Uit onderzoek blijkt dat 'hardnekkige stereotypen nog steeds de manier beïnvloeden waarop we naar leiderschap kijken'. Volgens Janka Stoker, Hoogleraar Leiderschap en Organisatieverandering aan de Rijksuniversiteit Groningen en Charlotte Boström, journalist/auteur, worden leiders vaak geassocieerd met traditionele, 'mannelijke' kwaliteiten zoals daadkracht en risico's nemen. Vrouwen daarentegen worden vaak gezien als zorgzaam en bescheiden, eigenschappen die niet meteen met leiderschap worden geassocieerd. Dit zet vrouwen in een lastige positie: ze moeten bewijzen dat ze zowel goede leiders als 'goede vrouwen' kunnen zijn.
Vrouw en werk: daadkracht, goed luisteren, begripvol
Vrouwen moeten in selectieprocessen vaak harder werken om hun leiderschapscapaciteiten te bewijzen. ,,Als vrouw moet je niet alleen daadkrachtig zijn, maar ook laten zien dat je goed kan luisteren en begripvol bent," zegt Stoker. Uit onderzoek blijkt echter dat vrouwen juist hoog scoren op zowel ondersteunende als directieve kwaliteiten, meer dan mannen. Het stereotype dat mannen van nature betere leiders zijn, klopt dus niet, benadrukt ze.
Mannen en 'de laissez-faire stijl'
Volgens Marguerite Soeteman-Reijnen, voorzitter Raad van Advies SER Topvrouwen/Diversiteitsportaal, toont onderzoek naar 19 leiderschapskwaliteiten aan dat vrouwen op maar liefst 17 van deze kwaliteiten beter scoren dan mannen. Mannen scoorden alleen hoger op de laissez-faire stijl, die wordt gezien als de minst effectieve manier van leidinggeven. Toch komen mannen vaker op leidinggevende posities, mede dankzij het vooroordeel dat ze daadkrachtiger zouden zijn.
'We moeten vrouwen helpen hun potentie zichtbaar te maken'
Lisa van Blaricum, mede-eigenaar/senior partner bij In Touch Female Leadership & Career academy, pleit voor trainingen voor zowel mannen als vrouwen om deze vooroordelen te doorbreken. ,,We moeten vrouwen helpen om hun potentie zichtbaar te maken, maar ook mannen trainen om objectiever te kijken naar wat iemand echt kan." Pas als deze stereotypen verdwijnen, kunnen vrouwen volwaardig hun plek innemen in leiderschapsrollen.
Het Glazen Plafond
In de videoserie Het Glazen Plafond onderzoekt Anne-Marie Fokkens de carrièrekansen van vrouwen. Zijn de kansen op de werkvloer voor mannen en vrouwen werkelijk zo ongelijk en stuiten vrouwen op een onzichtbare barrière? Elke woensdag een nieuwe aflevering, met experts, onderzoekers en ervaringsdeskundigen.