In een wereld vol deadlines en targets vergeten we soms dat een gezond team de basis is voor succes. Zij zijn productiever, gemotiveerder, en vaak zelfs creatiever. Ze kunnen beter omgaan met stress, werken efficiënter samen en verzuimen minder vaak. Dus, laten we van 2025 het jaar maken waarin managers zeggen: gezondheid eerst!
Het is tijd dat managers het verschil gaan maken en een boost aan de werkvloer geven
Amber Hofste
Gezondheid is goud waard
Waarom? Omdat een ongezonde werkvloer bedrijven simpelweg bakken met geld kost. Ziekteverzuim, dalende productiviteit en minder werkplezier hakken er harder in dan veel managers willen toegeven. In het derde kwartaal van 2024 lag het ziekteverzuim volgens het CBS op 4,9 procent – hoger dan een jaar eerder. En met een kostenplaatje van 250 tot wel 400 euro per zieke medewerker per dag, is dat geen kleinigheid. Ondertussen nemen mentale vermoeidheid en klachten zoals burnouts bij werkend Nederland razendsnel toe. Sterker nog, bijna een op de vijf (17 procent) vreest voor een burn-out. En stressgerelateerde klachten komen steeds vaker voor. In vergelijking met een jaar terug is er sprake van een toename van dertig procent. Het is dan ook tijd dat managers het verschil gaan maken en een boost aan de werkvloer geven.
LUISTER OOK deze Hoe word ik-podcast: vitaliteitsexpert Martin Hersman legt haarfijn uit hoe je beter kunt ontspannen.
Tijd voor een nieuwe aanpak
Het oude denken moet daarvoor op de schop. Gezondheid is geen persoonlijke kwestie meer, maar een collectieve verantwoordelijkheid. Managers moeten hierin zowel letterlijk als figuurlijk stappen zetten – en dat gaat verder dan een paar keer per jaar een actief uitje of een mindfulnesssessie op maandagmiddag. Gezondheid moet structureel op de agenda komen te staan.
Maak van gezondheid geen hype, maar een blijvend onderdeel van de bedrijfscultuur
Amber Hofste
Van woorden naar daden
Maar hoe doe je dat dan? Begin klein, maar structureel. Zorg voor 'power hours' waarin medewerkers afwisselen tussen focus en rust, en stimuleer korte, actieve pauzes door het gebruik van microbreaks. Maak ruimte voor gezondheid door medewerkers aan te moedigen om fitnesstrainingen, meditatie of ontspanning in hun werkdag op te nemen – zonder dat ze zich schuldig hoeven te voelen. Geef ook als manager het goede voorbeeld door zelf actief deel te nemen aan activiteiten en vitaliteitsinitiatieven en bespreek regelmatig de vitaliteit van je team. Zo maak je van gezondheid geen hype, maar een blijvend onderdeel van de bedrijfscultuur.
Neem gezondheid daarvoor ook mee in je plannen voor het komende jaar. Zet duidelijke doelen en zorg dat vitaliteit standaard op de agenda staat tijdens meetings. Zo blijft het niet bij een paar losse acties, maar bouw je écht iets blijvends op.
LEES OOK Verzuim kostte in 2024 een miljard meer dan jaar ervoor: waren we ziek of 'ziek'?
Geef gezondheid prioriteit
In 2025 moeten we stoppen met gezondheid afschuiven als iets wat alleen de medewerker aangaat. Het moet net zo normaal zijn op de werkvloer als een goed salaris of eerlijke arbeidsvoorwaarden. Gezondheid mag daarbij geen bijzaak meer zijn, maar een vast onderdeel van de werkcultuur. En wie nu niet investeert in de gezondheid van zijn team, laat kansen liggen voor de toekomst.
Meer expertblogs? BusinessWise Weekly!
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week. Abonneer je nu gratis en blijf altijd op de hoogte.