Expertblogs

Of de 5 AM Club-methode bij een drukke baan wel of niet werkt: dit is het advies van Martin Hersman

 
De 5 AM Club Afbeelding: Shutterstock
Afbeelding: Shutterstock
 
Leestijd 3 minuten

We leven in een tijd waarin productiviteit (of: productiviteitsimago) vaak wordt afgemeten aan hoe vroeg je opstaat, hoe druk je bent en hoe uitgeput je eruitziet. 'Ik ben druk' wordt soms bijna als een medaille gedragen.

De 5 AM Club is een methode die niet alleen draait om vroeg opstaan, om vijf uur 's ochtends dus, maar vooral om wat je doet met de zestig minuten nadat je wakker bent geworden: www.5amclub.net.

Vroege vogels zoals Mark Wahlberg en andere high-performers claimen dat hun ochtendroutine de sleutel is tot succes. Op platforms zoals TikTok heeft de hashtag #5AMClub bijna 340 miljoen weergaven. Zijn de mensen die deze methode volgen echt effectiever?

Lees ook: 'Beter presteren onder druk? Creëer eerst rust'

De illusie van productiviteit

Het idee dat je voor dag en dauw opstaat en daarmee een voorsprong hebt, klinkt aantrekkelijk. Sporten, mediteren of al een bak mail versturen voordat anderen wakker zijn geworden en je zelf gaat ontbijten of de auto instapt, voelt alsof je met 1-0 voor komt te staan op de rest van de wereld. Maar in werkelijkheid draait productiviteit niet om hoe vroeg je begint, maar om hoe slim je met je energie omgaat. Hoe effectief ben je? Hoe efficiënt is je communicatie? Steve Jobs hanteerde als geen ander: do it right the first time.

We werken in onze westerse samenleving vaak lange dagen, laten ons leiden door allerlei meldingen op onze devices, willen continu bereikbaar zijn en verliezen de connectie met ons natuurlijke ritme. Dit leidt niet altijd tot duurzame prestaties, maar juist voor velen tot burn-out energie en chronische vermoeidheid.

Always Ready: optimale energie draait om een balans tussen inspanning en herstel

Wat is de oplossing? Niet per se eerder of later opstaan, maar een ritme vinden dat bij jou past. Zoals ik in mijn boek Always Ready beschrijf: optimale energie draait om een balans tussen inspanning en herstel. Je presteert maar zo goed als je herstelt. En die behoefte aan herstel verschilt per persoon.

Topsporters begrijpen dit als geen ander: ze trainen hard, maar hun herstel is minstens zo serieus. Het is een vast onderdeel van hun routine en wordt structureel gemeten. Waarom zouden we in het dagelijks leven dan wél denken dat altijd maar 'aan staan' de weg naar succes is?

De kracht van consistentie

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat zowel vroege vogels als nachtbrakers productief kunnen zijn – zolang ze consistentie en slaapkwaliteit prioriteren. De echte 'club' die ertoe doet is niet de 5 AM Club, maar je persoonlijke energieclub.

WAT KUN JE DOEN?

✔ Luister naar je natuurlijke ritme en werk ermee in plaats van ertegenin.
✔ Zorg voor voldoende slaap – voor de meesten is dat minimaal 7 tot 8 uur per nacht.
✔ Creëer een ochtendroutine die bij je past – of dat nu om 5 AM of 8 AM is.
✔ Begrijp dat rust net zo belangrijk is als actie.

De 5 AM Club is geen magische sleutel tot succes. Het is wel een fenomeen dat voor sommigen tot een nieuw inzicht kan leiden. Echt klaarstaan voor prestaties – zowel fysiek, emotioneel als mentaal – draait om slim energiebeheer. Laat je niet meeslepen door een 'always on'-imago, maar focus op wat écht werkt: een ritme dat jou energie geeft, in plaats van uitput.

Martin Hersman, voormalig topschaatser, nu vitaliteitsexpert. Martin Hersman. Foto: ANP
Martin Hersman. Foto: ANP

Wil je meer inzicht in strategieën? Lees dan Martin Hersmans boek Always Ready

Luister ook de 'Hoe word ik'-podcast Hoe word ik fitter? met Martin Hersman.

Meer BusinessWise? Abonneer je op onze nieuwsbrief!