Maatschappelijke impact

Deze CEO draaide zijn businessmodel 180 graden en dat werd een revolutie in de metaalrecycling

video
Leestijd 4 minuten

BusinessWise en De Ondernemer zijn mediapartner van de Impact Fair. De live radio-interviews van Roelof Hemmen en co-host Leen Zevenbergen met tal van gasten uit de top van het bedrijfsleven en andere organisaties tijdens het event, zijn terug te kijken en lezen via deze link.

Van Reukema naar Myne

Myne is een Nederlandse producent van circulair metaal. Met behulp van AI wordt het metaalafval geselecteerd en gescheiden. Een paar jaar geleden heette Myne nog Reukema en ging het er heel anders aan toe. Henry Staal, CEO van Myne, ook over de tijd van toen: ,,Ons kantoorpand heeft nog steeds geblindeerde ramen en dat staat voor mij voor een bedrijf dat van oudsher heel gesloten was. Voor het jaar 2000 werd er hier zelfs nog cash betaald. We waren een oud-ijzerhandel met het businessmodel van de slimme handelaar: je werkt niet samen, je bent niet transparant en je kennis houd je voor je. De huidige drivers onder onze businessmodellen zijn: samenwerken, partnerships, transparant zijn. Het is dus echt 180 graden gedraaid."

Een transformatie van de oud-ijzerhandel

Het businessmodel is sowieso radicaal veranderd, legt Staal in Impact Fair Live uit aan Roelof Hemmen: ,,Neem aluminium, dat zijn gemengde legeringen. Die gemengde legering stopten we tot een jaar of vijf geleden in zeecontainers, die gingen naar Azië en daar werden op het blote oog gesorteerd."

Wat Myne nu doet: ,,We verkleinen alles eerst, zodat alle deeltjes ongeveer gelijke groottes hebben. Vervolgens leggen we ze achter elkaar op een lopende band. Dat zeg ik heel snel, maar dat is eigenlijk een heel moeilijk onderdeel, want ieder stukje schroot is anders, het is geen appel of een tomaatje. Doordat ze keurig achter elkaar op een lopende band liggen, kunnen wij ze herkennen met behulp van een combinatie van technieken die worden aangestuurd door AI."

De techniek kan precies vaststellen waar die legering allemaal uit bestaat - en in welke verhouding. ,,Dat is niet nauwkeurig op een procent, maar je weet wel wat het is," legt Staal uit. ,,En je kunt die techniek steeds verder verfijnen."

Wij kunnen onze welvaart niet vasthouden als we alles uit primair materiaal blijven maken

Henry Staal CEO Myne

Groentesoep (als metafoor)

Zo komt alles uiteindelijk automatisch in de juiste containers terecht. Bij dit proces wordt het mogelijk om, specifiek voor aluminium, een bepaalde samenstelling of 'recept' te maken. Staal: ,,Als ik het aan een leek uit moet leggen, gebruik ik vaak de metafoor van groentesoep. Die bestaat uit water en zout en peper, stukjes groenten, stukjes vlees. Die zijn allemaal gemengd. Als je die stukjes terug zou kunnen brengen van groentesoep naar water, zout, peper, stukjes groenten en stukjes vlees, dan kan een kok daar weer een ander gerecht van maken, bijvoorbeeld een hutspot. En dat is wat wij met dat aluminium doen."

Het resultaat? Schroot dat in het verleden alleen kon worden gebruikt voor laagwaardigere toepassingen, zoals motorblokken, kan nu worden verwerkt tot hoogwaardigere legeringen. Dit voorkomt 'downcycling', waarbij materiaal in waarde daalt, en maximaliseert de potentie van gerecyclede grondstoffen.

Staal over de oude manier: ,,Als ik bij de keukenmetafoor blijf, dan is het een beetje alsof je hele mooie gerechten hebt, maar je twijfelt over de smaakcombinatie. Dan gooi je er een hand suiker bij. Daardoor wordt het warm en zoet, maar het is zonde van de kreeften die erin zaten. Die had je helemaal niet daarvoor hoeven inzetten."

Impact op mijnbouw en wereldwijde duurzaamheidsagenda

Myne's innovatie is niet alleen een technologische maar ook een economische doorbraak. Door schroot opnieuw te gebruiken, wordt de behoefte aan primaire grondstoffen verminderd, wat goed is voor het milieu.

Wat Myne's aanpak uniek maakt, is dat elk stukje schroot digitaal wordt gemaakt. Dat zorgt voor volledige transparantie: van de oorsprong tot de bestemming van het metaal. Het digitale systeem, legt Staal uit, is vergelijkbaar met hoe de olie-industrie werkt, waar bedrijven zoals Shell precies weten hoe ze vaten ruwe olie moeten verwerken om aan de vraag te voldoen. In de schroot- en recyclingsector is zo'n verfijnde aanpak nog ongekend. In de plasticwereld is het in opkomst, maar nog niet rendabel, omdat plastic zo goedkoop is.

Economische haalbaarheid: winst uit duurzaamheid

Een cruciaal aspect van Myne is dat de circulaire aanpak niet alleen goed is voor de planeet, maar ook economisch rendabel. ,,En wij kunnen onze welvaart niet vasthouden als we alles uit primair materiaal blijven maken," zegt Staal.

De transitie van Myne was niet zonder uitdagingen. Het traditionele businessmodel moest worden aangepast, wat leidde tot het vertrek van veel personeelsleden die zich niet in de nieuwe strategie herkenden. Sinds Reukema werd omgedoopt tot Myne, trekt het bedrijf wel gemakkelijk nieuw talent aan. Staal: ,,Onze werknemers heten nu Myners. En wie wil er nou geen Myner zijn?"

Myne-CEO Henry Staal op de Impact Fair in Utrecht. Myne-CEO Henry Staal op de Impact Fair in de Jaarbeurs Utrecht. Foto: Ruud Voest.
Myne-CEO Henry Staal op de Impact Fair in de Jaarbeurs Utrecht. Foto: Ruud Voest.

Lees en bekijk hier ook andere interviews van de Impact Fair:

* NS-directeur Duurzaam Ondernemen Sacha Goddeke: 'Als je de NS uit de samenleving zou strepen, dán hebben we pas een probleem'

* Triodos Bank-CEO Pauline Bieringa: 'We moeten activistischer worden'

Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier nu gratis in: