI-wetenschappers.

Lees verder onder de advertentie

De oproep voor langere werkweken komt te midden van een groeiende golf van burn-outs in de Amerikaanse tech-industrie, een probleem dat verergerd wordt door stijgende werkdruk en personeelsbezuinigingen. Het State of the Developer Ecosystem-rapport van JetBrains toont aan dat driekwart van de ontwikkelaars ooit in hun loopbaan met burn-out te maken heeft gehad.

Kosten burn-out voor bedrijven: tot 1 biljoen dollar per jaar

Niet alleen voor werknemers is dit slecht nieuws, maar ook voor werkgevers. Burn-out verhoogt de personeelsuitstroom en kan bedrijven financieel zwaar treffen. Volgens het rapport State of Developer Experience van Harness kost burn-out Amerikaanse bedrijven jaarlijks 1 biljoen dollar en is het verantwoordelijk voor het vertrek van meer dan de helft van alle softwareontwikkelaars.

Daarnaast gaf 42 procent van de ontwikkelaars aan dat ze te weinig tijd hebben voor leren en ontwikkeling, terwijl 62 procent klaagt over 'scope creep': steeds uitbreidende eisen en verantwoordelijkheden, wat leidt tot meer werk zonder vertrouwen in het eigen succes. ,,Softwareontwikkelaars zijn een grotendeels genegeerde maar essentiële groep binnen ons personeelsbestand," benadrukte een woordvoerder. ,,Ze worden onvoldoende gewaardeerd, overwerkt en nemen daardoor vaker ontslag."

Lees verder onder de advertentie

De vraag blijft of Brins invloed voldoende zal zijn om Google-medewerkers routinematig 60 uur per week te laten werken en of dit werkelijk zal bijdragen aan de vooruitgang van de AI-strategieën van het bedrijf. Als je de cijfers van Harness mag geloven, lijkt het aannemen van meer ontwikkelaars een zinvoller strategie.

Loopt AI-productiviteit vast?

Het gemiddelde aantal gewerkte uren in de VS is de afgelopen vijf jaar licht gedaald, maar het blijft relatief hoog in vergelijking met andere ontwikkelde landen. Volgens cijfers van Gallup werkten Amerikaanse werknemers in 2024 gemiddeld 42,9 uur per week, tegen 44,1 uur in 2019. Vooral onder jongeren was er een grotere daling, wat volgens Gallup gedreven wordt door een streven naar betere werk-privébalans.

Werknemers onder druk bij techbedrijven

Brin is niet de eerste tech-leider die controverse oproept met opmerkingen over werkvoorwaarden en de eisen die aan werknemers worden gesteld, en hij zal waarschijnlijk niet de laatste zijn. De recent verhoogde aandacht voor productiviteit onder werknemers sluimert al langer. Bedrijven wijten de vermeende 'afname' van efficiency vaak aan thuiswerken. Wanneer dit gecombineerd wordt met de hectische race naar AI-ontwikkeling, ontstaat er een cocktail van problemen die werknemers tot hun breekpunt drijft.

Lees verder onder de advertentie

Vorig jaar gaf voormalig Google-CEO Eric Schmidt bijvoorbeeld thuiswerken de schuld van wat hij zag als een gebrek aan prestaties in de generatieve AI-race. Tijdens een lezing aan Stanford University bekritiseerde Schmidt Google's beleid rond werk-privébalans en vergeleek het met dat van startups, waar werknemers 'keihard werken'. Volgens hem was dit een belangrijke reden waarom Google de strijd met Microsoft niet had gewonnen.

Hoewel Schmidt later terugkwam op deze uitspraken, merkten critici op dat ze een wijdverbreid probleem bij tech-leiders belichten: ze geloven simpelweg niet dat thuiswerkers productief kunnen zijn.

Veel grote techbedrijven, waaronder Amazon en Dell Technologies, hebben de afgelopen achttien maanden een werkplicht op kantoor ingevoerd, tot frustratie van werknemers. Ondanks voortdurende weerstand van medewerkers, blijven tech-leiders vaak stevig achter dit beleid staan.

Lees verder onder de advertentie

Lees ook

* Waarom je vitaliteit goed moet verankeren in je ambities, maakt Willem van Rhenen duidelijk in dit artikel. Hij is hoogleraar Engagement & Productivity aan Nyenrode Business Universiteit én Chief Health Officer en bedrijfsarts bij Arbo Unie.

* Of de 5 AM Club-methode bij een drukke baan wel of niet werkt: dit is het advies van Martin Hersman.

Luister ook

* onze podcastserie Hoe word ik, waarin tal van experts op het gebied van gezondheid en vitaliteit advies geven. Via deze link beluister je de afleveringen van je keuze.

Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in:

Lees verder onder de advertentie