BusinessWise en De Ondernemer zijn mediapartner van de Impact Fair. De live radio-interviews van Roelof Hemmen en co-host Leen Zevenbergen met tal van gasten uit de top van het bedrijfsleven en andere organisaties tijdens het event, zijn terug te kijken en lezen via deze link.
Denk je aan Triodos Bank, dan denk je aan groen. ,,Triodos Bank is 45 jaar geleden opgericht om te laten zien dat duurzaamheid en bankieren samen kunnen gaan", vertelt directeur Pauline Bieringa in Impact Fair Live, onze live radio-uitzending tijdens de Impact Fair in de Jaarbeurs in Utrecht. ,,Onze oud-directeur Peter Blom zegt altijd: 'Als er niets meer te wensen is, heffen we Triodos Bank op'. Er is nog heel veel te doen."
De rol van Triodos Bank is volgens Bieringa laten zien 'dat verandering financierbaar is'. ,,Maar wat ik minstens zo belangrijk vind, is dat wij ook een belangrijke rol spelen en hebben gespeeld in de bewustwording van het belang van duurzaamheid bij andere banken. Wij financieren verandering, maar veranderen ook de financiële sector." Zo heeft de organisatie een rol gespeeld bij het oprichten van het Sustainable Finance Lab en het is een van de oprichters van de Global Alliance for Banking on Values. Die samenwerking met andere banken is belangrijk. ,,Niet alleen moreel, maar ook in termen van expertise delen."
Triodos Bank: een dilemma-bank
Duurzaamheid wordt met enige scepsis bekeken, maar dat is volgens de managing director ook positief: ,,Misschien wordt het op een of andere manier ook wel makkelijker voor ons nu. We moeten nu zoveel verzet laten zien dat we ook misschien wat activistischer worden. Dat is eigenlijk de hoop die ik heb."
Wij financieren verandering, maar veranderen ook de financiële sector
Pauline Bieringa Triodos Bank
Hoe zien deze activistische plannen eruit bij Triodos Bank?. ,,Wij hebben vorig jaar bijvoorbeeld meegedaan aan een burgerinitiatief om de subsidie op fossiele projecten en financieringen stop te zetten. Daar hebben we 42 duizend Nederlanders voor bij elkaar gekregen. Helaas wordt het burgerinitiatief niet door de Tweede Kamer overgenomen."
LEES OOK: Impact Fair: top bedrijfsleven live op radio bij Roelof Hemmen
,,Ik noem ons ook wel eens de dilemma-bank, omdat we natuurlijk wel in het stramien zitten van een bank. Dus je moet daar ook voorzichtig mee zijn, wat je wel en niet kunt." Het is volgens Bieringa wel 'heel belangrijk' om je stem te laten horen. ,,En dat hebben we gedaan door bijvoorbeeld inderdaad The Fossil Fuel Non-Proliferation Act als eerste bank te ondertekenen. En ook om in dit burgerinitiatief mee te doen. Dus op die manier zijn we activistisch. Ik krijg steeds vaker nu ook van mensen te horen: 'We moeten iets tegen het Trump-effect doen. Moet ik de politiek in gaan?' Je hoeft helemaal niet de politiek in te gaan. Je kunt het ook op een andere manier doen. Help je eigen bank. Zet je geld in onze beleggingen, zodat je op die manier impact kunt maken."
Duurzaam bankieren anno 2025
Hoe ziet Bieringa duurzaam bankieren anno 2025? ,,Ik denk die combinatie van finance change - dus de verandering financieren, maar ook je andere financiële partners helpen om naar meer duurzaamheid te gaan. Dus laat steeds zien wat het effect is van duurzaam bankieren. Gelukkig hoeven we het niet alleen te doen, maar ik denk dat het belangrijk is om te laten zien wat we doen. Dus door middel van concrete voorbeelden. Een dilemma-bank kun je ons noemen, maar ook een verhalenbank. We merken dat het heel erg goed is en effect heeft om mensen te laten zien wat we doen met hun geld. Dus we zijn ook heel transparant naar onze spaarders en beleggers toe. Dit is wat er gebeurt met je geld."
We stoppen beleggingen niet in zaken waar we niet in willen zitten
Pauline Bieringa Triodos Bank
Bewustwording is volgens haar heel erg belangrijk, vandaar dat ze ook in hun app en op hun website laten zien waar in wordt belegd. ,,We stoppen het niet in allerlei zaken waar we niet in willen zitten. Wij financieren alleen biologische landbouw of de transitie naar biologische landbouw. We zitten niet in defensie, heel bewust niet. We zitten niet in kernenergie. Dus heel bewust omgaan met het geld dat ons toevertrouwd is."
Sociale inclusie
Triodos Bank is sinds tien jaar een B Corp. ,,Daar zitten natuurlijk allemaal bedrijven die eigenlijk dezelfde missie hebben als die wij hebben: de wereld en de natuur een beetje mooier maken." Daarnaast is ook sociale inclusiviteit belangrijk. ,,Als je mensen vraagt waar Triodos voor staat, dan worden wij toch vaak geassocieerd met groen. Dus hernieuwbare energie. Maar we zijn vanaf het begin rood. En dat is dan meer het maatschappelijk. Sociale inclusie is minstens even belangrijk geweest. En idealiter gaan die twee samen. Een collega van mij zegt altijd: 'Als je rood een beetje donkerder wilt maken, dan moet je er groen aan toevoegen'. Dat vind ik echt een hele mooie metafoor."
Impact maken als kleine bank
Triodos hoeft wat Bieringa betreft niet de grootste bank van Nederland te worden. ,,Ik weet niet of we dat zouden willen. Ik denk dat we veel meer impact maken door ook die financiële sector te veranderen. Als grote bank heb je toch veel meer uitdagingen dan als relatief kleine bank." Daarnaast vindt Bieringa het belangrijk dat Triodos Bank een echte gemeenschap is. ,,En dat geldt niet alleen voor onze klanten, maar ook voor de mensen die bij ons werken. We zijn inmiddels met 1.900 mensen, maar het blijft wel een hechte gemeenschap. Dat raak je toch snel kwijt als je een echt grote bank bent."
Ontvang elke donderdag het beste van BusinessWise in je mailbox. Schrijf je hier gratis in: