Het leven is de voorbije jaren een stuk duurder geworden. Oplopende energieprijzen, steeds prijzigere boodschappen en de alsmaar oplopende woningprijzen zetten het vrije bestedingspatroon voor steeds meer gezinnen onder druk, aldus Business AM. Ook expats hebben hiermee te maken en zien dat vooral in de regio rond Amsterdam de woningnood groot is. Oplopende prijzen en een tekort aan beschikbare woningen maken het leven een stuk minder betaalbaar dan voorheen. Amsterdam staat hierin overigens niet alleen, want in veel steden begint het leven steeds onbetaalbaarder te worden, zo ziet Mercer.
Inflatie, wisselkoersschommelingen, de oorlog in Oekraïne zorgen voor een geopolitiek en economisch onzeker klimaat. Dat heeft geleid tot stijgende prijzen voor huisvesting, nutsvoorzieningen, onderwijs of lokale belastingen. De combinatie met de globaal gestegen prijs van een winkelkar en de koopkracht die onder druk staat, maakt het leven duurder. Dat speelt ook een rol wanneer bedrijven beslissingen moeten nemen over internationale werknemers. Ze moeten er immers voor zorgen dat deze werknemers op de locaties waar ze komen te werken wel op een fatsoenlijke manier in hun levensonderhoud kunnen voorzien.
Woningnood is een grote bedreigingen voor het vestigingsklimaat van expats, maar daarmee ook voor de Nederlandse economie
Cost of Living Ranking
De Mercer Cost of Living City Ranking meet voor 226 steden over de hele wereld de vergelijkende kosten van meer dan 200 artikelen, waaronder transport, voedsel, kleding, huishoudelijke artikelen en entertainment. De door het Amerikaanse adviesbureau verzamelde gegevens bieden belangrijke informatie die werkgevers gebruiken om efficiënte en transparante beloningspakketten voor internationale werknemers samen te stellen. De cijfers die worden gebruikt in deze vergelijkingen van de kosten van levensonderhoud en huurwoningen komen uit een enquête van maart 2024.
,,Hoge kosten van levensonderhoud kunnen ertoe leiden dat ook deze internationale werknemers hun levensstijl moeten aanpassen, bezuinigen op uitgaven voor hobby's of vrijetijdsactiviteiten, of zelfs moeite hebben om in hun basisbehoeften te voorzien," aldus Yvonne Traber, Global Mobility Leader bij Mercer.
De wereldwijde ranking van duurste steden
Hong Kong – Hong Kong
Singapore – Singapore
Zurich – Zwitserland
Genève – Zwitserland
Basel – Zwitserland
Bern – Zwitserland
New York – Verenigde Staten
Londen – Verenigd Koninkrijk
Nassau – Bahamas
Los Angeles – Verenigde Staten
Kopenhagen – Denemarken
Honolulu – Verenigde Staten
San Francisco – Verenigde Staten
Bangui – Centraal Afrikaanse Republiek
Dubai – Verenigde Arabische Emiraten
Tel Aviv – Israël
Miami – Verenigde Staten
Djibouti – Djibouti
Boston – Verenigde Staten
Chicago – Verenigde Staten
Op een en twee blijven Hong Kong en Singapore staan. Het bekende cliché dat Zwitserland een duur land is, wordt andermaal bevestigd. Op plaatsen drie, vier, vijf en zes staan respectievelijk Zürich, Genève, Basel en Bern.
New York staat op de zevende plek, nog voor Londen. Naussau op de Bahamas is een opvallende verschijning in te top tien en vinden we op de negende plek. Los Angeles sluit de top tien van duurste steden voor expats af.
De Europese ranking van duurste steden
Zurich – Zwitserland
Genéve – Zwitserland
Basel – Zwitserland
Bern – Zwitserland
Londen – Verenigd Koninkrijk
Kopenhagen – Denemarken
Wenen – Oostenrijk
Parijs – Frankrijk
Amsterdam – Nederland
Berlijn – Duitsland
Frankfurt – Duitsland
Brussel – België
München – Duitsland
Helsinki – Finland
Dublin – Ierland
Den Haag – Nederland
Luxemburg – Luxemburg
Düsseldorf – Duitsland
Oslo – Noorwegen
Edinburgh – Schotland
Andere dure Europese steden zijn Kopenhagen, Wenen, Parijs, Amsterdam, Berlijn en Frankfurt.
Nederland neemt met Amsterdam op 9 en Den Haag op 16 twee plaatsen in op de Europese top 20 ranking. Frankrijk staat verbazingwekkend genoeg enkel met Parijs op 8 in de lijst. Duitsland kent heel wat meer dure steden, met Berlijn op 10, Frankfurt op 11, München op 13 en Düsseldorf op 18.
Minsk blijkt volgens Mercer de goedkoopste Europese locatie voor expats, op de 212de plaats. Sarajevo, Skopje, Krakau en Wroclaw zijn andere goedkope Europese steden waar de kosten voor leven nog dragelijk zijn.
,,De Europese economie heeft een vertraging doorgemaakt, maar in de meeste lidstaten zijn er positieve tekenen van groei", besluit Mercer. Het bureau merkt ook nog op dat de zuidelijke rand van de Europese Unie een snellere economische groei doormaakt dan landen in het noorden en het westen. Vooral landen als Spanje en Italië kunnen op flink meer interesse van expats rekenen, mede door de lagere woonlasten. De inflatie op jaarbasis in de eurozone zal naar verwachting in 2024 dalen, wat wijst op enige stabiliteit van de prijzen.
Undutchables: 'Er is een skills gap in Nederland'
,,De betaalbaarheid van Nederlandse steden valt in het niet bij steden in Zwitserland of Singapore en Hong Kong, maar ook in onze steden wordt het leven wel steeds duurder. In Amsterdam is de balans inmiddels een beetje zoek'', vertelt Marjan Stoit, Commercieel Manager bij Undutchables Recruitment Agency. ,,Vooral de hoog oplopen woningprijzen in combinatie met het beperkte aanbod maakt dat het in Amsterdam voor expats best een behoorlijke uitdaging is. Dat vormt een bedreiging voor organisaties, want als het te duur wordt om ergens te leven, raak je talent kwijt. We horen nu al geluiden binnen sommige bedrijven in de hoofdstad dat ze verzoeken van personeel krijgen om overgeplaatst te worden naar andere landen als Spanje en Italië, omdat alles daar een stuk betaalbaarder is. Woningnood is een grote bedreiging voor het vestigingsklimaat van expats, maar daarmee ook voor de Nederlandse economie. Als bedrijven er niet meer in slagen om de juiste mensen naar ons land te halen, dan kan het bedrijf als geheel weleens besluiten om de zaak elders voort te zetten.''
Stoit: ,,Amsterdam is nog altijd nummer één qua populairste bestemmingen voor expats in ons land, maar we zien ook Den Haag als populaire bestemming voor expats. En dan is er nog de regio rond de Brainport Eindhoven, dat is mede dankzij ASML enorm in opkomst en geniet enorm veel aantrekkingskracht vanuit het buitenland. Dat is erg mooi om te zien.''
Volgens de commercieel manager hebben we het in Nederland veel over de expatregelingen en of we moeten stoppen met de belastingvoordelen en het gemakkelijker verkrijgen van een visum, maar Nederland heeft expats keihard nodig. ,,Er is een skills gap in Nederland, vooral op het vlak van energie, techniek, IT en engineering. Verreweg de meeste bedrijven kijken eerst op de lokale markt, maar als een rol niet in Nederland ingevuld kan worden, dan vormen expats de enige oplossing. Nederland is qua economie heel internationaal georiënteerd en het is enorm belangrijk voor onze internationale concurrentiepositie om dat zo te houden. Expats vormen een belangrijk onderdeel voor het goed draaien van onze economie. Neem bijvoorbeeld ASML. Zij nemen veel expats aan om hun business te versnellen en dat zorgt weer voor meer werk bij allerhande toeleveranciers. Het is een absolute must om expats voor ons land te behouden en daar speelt de overheid een belangrijke rol in. Houd de regelingen overeind en zorg dat de kosten wat betreft de leefbaarheid lager worden. Daar profiteren we uiteindelijk allemaal van."
Bron: Business AM/Kader: Alex Vos
In onze wekelijkse nieuwsbrief vind je het beste van BusinessWise die week. Abonneer je gratis en blijf altijd op de hoogte!